Cine este Ian Brackenbury Channell, Vrăjitorul din Noua Zeelandă plătit de stat cu peste 10.000 de euro anual (FOTO)

Peste nouă munţi şi nouă văi, departe, tocmai în Noua Zeelandă, magia şi administraţia locală şi-au dat mâna pentru a susţine un vrăjitor oficial al oraşului Christchurch. La 87 de ani, Ian Brackenbury Channell este un simbol al locului, recunoscut de autorităţile care îi asigură o rentă de aproximativ 10.000 de euro anual. Povestea „Vrăjitorului” plecat din Europa, ofiţer în Canada, profesor la Teheran, artist în Australia – ne-o deapănă chiar CNN.

Tânăr şi neliniştit

Născut în Anglia în 1932,Ian Brackenbury Channell a ajuns în Noua Zelandă în anii ’70, după un periplu îndelungat şi pasionant.În tinerețe, Ian Brackenbury Channell a călătorit în jurul Europei, a fost ofițer Forţele Aeriene Regale ale Canadei și a predat literatură engleză la Universitatea din Teheran.După ce și-a luat diploma în sociologie și psihologie, a lucrat ca organizator de artă pentru Universitatea din Australia de Vest din Perth, apoi ca profesor de sociologie la Universitatea din New South Wales (UNSW) din Sydney.

Acolo a început o “revoluție a distracției”, menită să relaxeze atmosfera universităţii, aducând elemente de “teatru al absurdului”. Când și-a pierdut locul de muncă de la universitate, a născocit un plan împreună cu vice-cancelarul instituţiei, pentru a-i acorda o nouă funcție – primul vrăjitor oficial al universității.O poză cu el în acel rol, publicată de Origins, buletinul informativ al Arhivelor universității, îl arată purtând o jachetă de piele, stând pe un scaun și ținând în mână un craniu precum un Hamlet contenporan.

Un alt fel de militant

Pentru Ian Brackenbury Channell rolul său nu înseamnă să facă vrăji, sau să îl imite pe Gandalf din trilogia Stăpânul Inelelelor al lui JRR Tolkien. El se vedea un fel de provocator care distra lumea, dar criticasistemul. Un alt fel de militant… Când a devenit vrăjitor, a declarat că și-a pierdut toți prietenii iar soția l-a părăsit.Universitatea nu a agreat nici ea mult timp noua vocaţie a lui Brackenbury, aşa că acesta luat drumul Noii Zeelande şi s-a stabilit laChristchurch, unul dintre aglomerările urbane mari ale ţării.

Odată ajuns acolo, a devenit o figură permanentă în Piața Catedralei, unde stătea pe o scară, îmbrăcat într-o varietate de costume, inclusiv precum Ioan Botezătorul. Elogia Imperiul Britanic și critica ceea ce el numește “sexism anti-masculin”.

La început, Consiliul local nu a fost convins de el, potrivit Vrăjitorului. Inițial au refuzat să-l numească vrăjitorul oficial al orașului și nu voiau să-i acorde permisiunea scrisă de care avea nevoie pentru a vorbi în piață, dar a perseverat.

De-a lungul anilor a devenit omniprezent în oraș. În piața pavată din fața catedralei Christchurch a predicat despre teoriile lui de viață, purtând robe de vrăjitor și a devenindo figură atât de cunoscută încât și-a câștigat o evaluare pe TripAdvisor (patru din cinci stele). Din 1998, a fost plătit cu 16.000 de dolari neo zeelandezi (10.400 de dolari americani) pe an de către Consiliul local al orașului Christchurch pentru “vrăjitorie”.

Medaliat pentru servicii aduse Reginei

Vrăjitorul nu plătește taxe și este sprijinit financiar de către logodnica sa de 43 de ani, Alice Flett, pe care a întâlnit-o la o biserică Anglicană din Christchurch, și cu care s-a logodit într-o manifestare publică.

Potrivit purtătorului de cuvânt al oraşului, serviciile sale includ susținerea promovării evenimentelor locale și a turismului, precum și întâmpinarea demnitarilor sau delegațiilor care ajung în oraș, ceea ce implică de regulă nu mai mult de 200 de ore de muncă anual.

În 2009, Vrăjitorul a primit Medalia pentru Serviciul adus Reginei – una dintre cele mai mari onoruri din Noua Zeelandă.

Ajuns la vârsta retragerii,„Vrăjitorul” își caută acum un succesor. Din câte se pare, alesul este Ari Freeman, în vârstă de 39 de ani, care învață să cânte la chitară. Din când în când, cei doi pot fi văzuți la o cafenea din oraș… Ce îi predăIan Brackenbury Channell discipolului? Adevărata putere a distracţiei. “În fiecare zi, lumea devine mai serioasă, așa că distracția este cel mai puternic lucru din lume în acest moment”, spune Vrăjitorul. Iar succesorul său adaugă:“E nevoie de cineva care să facă ceva neobișnuit pentru a duce la o schimbare de tip zeitgeist. Iar acei oameni sunt magicieni”.