Klaus Iohannis: Pensionarii şi copiii nu trebuie să plătească nota de plată pentru criza generată de Covid-19. Am solicitat Guvernului să majoreze pensiile şi alocaţiile cât se poate (VIDEO)

Klaus Iohannis: Pensionarii şi copiii nu trebuie să plătească nota de plată pentru criza generată de Covid-19. Am solicitat Guvernului să majoreze pensiile şi alocaţiile cât se poate (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că, în pofida crizei financiare generate de epidemia de coronavirus și a scepticismului economiștilor, Guvernul Orban a reușit să mărească atâr pensiile, cât și alocațiile.Acesta a mai spus că nu se poate ca pensionarii şi copiii să plătească nota de plată pentru pandemie şi recesiunea economică și că a solicitat Guvernului să majoreze pensiile şi alocaţiile cât se poate.

„Nimeni nu și-a dorit această epidemie, absolut nimeni nu și-a dorit o criză economică, dar aceasta a venit. Aici suntem. Evident că toată lumea îșii dorește să câștige mai bine, însă pentru a fi posibil trebuie să existe acești bani. Nu e posibil să împarți bani care nu există. Eu am spus de la început că nu putem să avem o situație în care categoriile cele mai vulnerabile să plătească nota de plată pentru epidemie și recesiune. Și atunci, cu toate că marea majoritate a economiștilor a repetat că nu se pot mări pensiile și alocațiile, am cerut soluții pentru a fi majorate, atât cât se poate, și iată că au venit cu soluții, majorare etapizată, iar majorarea punctului de pensie se realizează totuși. Este o majorare atât cât s-a putut acum. Când economia își va reveni se vor căuta soluții pentru majorări ulterioare”, a declarat președintele.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Pensiile vor fi majorate cu 14%

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat, la sfârșitul ședinței de Guvern, că vor fi dublate alocațiile și vor fi mărite pensiile comform legii. Deocamdată, însă, pensiile vor fi majorate cu 14%, pentru că atât este maximum posibil în actualul context de criză economică. Despre alocații, acesta precizase anterior că, la capitolul cheltuieli, este prinsă o creștere de 20%. Cîțu a mai declarat că efortul financiar pentru creşterea alocaţiilor e de 600 de milioane de lei, iar pentru majorarea pensiilor e de 4 miliarde de lei.

Ministrul Florin Cîțu a susținut că, la rectificarea bugetară, Guvernul PNL a alocat bani pentru Sănătate, Educație, infrastructură și investiții, adică exact acele domenii de unde guvernările PSD au avut grijă să taie.

Vom dubla alocaţiile, vom respecta şi legislaţia în vigoare pentru pensii. În acest moment am reuşit, într-o perioadă de criză economică, să creştem pensiile cu cea mai mare sumă. PSD nu a reuşit să facă acest lucru, deşi a beneficiat de o conjunctură economică favorabilă. PSD a tăiat de fiecare dată banii de la Sănătate, Educaţie, infrastructură, investiţii. Noi am alocat sume suplimentare, în perioada de criză, exact în aceste domenii”, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Liberalul a mai precizat că„efortul pentru majorarea alocaţiior este în jur de 600 milioane lei, efortul pentru majorarea pensiilor este aproape 4 miliarde de lei în plus la bugetul pensiilor”.

Alocațiile pentru copii, posibil majorate cu 20%

Înaintea şedinţei de Guvern, ministrul de Finanţe a precizat că, la capitolul cheltuieli, este inclusă creşterea etapizată a alocaţiilor cu 20%. Potrivit legii, acestea ar trebui dublate.

Situația rămâne, însă, incertă.

Ordonanța Guvernului ce prevede creșterea etapizată a alocațiilor, într-o primă fază cu 20%, a fost respinsă deja de Senat, iardacă va fi respinsăși de Camera Deputaților, atunci va rămâne în picioare doar legea care prevede dublarea.

Ultima oră
23:55 - Președintele Consiliului European denunță „lipsa de loialitate” a SUA. Charles Michel, mesaj dur după decizia Australiei de a renunța la submarinele franceze în favoarea celor americane
23:47 - Cine este iubitul Emmei Răducanu. Tânărul misterios ar fi un cântăreț celebrul în Marea Britanie
23:25 - Un bărbat a omorât-o pe sora iubitei sale cu peste 40 de lovituri de cuțit. Agresorul a fost reținut de procurorii din Constanța
23:08 - Nelu Tătaru: Mă aștept să se generalizeze certificatul verde / Sunt sectoare cu contact direct și repetat cu cetățenii, haideți să le facem sigure – facem vaccinul gratuit sau facem testele pe banii noștri
23:00 - Ludovic Orban: La ora actuală se lucrează la o îmbunătățire a legislației în domeniu informațiilor
22:39 - Polonia, sancționată cu cea mai mare amendă zilnică din istoria UE pentru că nu a oprit exploatarea la mina Turow
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori