Klaus Iohannis, discuție cu Secretarul General al NATO. Jens Stoltenberg: România e un aliat responsabil și valoros

Klaus Iohannis, discuție cu Secretarul General al NATO. Jens Stoltenberg: România e un aliat responsabil și valoros
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a vorbit miercuri, la telefon, cu Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO.

„Cei doi înalți demnitari au accentuat importanța avansării, în perioada următoare, a discuțiilor la nivel aliat în ceea ce privește consolidarea rolului și profilului Alianței, susținând viziunea comună pentru o Alianță mai puternică și mai eficientă la orizontul anului 2030”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Ce i-a spus Klaus Iohannis lui Jens Stoltenberg despre NATO și rolul României în cadrul alianței

Klaus Iohannis a susținut că summitul NATO din acest an, primul la care va participa noul președinte al SUA, Joe Biden, e un reper important în conturarea procesului de adaptare al NATO și pentru consolidarea securității aliaților. Acesta a precizat apoi că, pentru România, reconfirmarea solidarități între membrii alianței nord-atlantice e o temă centrală.

Potrivit președintelui României, cu acest prilej ar trebui adoptate decizii care să permită continuarea coerentă a consolidării posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic.

„Președintele României a evidențiat atenția care trebuie acordată, în perspectiva Summitului din acest an, identificării corecte a riscurilor și provocărilor, conturării perspectivei globale a Alianței, revitalizării parteneriatelor, în special a celui cu Uniunea Europeană, precum și continuării politicii „ușilor deschise” a NATO”, se mai arată în comunicat.

Klaus Iohannis a mai afirmat în convorbirea cu Jens Stoltenberg faptul că țara noastră susține procesul de reflecție strategică NATO 2030 și a apreciat rolul coordonator al acestuia în derularea procesului: „Președintele României a salutat propunerea Secretarului General al NATO de adaptare și actualizare a Conceptului Strategic al NATO, pornind de la procesul de reflecție strategică NATO 2030 și a evidențiat că România a fost printre primii aliați care au susținut ferm această abordare, încă de la finalul anului 2019”.

Iohannis a mai afirmat că e nevoie de o creștere a rezilienței atât în cazul alianței, cât și la nivelul statelor membre și a subliniat determiarea României de a se implica în acest efort.

Ce i-a transmis Jens Stoltenberg lui Klaus Iohannis

La rândul său, Jens Stoltenberg a mulțumit României pentru rolul avut în cadrul NATO și „și a apreciat că România este un aliat responsabil și valoros, cu participări și contribuții substanțiale în planul dezbaterilor conceptuale, al proiectelor și inițiativelor aliate, precum și în teatrele de operații ale NATO”.

La fel ca Iohannis, Stoltenberg a vorbit despre consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO și despre asigurarea unui răspunsul aliat adecvat la provocările curente.

„Secretarul General al NATO a subliniat relevanța, poziție împărtășită și de Președintele României, a continuării eforturilor aliate pentru asigurarea suportării echitabile a costurilor militare aliate (burden sharing), cu efect pozitiv asupra întăririi posturii aliate pe Flancul Estic, inclusiv la Marea Neagră. De asemenea, a fost de acord cu poziția Președintelui Klaus Iohannis privind necesitatea consolidării parteneriatului dintre NATO și Uniunea Europeană”, se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

De asemenea, Secretarul General al NATO a ținut să laude inițiativa României privind crearea unui Centru dedicat problematicii rezilienței.

Ultima oră
10:23 - Pregătiri pentru Ziua Națională: Deșeurile de pe canalul Dunavăț au fost colectate în urma unei acțiuni de ecologizare
09:55 - Un nou record bifat în 2021, în piața de criptomonede. Cum a evoluat prețul Bitcoin
09:20 - 46 de cetățeni români, repatriați din Africa de Sud, după apariția tulpinii Omicron. Alți 7, blocați la Cape Town
08:50 - Adrian Vasilescu (BNR): „Haosul liberalizării pieței a determinat o creștere de 46% a prețurilor la energie în România, caz unic în UE”. Care sunt perspectivele cu privire la inflație, pentru 2022
08:30 - Anunțul dr. Tudor Ciuhodaru, despre varianta Omicron: „Prin prisma mutațiilor e o variantă îngrijorătoare, dar aceste lucruri trebuie să se confirme și în viața reală” (VIDEO)
00:50 - Pacientul zero cu Omicron din Italia și-a infectat toată familia: „Situația e sub control. Vaccinul a funcționat excelent în cazul nostru”
00:20 - Octavian Jurma: Valul 4-Delta ne-a lovit ca un tsunami. Dacă infecţiozitatea noii variante de coronavirus se confirmă, valul 5-Omicron ne va lovi ca un trăsnet
00:06 - Valeriu Gheorghiță: Sunt indicii că Omicron este o variantă de scăpare de protecția anticorpilor, ceea ce reprezintă o problemă
00:03 - Marea Britanie confirmă 11 infectări cu varianta Omicron. Unele nu au legături cu deplasările în Africa de Sud
00:03 - Angajaţi ai Spitalului Judeţean din Botoşani, prinşi când încercau să fure mâncarea bolnavilor. Ce sancțiuni au primit