Ajutoare pentru familiile afectate de inundații. Florin Cîțu, către prefecți: Dăm un HG pentru tot anul. Vreau să vă avertizez că mă voi deplasa personal să mă asigur că ele ajung acolo. Nu ne jucăm (VIDEO)

Ajutoare pentru familiile afectate de inundații. Florin Cîțu, către prefecți: Dăm un HG pentru tot anul. Vreau să vă avertizez că mă voi deplasa personal să mă asigur că ele ajung acolo. Nu ne jucăm (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Guvernul va adopta săptămâna viitoare o Hotărâre pentru a facilita acordarea de ajutoare către familiile afectate de inundații, a anunțat premierul Florin Cîțu, duminică, în videoconferința cu prefecții, precizând că noul act normativ vine să simplifice procedura anterioară și va fi valabil pentru tot restul anului 2021.

Florin Cîțu anunță un HG privind ajutoarele către familiile afectate de inundații

„Aș vrea să anunț acum o Hotărâre de Guvern pentru a vă ajuta în acest demers și pentru a ne asigura că ajutoarele de urgență ajung rapid la persoanele care au nevoie. Voi vorbi cu ministrul Muncii pentru a pregăti o Hotărâre de Guvern care să instituie o derogare de la procedura normală de acordare a ajutoarelor de urgență, Legea 416/2001 sau HG 50/2011. Această Hotărâre de Guvern stabilește sume fixe în funcție de gradul de afectare al gospodăriilor și devine cadrul pentru acordarea ajutoarelor. Procedura este următoarea – comisiile de evaluare a pagubelor constituite în prefecturi fac evaluarea în teren, întocmesc liste, bordeuri semnate de primarul unității administrativ-teritoriale respective și prefect, le depun la AJPIS, ANPIS le centralizează și le trimite în minister, unde, prin note semnată de ministru, se aprobă ajutoarele nominale”, a declarat primul-ministru.

Florin Cîțu a menționat că procedura a fost folosită și în 2020, însă a expirat în decembrie, iar acum va fi prelungită și simplificată.

„În principiu, prefecții ar trebui de fapt să știe, pentru că este o procedură pe care am folosit-o anul trecut, ea a expirat în decembrie și doar o prelungim acum, și o lăsăm pentru tot restul anului. Eu sper să nu mai avem situații anul acesta, dar, dacă mai avem situații, să fim pregătiți cu această Hotărâre de Guvern. Procedura, în acest moment, este mai dificilă, pentru că se face o analiză pe fiecare gospodărie în parte, se face un HG pentru un anumit calup de cazuri ș.a.m.d, astfel, prin acest HG pe care îl vom da săptămâna vitoare, creăm un cadrul legal pentru tot anul și simplificăm lucrurile”, a adăugat oficialul.

El a vorbit și despre cuantumul prevăzut.

„Anul trecut a fost un buget de 5 milioane de lei, parcă, și cuantumurile anul trecut erau în jur de 4.000 de lei pentru familii și persoane singure ale căror locuințe au fost afectate în proporție de 75%, de 2.000 de lei între 50% și 75%, câte 1.500 de lei între 25% și 50%. Acolo unde au existat decese din cauza inundațiilor, familiile primeau 5.000 de lei suplimentar. Acestea sunt sumele de unde pornim. Venim cu aceste decizii pentru a ușura munca și pentru a ușura timpul în care aceste ajutoare ajung la persoanele care au nevoie”, a mai spus Florin Cîțu.

Premierul i-a avertizat pe prefecți că va merge personal să se asigure că ajutoarele ajung la familiile în cauză.

„Vreau să vă avertizez că mă voi deplasa personal acolo unde aceste ajutoare trebuie să ajungă, unde vom da hotărârea că vor merge aceste ajutoare, să mă asigur că ajung aceste ajutoare la persoanele respective, deci nu ne jucăm cu acest lucru”, a subliniat prim-ministrul Florin Cîțu.