Florin Cîțu, despre redeschiderea școlilor: Vom lua o decizie fermă pe 2 februarie / Masca, dezinfectantul și distanța socială ne protejează și de noua tulpină SARS-CoV-2 (VIDEO)

Florin Cîțu, despre redeschiderea școlilor: Vom lua o decizie fermă pe 2 februarie / Masca, dezinfectantul și distanța socială ne protejează și de noua tulpină SARS-CoV-2 (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Florin Cîțu a declarat, luni, că autoritățile vor lua pe 2 februarie o decizie finală în privința redeschiderii școlilor odată cu începerea celui de-al doilea semestru. Cîțu a spus că, deocamdată, nu sunt luate în calcul noi restricții și măsuri, în contextul în care tupina de coronavirus descoperită în Marea Britanie, mult mai contagioasă, a ajuns și în România. El a insistat că nu ar trebui să ne facem griji, atât timp cât respectăm măsurile: masca, dezinfectantul și distanțarea socială ne protejează și de noua variantă de SARS-CoV-2.

Florin Cîțu, despre prevenția anti-COVID-19 și redeschiderea școlilor

„Noi am spus și președintele României a spus că noi vom lua o decizie fermă pe 2 februarie. Urmărim până în acel moment ce se întâmplă cu evoluția epidemiologică în România. Dacă avem o înrăutățire a situației, vom lua o decizie pe 2 februarie. Personal, bineînțeles că vreau ca toate școlile să fie deschise, și economia să fie deschisă. Dar nu contează ce vreau eu, ci care e situația din punct de vedere al sănătății. Nu putem să relaxăm prea mult restricțiile și apoi să avem o presiune pe sistemul de sănătate.

Dar, repet, cu o campanie de vaccinare – care merge bine în România, în ciuda tuturor criticilor și dacă ne uităm și ce se întâmplă în UE – putem să ne gândim că în perioada următoare putem să relaxăm aceste condiții”, a declarat, luni, premierul Florin Cîțu.

Florin Cîțu, despre redeschiderea școlilor. Vom lua o decizie fermă pe 2 februarie / Masca, dezinfectantul și distanța socială ne protejează și de noua tulpină SARS-CoV-2

Întrebat în legătură cu tulpina de corovirus britanică ajunsă și în România, premierul a răspuns: „Deocamdată, cred că se face o anchetă în ceea ce privește această nouă tulpină. Trebuie să fim… Repet, dacă noi păstrăm condițiile de până acum, mască, dezinfectant, distanțare socială… Ați văzut că acestea au funcționat foarte bine. Nu trebuie să abdicăm de la acestea! Înțelegem că această tulpină care vine din UK se răspândește mai repede, dar dacă ai mască, păstrezi distanța și dacă folosește dezinfectant lucrurile rămân la fel”.

La remarca unui reporter că Franța se gândește la un nou lockdown din cauza noii tulpini, Florin Cîțu a răspuns: „În România, deocamdată, ne uităm pe cifrele noaste. Dacă, Doamne ferește!, se înrăutățește situația, bineînțeles că vom lua o decizie, dar eu nu cred. Românii au respectat restricțiile și rezultatele s-au văzut. Îi încurajez pe oameni să le respecte în continuare”.