Guvern: În 2022, România va primi o finanţare de circa 6,171 miliarde euro din PNRR / Câte obiective din Plan au fost atinse până acum

Guvern: În 2022, România va primi o finanţare de circa 6,171 miliarde euro din PNRR / Câte obiective din Plan au fost atinse până acum
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România a primit, joi, prima tranșă din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este vorba despre 1,851 de miliarde de euro din prefinanțarea totală de 3,793 de miliarde. Restul de 1,942 de miliarde, prefinanțarea din componenta de împrumut, vor ajunge în țară până la sfârșitul anului, anunță Guvernul Ciucă. Executivul mai precizează că, în 2022, România va primit aproximativ 6,171 miliarde euro.

Primii bani din PNRR au ajuns în România. 6,171 de miliarde vom primi anul viitor

Guvernul a transmis că România a primit azi 1,851 miliarde euro din prefinanțarea totală de 3,793 de miliarde. Restul banilor, prefinanțarea din componenta de împrumut, vor ajunge până la sfârșitul acestui an.

În 2022, România va primi o finanțare de aproximativ 6,171 miliarde euro. Executivul precizează că anul acesta și în primul trimestru din cel viitor sunt planificate 45 de ținte sau jaloane din care 5 sunt deja îndeplinite, restul fiind în curs de realizare.

Potrivit Guvernului, cele cinci obiective atinse sunt:

  • Intrarea în vigoare a Legii nr. 50/2021 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 55/2016 privind reorganizarea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – S.A. (CNAIR) și înființarea Companiei Naționale de Investiții Rutiere – S.A. (CNIR);
  • Intrarea în vigoare a legii privind securitatea rețelelor 5G;
  • Creșterea numărului de case de marcat conectate la sistemul IT al Agenției Naționale pentru Administrare Fiscală (466.288 de case deja conectate);
  • Intrarea în vigoare a cadrului legal pentru înrolarea contribuabililor persoane juridice SPV (Spațiul Privat Virtual);
  • Intrarea în vigoare a modificării legislației naționale privind căile de atac (Legea nr. 101/2016).

„În perioada următoare, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene va semna acordurile de finanțare cu ministerele care au calitatea de coordonator de reforme și investiții, în baza țintelor și jaloanelor prevăzute a fi îndeplinite de aceste instituții”, se mai arată în comunicatul oficial.

Banii din PNRR, condiționați de reforme

PNRR e structurat pe șase piloni: tranziția verde, transformarea digitală, creștere inteligentă, coeziune socială și teritorială, sănătate și reziliență economică, socială și instituțională, politici pentru generația următoare, copii și tineri.

Banii din PNRR se acordă în tranșe, în funcție de îndeplinirea unor jaloane și ținte, 507 la număr, care trebuie realizate până la 31 august 2026.

În total, România va primi 29,2 miliarde de euro: 14,24 miliarde sub formă de granturi și 14,942 miliarde sub formă de împrumut.

Ultima oră
21:19 - Virgil Popescu: Europa e dependentă mult de gazul rusesc. La fel și noi în perioada de iarnă. Dacă se întâmplă ceva în Ucraina, va fi afectată întreaga Europă. Avem diferite scenarii în calcul și știm ce avem de făcut (VIDEO)
21:14 - Vladimir Putin a trecut la nivelul următor. Rusia, China și Iran vor desfășura manevre navale comune
20:44 - Criza facturilor | Virgil Popescu: Vom pune în lege obligativitatea furnizorilor de a nu debranșa, de a reface facturile întocmite eronat și de a nu percepe penalități / Nimeni nu rămâne cu banii dați și nerecuperați (VIDEO)
20:30 - De ce au explodat prețurile facturilor la energie. V. Popescu, ministrul Energiei: „Eu cred că nu a fost incompetență” (VIDEO)
20:22 - Kim Jong-un face angajări. Condiții extrem de stricte pentru bodyguarzi
20:12 - Ministrul Energiei a anunțat noile măsuri în criza facturilor la electricitate și gaze naturale. Explicațiile lui Virgil Popescu (VIDEO)
19:41 - Andreea Bălan vrea să-și cumpere apartament în Dubai. Cum arată locuința pe care a pus ochii. „Investiția ar fi ceva, dar se poate plăti în rate, în 2 ani” (VIDEO, GALERIE FOTO)
19:23 - Cătălin Zmărăndescu (Survivor), criticat și de fiul său: „Eu v-am spus despre caracterul său. Și-a dat cu tesla-n cap” (VIDEO)
19:17 - Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat | Emilia Șercan: Ponta a invocat aceeași scuză și a rămas fără titlul de doctor / În universitățile militare impostura a fost încurajată / Sistemul a reacționat la dezvăluiri, blocând accesul la teze (VIDEO)
18:38 - Simona Halep şi-a aflat adversara din turul 2 de la Australian Open 2022. E o sportivă care a fost prinsă dopată în urmă cu trei ani