Klaus Iohannis exclude varianta amânării alegerilor locale: ‘Putem să mergem să ne exprimăm votul dacă respectăm toate normele’ (VIDEO)

Klaus Iohannis exclude varianta amânării alegerilor locale: 'Putem să mergem să ne exprimăm votul dacă respectăm toate normele' (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a reiterat, miercuri, că nu se pune problema amânării alegerilor locale din 27 septembrie din cauza cazurilor noi de Covid-19. Șeful statului dă asigurări că existi norme bine stabilite, iar acest lucru va proteja sănătatea cetățenilor.

Klaus Iohannis: Nu se pune problema amânării alegerilor locale

Clarificarea președintelui vine în contextul în care România a înregistrat în ultimele 24 de ore un record absolut de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus – 1.713.

‘Nu e cazul să discutăm de amânarea alegerilor, lucrurile sunt bine organizate. Spre deosebire de iunie, acum știm cum să abordăm lucrurile.

Localurile în care se va vota vor avea la dispoziție tot ce trebuie, de la măști la dezinfectanți, circuite separate. Putem să mergem să ne exprimăm votul dacă respectăm toate normele’, a spus Iohannis.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Persoanele cu temperatură de peste 37,3 grade vor avea cabine de vot separate

De altfel, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, miercuri, că persoanele care au temperatură de peste 37,3 grade sau simptomatologie respiratorie când vin să voteze la alegerile locale, organizate pe 27 septembrie, vor avea la dispoziţie cabine separate.

”Acum avem un ordin comun care stabileşte acele normele de aplicare şi desfăşurare a zilei alegerilor. Ţin să menţionez situaţii deosebite – situaţiile în care alegătorul vine şi prezintă la triajul observaţional, apoi epidemiologic acea temperatură peste 37,3. Va avea prioritate, va merge direct către o urnă şi o cabină de vot dedicată. Dacă până în acel moment n-a fost persoană febrilă sau cu simptome respiratorii, se alege una din urne, cea mai apropiată (…). Acea cabină de vot dedicată este cabina de vot în care vor merge din acel moment doar cei care vin cu simptomatologie respiratorie sau care prezintă febră. Acolo se va dezinfecta după fiecare participare a fiecărui votant care prezintă astfel de simptome”, a spus oficialul.

Totodată, Nelu Tătaru a menționat că utilizarea urnelor mobile vor fi folosite mai înainte pentru cei care nu au simptome de SARS-CoV-2.

”Această urnă va merge cu personal care va avea echipament – mască, mănuşi, dezinfectant – mai întâi la cei care au solicitat urna mobilă, care au patologie non-COVID, urmând cei care se află în carantină, apoi cei care se află în izolare pentru patologie COVID. Aceste alegeri se vor desfăşura, în contextul pandemiei, în faza a doua a primului val. Trebuie să vedem că avem o creştere a numărului de cazuri. (…) Reamintesc că sunt anumite precauţii care trebuie respectate – distanţare fizică, portul măşti, dezinfectant”, a precizat acesta.

Nelu Tătaru, clarificări despre numărul mare de noi cazuri Covid-19

Recordul de noi cazuri de Covid-19 raportat miercuri de Grupul de Comunicare Strategică include şi cazuri neraportate din zilele anterioare, spune ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Amintim că peste 1.700 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 au fost raportate ca fiind depistate în ultimele 24 de ore.