Klaus Iohannis, discuții de ULTIM MOMENT la Cotroceni privind mandatul României la Consiliul UE

Klaus Iohannis, discuții de ULTIM MOMENT la Cotroceni privind mandatul României la Consiliul UE

Președintele Klaus Iohannis l-a primit marți pe Ueli Maurer, Vicepreședinte al Consiliului Federal elvețian și Șef al Departamentului Federal de Finanțe al Confederației Elvețiene, cu ocazia vizitei pe care acesta o efectuează în România.

Întrevederea cu Președintele României are loc în contextul în care, de la 1 ianuarie 2019, Ueli Maurer va prelua mandatul de un an de Președinte al Confederației Elvețiene și reflectă atenția cu care partea elvețiană privește viitorul mandat al României la Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Președintele Klaus Iohannis a evocat discuțiile deschise și constructive pe care le-a purtat cu Președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset, care a efectuat o vizită oficială în România la începutul acestei luni. Președintele României a exprimat, totodată, satisfacția pentru dinamica dialogului politic bilateral, care conduce la consolidarea cooperării dintre România și Elveția în domenii de interes reciproc.

Vicepreședintele Ueli Maurer a evidențiat, în acest context, faptul că cetățenii români care lucrează în Elveția sunt bine integrați, reprezentând o forță de muncă apreciată și respectată, cu o bună calificare profesională. Înaltul oficial elvețian a subliniat că, așa cum a fost stabilit, măsurile de restricționare impuse temporar României și Bulgariei vor fi ridicate începând cu 1 iunie 2019.

Președintele Klaus Iohannis a transmis aprecierea României pentru programele realizate în cadrul contribuției financiare a Elveției la coeziunea Uniunii Europene și a exprimat speranța că astfel de proiecte vor fi continuate și în viitor. Vicepreședintele Ueli Maurer a arătat că procedurile interne în Elveția sunt în curs pentru acordarea celei de a doua tranșe a contribuției financiare și a evidențiat că partea elvețiană este în primul rând interesată, în continuare, de promovarea în România a proiectelor legate de formarea profesională.

În ceea ce privește afacerile europene, Președintele României l-a asigurat pe oficialul elvețian că țara noastră va păstra un dialog constant și deschis cu Elveția inclusiv pe durata exercitării Președinției Consiliul Uniunii Europene. Astfel, România va urmări activ negocierile privind încheierea unui Acord-Cadru Instituțional între Uniunea Europeană și Elveția și noua contribuție financiară a Elveției la Fondurile de Coeziune ale UE.