Florin Cîțu: Pensiile anul acesta vor fi mai mari decât în 2020. Vom modifica legislația, ca acestea să fie bazate pe contributivitate

Florin Cîțu: Pensiile anul acesta vor fi mai mari decât în 2020. Vom modifica legislația, ca acestea să fie bazate pe contributivitate

Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, că pensiile anul acesta vor fi mai mari decât anul trecut. A mai precizat, de asemenea, că legislația în domeniu va suferi modificări, astfel încât pensiile să fie bazate pe contributivitate.

„Cheltuielile cu pensiile cresc anul acesta cu 8 miliarde de lei. Până să începem orice anul acesta, deja cresc cheltuielile cu 8 miliarde, ca urmare a majorării de anul trecut, la care se adaugă 2,3 miliarde de la alocații. Deci suplimentăm bugetul de anul acesta, fără să facem nimic, cu aproape 11 miliarde lei, adică 1,1% din PIB. Pensile anul acesta vor fi mai mari decât anul trecut, iar bugetul se construiește pe legislația curentă.

Noi am anunțat că vom modifica legislația privind pensiile, că sunt multe probleme acolo și avem un obiectiv clar: pensiile să fie bazate pe contributivitate. De aici pornim. Repet: punctul de pensie anul acesta va fi mai mare decât anul trecut.

Dacă luați punctul de pensie anul acesta și luați punctul de pensie anul trecut, pe tot anul, faceți o medie, și o să vedeți că anul acesta punctul de pensiee mai mare decât anul trecut. Orice comparație faceți, punctul de pensie anul acesta e mai mare decât anul trecut”, a insistat șeful Guvernului.

„Când discutăm despre pensii, trebuie să ne uităm mai mult la o dimensiune pe termen lung, că ce se întâmplă anul acesta are implicații pe anii următori. Fără o bugetare multianuală, ne vom trezi că anul viitor iar căutăm bani în buget”, a mai afirmat Florin Cîțu.

Florin Cîțu: Pensiile anul acesta vor fi mai mari decât în 2020. Vom modifica legislația, ca acestea să fie bazate pe contributivitate

Florin Cîțu: Lucrăm la o Lege a pensiilor bazată pe contributivitate

Marți, premierul a afirmat că în noualegislație pensiile se vor baza pe contributivitate. A mai precizat atunci că modificări vor fi aduse și Legii salarizării: „În acest moment, și am mai spus public, ne uităm la modificarea a două legi care au creat probleme sustenabilității finanțelor publice. Legea salarizării unitare a fost prezentată ca eliminând inechitățile, dar a creat mai multe probleme prin tot felul de excepții în ultimii ani. Știți că atunci când a fost prezentată s-a spus că președintele României are cel mai mare salariu și de aici pornim cu restul. Nu mai e așa. Președintele României nu mai are cel mai mare salariu. ȘiLegea pensiilor. Coaliția de guvernare a spus din primul moment: vrem să avem o Lege a pensiilor bazată pe contributivitate. Atunci, sunt două legila care lucrămși forma finală o vom vedea în perioada următoare”.

Întrebat dacă pensiile vor fi indexate cu nivelul inflației, Florin Cîțu a răspuns:„Bugetul se construiește pe legislația în vigoare. Dacă legea spune acest lucru, așa vom face”.

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”