Florin Cîțu trimite Corpul de control la Ministerul Economiei: Este imperios să se facă o investigaţie cu privire la Măsura 3 – granturi pentru IMM 

Florin Cîțu trimite Corpul de control la Ministerul Economiei: Este imperios să se facă o investigaţie cu privire la Măsura 3 - granturi pentru IMM 
Foto: Florin Cițu / Facebook

Premierul Florin Cîțu a anunțat, vineri, că a solicitat Corpului de Control să facă o investigație la Ministerul Economiei în legătură cu Măsura 3 (granturi pentru IMM-uri). Într-o postare pe Facebook, șeful Guvernului a precizat că vrea să se asigure că banii din acest program ajung la firmele care au, într-adevăr, nevoie de fonduri.În acest caz există suspiciuni de fraudă cu peste 500 de milioane de euro, bani europeni, destinați IMM-urilor. Asta în condițiile în care, potrivit PS News, dintre cele 531 de proiecte aprobate spre finanțare, 353 au fost depuse în ultimele două zile ale perioadei de înscriere pentru regiunea Bucureşti-Ilfov.

Corpul de control al prim-ministrului, trimis la Ministerul Economiei

”După o discuție cu ministrul Economiei, despre Măsura 3 (granturi pentru IMM-uri), am decis că este imperios să se facă o investigație de către Corpul de Control al Prim-Ministrului. Vreau să mă asigur că acești bani ajung la firmele care au cea mai mare nevoie, în funcție de criteriile obiective prestabilite. În mandatul meu, banul public este folosit eficient și transparent”, a scris Florin Cîțu pe Facebook.

Florin Cîțu trimite Corpul de control la Ministerul Economiei

Suspiciuni de fraudă cu peste 500 de milioane de euro, bani europeni

Totodată, presa notează că ministrul Economiei și apropiații săi ar fi avut acces la platforma de înscriere, precum și la date confidențiale.

După ce și-a preluat mandatul de ministru, Năsui ar fi avut inclusiv un cont de administrator pe platformă, deși în mod normal directorii şi şefii de agenţii sunt administratori ai unor platforme de acest fel.

Tot într-o postare pe Facebook, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, preciza că măsura 3 de ajutor de stat nu își atinge scopul pentru care a fost creată.

”Din cei 27.736 de aplicanți, avem 8.275 care au aplicat pentru imobile. Dacă ne raportăm doar la proiectele finanțate, cu bugetul actual sunt doar 3.580 de firme finanțate. Dintre acestea, 1.807 finanțează imobile.

Practic mai mult din jumătate din proiectele eligibile sunt pe imobile. Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioadă Covid, și ajunge să finanțeze cumpărări de apartamente.

Am încercat să rezolvăm cât mai multe probleme legate de aceste scheme de ajutor de stat. De la blocaje în evaluare, la găsit finanțare pentru ele. Pentru toate cele 3 măsuri, a trebuit să reparăm mașina din mers. Am reușit să găsim și finanțare, grație ministrului Cristian Ghinea. Am reușit să creștem ritmul de procesare pe M2 de 7 ori. M1 avem toată intenția să-l refacem, de data asta cu cei care au fost omiși prima dată.

De când am venit în minister, am zis că voi asigura continuitatea măsurilor deja începute în ideea că nimeni nu trebuie să sufere din cauza schimbării guvernului. Cu cifrele acestea însă ne dăm seama că măsura nu își atinge scopul. Am discutat cu premierul soluții. Vă voi ține la curent”, a scris Năsui pe Facebook.

Ministrul Economiei: Măsura 3 de ajutor de stat nu își atinge scopul pentru care a fost creată