Klaus Iohannis: Interconectările dintre România și Republica Moldova sunt total insuficiente. O parte semnificativă din electricitatea oferită merge prin Ucraina și este expusă atacurilor (VIDEO)

Klaus Iohannis: Interconectările dintre România și Republica Moldova sunt total insuficiente. O parte semnificativă din electricitatea oferită merge prin Ucraina și este expusă atacurilor (VIDEO)
Foto: Presidency.ro

Chiar dacă România oferă electricitate Republicii Moldova, o parte semnificativă merge prin Ucraina și este, ca atare, expusă atacurilor, a explicat președintele Klaus Iohannis, joi, în marja vizitei efectuate în Lituania.

„Interconectările dintre România și Republica Moldova sunt total insuficiente”, spune Klaus Iohannis

Președintele României susține că „acest aspect a fost neglijat ani de zile”.

„În ce privește interconectarea dintre România și Moldova, eu am spus-o și a spus-o și Guvernul: evident că noi ajutăm Republica Moldova! Până în momentul de față, am livrat tot ce a trebuit, respectiv tot ce ni s-a cerut. Însă aceste sincope în alimentarea cu electricitate apar dintr-un motiv foarte clar și, dacă m-ați întrebat, vreau să detaliez un pic. Interconectările directe dintre România și Republica Moldova sunt total insuficiente. Acest aspect a fost neglijat ani de zile și, în momentul de față, chiar dacă România oferă electricitate Moldovei, o parte semnificativă merge prin Ucraina și este, ca atare, expusă acestor atacuri”, a declarat Klaus Iohannis, răspunzând la întrebările reporterilor.

Șeful statului a atras atenția că „trebuie realizate interconectări mai multe și mai bune”.

„Există o singură soluție, trebuie realizate interconectări mai multe și mai bune, interconectări directe între România și Republica Moldova. Același lucru este valabil și pentru gaz, același lucru este valabil și pentru transportul pe șosea și așa mai departe”, a adăugat el.

„Nu vreau să încerc să explic de ce nu s-au realizat până acum. Fapt este că noi suntem dispuși să ajutăm Republica Moldova, însă lipsa interconectărilor de tot felul este o problemă reală în acest moment. Există planuri, se lucrează la ele și am speranța ca, în scurt timp, nu în câteva săptămâni, dar în relativ scurt timp, aceste chestiuni să fie net îmbunătățite, fiindcă, în perspectivă, pe termen mediu și mai lung, noi putem să ajutăm Republica Moldova într-un mod eficient doar în măsura în care se realizează aceste interconectări”, a continuat președintele Klaus Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe