Ionel Dancă: Schema de garantare a creditelor pentru companiile mari, aprobată de Guvern

Ionel Dancă: Schema de garantare a creditelor pentru companiile mari, aprobată de Guvern
Foto: gov.ro

Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, a anunțat joi că Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, mai multe programe. Este vorba despre o schemă de garantare a creditelor pentru companiile mari, programul IMM Factor, ce privește garantarea instrumentelor de plată în relaţiile comerciale dintre firme, și recenta versiune a programului ”Prima Casă” – ”Noua Casă”.

Guvernul a aprobat schema de garantare a creditelor pentru companiile mari

Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, a anunțat că Guvernul a aprobat schema de garantare a accesului la credite pentru capital de lucru şi investiţii pentru companiile mari. Programul face parte din planul de relansare economică prezentat de miniștrii liberali și de președintele Klaus Iohannis la începutul lunii iulie.

„Un alt program de sprijin din cadrul din cadrul planului de relansare economică e programul de facilitare a accesului la credite pentru capital de lucru şi investiţii pentru companiile mari, companiile care nu sunt IMM-uri. Astfel,

A fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă ce modifică Legea de organizare şi funcţionare a Eximbank. Practic, este creat cadrul legal prin care Eximbank poate să administreze această schemă de garantare pentru credite pentru investiţii şi capital de lucru pentru companii mari cu cifră de afaceri de peste 20 de milioane de lei”, a explicat Ionel Dancă.

Șeful Cancelariei premierului a mai precizat că, potrivit estimărilor, la acest produs vor avea acces 600 de companii, cu o cifră de afaceri de aproximativ 580 de miliarde de lei şi un număr de salariaţi de 1,7 milioane.

Ionel Dancă a explicat cum va funcționa IMM Factor

Dancă a mai anunțat că în ședința de guvern de joi a fost aprobat și IMM Factor, un nou produs privind garantarea instrumentelor de plată în relaţiile comerciale dintre firme.

El a explicat că, atunci când un comerciant a contractat o livrare de bunuri şi servicii cu plata facturii la un anumit termen, el poate merge către un finanţator, către o bancă comercială şi să ceară, prin aşa-numitul produs de factoring, plata imediată a acelei facturi.

„Se duce cu factura la bancă şi cere plata în proporţie de până la 80% a facturii până la plata acesteia de către furnizor. Pentru a stimula o astfel de practică în economie, care funcţionează în economiile dezvoltate şi nu numai, Guvernul vine cu acest produs şi garantează în proporţie de 50% finanţatorului plata acestei facturi”, a susținut Dancă.

Guvernul a aprobat și programul ”Noua casă”

Ionel Dancă a anunțat că Guvernul a aprobat și noua versiune a programului ”Prima Casă”.

„Programul se va denumi ‘Noua casă’ şi se modifică în sensul în care se creează posibilitatea pentru familiile tinere care-şi doresc să achiziţioneze o locuinţă cu un spaţiu mai mare. Prin acest proiect de Ordonanţă de Urgenţă se creează posibilitatea ca aceştia să beneficieze de garanţii de stat pentru achiziţia unei locuinţe de până la 140.000 de euro, garanţii de stat în proporţie de 60% din valoarea finanţării garantate şi cu un avans de 15% din valoarea achiziţiei”, a mai explicat șeful cancelariei premierului.

Urmăriți B1TV.ro și pe