În perioada stării de alertă se pot face angajări în educație, sănătate sau apărare: Legea, adoptată de Parlament, merge la președinte pentru promulgare

În perioada stării de alertă se pot face angajări în educație, sănătate sau apărare: Legea, adoptată de Parlament, merge la președinte pentru promulgare
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Camera Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional legea care prevede că în perioada stării de alertă pot fi organizate concursuri pentru ocuparea posturilor vacante din domenii precum educația, sănătatea, apărarea, ordinea publică și siguranța națională, precum și în cadrul Agenției Naționale pentru Resurse Minerale sau în Parlament. Concret, este vorba despre o modificare adusă proiectului venit de la Guvern referitor la legea legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Deputații au adoptat modificarea cu 234 de voturi ”pentru”, unul ”împotrivă” şi o abţinere, potrivit HotNews.ro. Actul normativ va merge acum la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

Camera Deputaților a decis: În starea de alertă se pot face angajări în sănătate, educație sau apărare

În texul legii adoptate se arată că în perioada în care pe teritoriul României este instituită starea de alertă, se pot face angajări „pentru posturile nedidactice, didactice auxiliare, pentru posturile din instituţiile care fac parte din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, din autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene şi instituţiile din subordinea sau coordonarea acestora, Parlamentul României, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, Inspecţia Judiciară, din structurile cu sau fără personalitate juridică care derulează programe cu finanţare din fonduri nerambursabile, europene şi naţionale, precum şi pentru posturile vacante de asistenţi medicali comunitari, asistenţi medicali şi medici din unităţile de învăţământ”.

Altă prevedere a proiectului de lege adoptat de Parlament

O altă prevedere a actului normativ se referă la faptul că, tot în timpul stării de alertă, pot fi suspendate activitățile didactice care presupun prezența la școală a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor, la propunerea conducerii unităților de învățământ și cu avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană/Direcţiei de sănătate Publică a Municipiului Bucureşti şi cu aprobarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă/ Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă. În astfel de cazuri, pentru a fi posibilă desfășurarea cursurilor în sistem online, Ministerul Educației trebuie să asigure resursele necesare, precum și formarea cadrelor didactice în acest sens, mai prevede actul normativ.

România se află în stare de alertă de la jumătatea lunii mai

România a intrat în starea de alertă, începând din data de 15 mai, după două luni în care pe teritoriul țării a fost instituită starea de urgență, în contextul epidemiei de coronavirus. Starea de alertă a fost prelungită apoi, la fiecare 30 de zile, premierul Ludovic Orban anunțând că aceasta va fi prelungită din nou din data de 15 septembrie, urmând a fi adoptată o Hotărâre de Guvern în acest sens. Actul normativ va include şi măsurile ce vor trebui respectate pe 27 septembrie, atunci când românii sunt așteptați la urne.

”În ceea ce privește ziua votului, asta vom reglementa în HG privind prelungirea stării de alertă, în data de 15 septembrie. În primul rând, solicitarea de organizare a secțiilor de votare în locuri mai spațioase, purtarea măștii, limitarea numărului de persoane care să intre simultan în secția de votare, obligativitatea dezinfecției la intrare și la ieșire”, a declarat Ludovic Orban, în cadrulemisiunii ”Dosar de politician”.

Una dintre măsurile instituite odată cu intrarea în starea de alertă est obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

Ultima oră
13:13 - Florin Roman: E evident că moțiunea celor de la USR și AUR a fost depusă neregulamentar. Suntem în situația de a avea două moțiuni active la ora actuală în Parlament (VIDEO)
13:12 - Ce a spus Smiley despre sosia Laurei Cosoi de la emisunea Superstar. “Am gusturi bune la femei”
13:06 - Emma Răducanu este aşteptată, alături de Simona Halep, la Cluj-Napoca. Transylvania Open 2021 adună mari nume din topul WTA
13:01 - Marcel Ciolacu: Alegerile anticipate sunt singura varianta. Nu credeam că se poate reseta coaliția (VIDEO)
13:01 - Marcel Ciolacu: Dacă trece moțiunea depusă de USR PLUS și AUR, Florin Cîțu va sesiza din nou CCR și va reveni prim-ministru. Cei care au depus-o trebuie să o retragă (VIDEO)
12:48 - Augustin Zegrean, despre decizia CCR privind moțiunea de cenzură: Este o decizie înțeleaptă ca de obicei. Nu se întâmplă ce au sperat guvernanții că această moțiune va fi scoasă de pe ordinea de zi (VIDEO)
12:34 - Liliana Mocanu și fiica ei, infectate cu COVID-19. Actrița din Las Fierbinți nu este vaccinată: Nu pot dormi, mă dor toate
12:30 - CCR a admis sesizarea Guvernului Cîțu privind moțiunea de cenzură, dar a stabilit că dezbaterea și votul trebuie să aibă loc (surse)
12:24 - Cu ce cadou a mers Ion Ţiriac la Simona Halep în ziua în care sportiva a împlinit 30 de ani (FOTO)
12:21 - PSD depune propria moțiune de cenzură. Sorin Grindeanu: Cealaltă moțiune are probleme pentru că există acel conflict de natură constituțională