Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, vrea să se ia cât mai repede o decizie pe tema noului sistem de compensare a preţului energiei. El susține o piaţă reglementată şi compensarea preţului la producători, nu la furnizori, aşa cum se întâmplă în prezent, conform Agerpres.
La Europa FM, Kelemen a declarat că UDMR vrea să se întoarcă la o piaţă reglementată în România, de la începutul anului. Această propunere este susţinută şi de reprezentanţii furnizorilor, însă nu a existat un consens în coaliţie şi este de părere că trebuia să se ia deja o decizie în acest sens.
,,Ce înseamnă piaţă reglementată? Stabileşti pentru curentul electric, şi aici vorbim de energie electrică, un preţ maximal peste care nu poate să meargă niciun furnizor şi, bineînţeles, un preţ pentru consumatori. Şi diferenţa plăteşti. Şi întrebarea este unde plăteşti? Soluţia este să plătim către producători, nu către furnizori, fiindcă este mult mai uşor să compensezi din punct de vedere tehnic şi procedural cantitatea cumpărată de la producători, decât fiecare factură separat şi să verifici milioane de facturi, să vezi dacă sunt eligibile, să treacă prin nu ştiu ce filtru. Şi, atunci, asta a fost propunerea, asta a fost soluţia, fiindcă noi producem cam 54 terawaţi energie electrică, marea majoritate a producătorilor sunt în proprietatea statului şi prin OPCOM şi Transelectrica se poate face acest comerţ bilateral cu furnizorii şi poţi să compensezi producătorul ca să simplifici şi mai mult această ecuaţie şi acest sistem despre care noi am vorbit”, a fost explicația dată de Kelemen Hunor.
El s-a mai legat şi de propunerea premierului Ciucă, ce constă în existența unei pieţe semireglementată, adică una care nu vinde toată cantitatea de energie electrică produsă pe piaţa OPCOM, ci doar 80%, deoarece mai există contracte semnate iar diferenţa trebuie cumpărată pe piaţa externă.
,,Acest lucru înseamnă că, într-adevăr, o cantitate semnificativă, dar nu foarte mare, mai ales faţă de alte state, trebuie cumpărată pe piaţa liberă, pe care nu poţi să o reglementezi, cum se vinde la o bursă externă şi mai ales dacă trebuie să cumperi de la o zi la alta, unde preţurile sunt foarte volatile. Şi atunci sigur că suntem în situaţia semireglementată sau parţial reglementată, dar decizia trebuie să o luăm”, a adăugat vicepremierul.