Klaus Iohannis: Parcursul DNA nu a fost lipsit de obstacole, regrese sau chiar eșecuri punctuale / Cu fiecare pas de combatere a corupției, suntem mai aproape de încheierea MCV, de aderarea la Schengen și la OCDE (VIDEO)

Klaus Iohannis: Parcursul DNA nu a fost lipsit de obstacole, regrese sau chiar eșecuri punctuale / Cu fiecare pas de combatere a corupției, suntem mai aproape de încheierea MCV, de aderarea la Schengen și la OCDE (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Cu fiecare pas realizat în combaterea corupției la toate nivelurile, suntem mai aproape de încheierea MCV, de aderarea la spațiul Schengen și la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, a declarat președintele Klaus Iohannis, marți, la evenimentul „20 de ani de luptă anticorupție”, organizat de DNA.

Klaus Iohannis spune că „reforma legilor justiției trebuie să fie finalizată în acord cu recomandările organismelor europene”

Potrivit Președintelui, parcursul DNA nu a fost lipsit de „obstacole, regrese sau chiar eșecuri punctuale”.

„Ele trebuie să fie evaluate onest, obiectiv, pentru că numai așa se poate învăța din lecțiile trecutului, păstrând mereu în minte obiectivul unei constante îmbunătățiri a activității, în slujba societății și a binelui comun. O societate în care corupția este combătută riguros, care are mecanisme de control și echilibru, în care responsabilitatea decidenților față de cetățeni este una reală sau în care sentimentul că nimeni nu e mai presus de lege este unul generalizat reprezintă o societate puternică și stabilă”, spune Klaus Iohannis.

El susține că DNA „a ajuns un reper în regiune și în Europa”.

„Sunt convins că fără contribuția decisivă a Direcției Naționale Anticorupție în combaterea corupției la nivel înalt și a corupției sistemice, societatea românească ar fi arătat cu totul altfel astăzi. România este acum un pol de stabilitate în regiune și un partener strategic pentru partenerii noștri din cadrul NATO și din Uniunea Europeană. Cu fiecare pas realizat în combaterea corupției la toate nivelurile, suntem mai aproape de încheierea MCV, de aderarea la spațiul Schengen și la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică”, a adăugat șeful statului.

„Restrângerea competențelor DNA prin preluarea unor atribuții de către Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție, legislația lipsită de predictibilitate, absența unui dialog real în interiorul sistemului judiciar sau decizii ale instanței constituționale cu impact asupra dosarelor instrumentate sunt doar câteva aspecte care au influențat activitatea și rezultatele instituției”, a mai spus Președintele.

Președintele Klaus Iohannis a amintit și de proiectele de legi ale justiției.

„Pentru ca munca dumneavoastră să aibă ecoul așteptat de societate, este nevoie de o legislație clară, coerentă, care să garanteze independența justiției și să creeze mecanismele necesare pentru buna funcționare a parchetelor. Mai mult, reforma legilor justiției trebuie să fie finalizată în acord cu recomandările organismelor europene. Coincidența face ca acest moment aniversar al DNA să aibă loc în perioada în care Parlamentul dezbate proiectele legilor justiției, propuse de Guvern în luna august, după un proces complex de elaborare a acestora, bazat pe consultări publice, cu sistemul judiciar și cu Comisia Europeană”, a continuat el.

Klaus Iohannis susține că „lupta împotriva corupției a fost și rămâne un obiectiv” al mandatelor sale prezidențiale.

Urmăriți B1TV.ro și pe