Klaus Iohannis, la semnarea Pactului Național pentru o Românie Europeană : Pentru a merge mai departe cu rezultatul referendumului este nevoie să se schimbe Constituţia şi legislaţia aferentă (VIDEO)

Klaus Iohannis, la semnarea Pactului Național pentru o Românie Europeană : Pentru a merge mai departe cu rezultatul referendumului este nevoie să se schimbe Constituţia şi legislaţia aferentă (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

La alegerile europarlamentare, formaţiunile care au încercat să demonizeze Uniunea Europeană şi care constant au atacat independenţa Justiţiei au fost drastic sancţionate de electoral, dar pentru a se merge mai departe cu rezultat votului de la referendum este nevoie să se schimbe Constituţia, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, joi, în cadrul unui discurs de la Palatul Cotroceni, susținut cu ocazia semnării Acordului Politic Naţional.

„Pe 26 mai au avut loc alegeri europarlamentare şi formaţiunile dumneavoastră au obţinut rezultate frumoase. În paralel cu alegerile, am convocat un referendum naţional, fiidca mi s-a părut că poporul trebuie să-şi exprime suveranitarea şi trebuie să dea un răspuns ferm şi clar unei guvernări eşuate şi atacului neîncetat asupra Justiţiei, care s-a desfăşurat fără întrerupere din decembrie 2016 până pe 27 mai”, a precizat președintele.

În continuare, șeful statului a lăudat prezența masivă la vot, de altfel, una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană.

„Românii au ieşit în număr mare la vot şi au dat un răspuns clar, ferm şi uşor de citit. La întrebările pe care le-am formulat au răspuns afiramtiv 6.500.000 de români. Ca să fiu mai clar, la fiecare întrebare 6.500.000 de români au răspuns cu ‘da'”, a adăugat Klaus Iohannis.

„La alegerile europarlamentare, formaţiunile pro-europene au primit voturi multe şi au avut rezultate bune, foarte bune. Iar formaţiunile care au încercat să demonizeze Uniunea Europeană, formaţiunile care constant au atacat independenţa Justiţiei, formaţiunile care au construit o guvernare lamentabilă, mai exact PSD şi ALDE, au fost drastic sancţionate de electoral. Şi pe bună dreptate!”

Ulterior, Klaus Iohannis a vorbit de condiţiile care trebuie respectate pentru a fi implementat referendumul (unul care a fost consultativ).

„Urmează alegerile prezidențiale, urmează alegerile locale, urmează alegerile parlamentare. Românii vor ştii cum să voteze. Dar pentru a merge mai departe cu rezultatul votului de acum este nevoie să se schimbe Constituţia şi legislaţia aferentă”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Şi să nu uităm, iarăşi şi-au bătut joc din disaspora. Trebuie schimbate proecedurile, trebuie imbunătățitălegislația. Şi trebuie abandonat acest discurs împotriva disasporei. Trebuie să revenim la o normalitate românească, europeană, democratică, care se bazează pe valorile europene. Toate aceste lucruri trebuie realizate, cu cât mai rapid, cu atât mai bine.”

„Înainte de referendum, mulţi au spus că e inutil, unele formaţiuni au încercat să-l boicoteze, alţii au declarat că nici nu vor participe. Foarte mulți au comentat întrebările: că au fost slabe, proaste, inutile şi un referendum pierdut. Şi că nu se va întâmpla nimic. Ba s-aîntâmplat!

După referendum s-a întâmplat. Aşa cum am spus de la început. A doua zi după vot, spaţiul politic românesc s-a schimbat. Trebuie să recunoaştem acest lucru şi acest fapt se datorează votului românilor, este evident.

Dar acest referendum trebuie implementat. Şi atunci am realizat cu mare atenţie ce au votat românii. Au votat pentru România europeană, a fost clar un vot pro-european. Românii au votat contra acelui atac nemernic PSD-ist asupra Justiţiei, românii au votat contra unei guvernări lamentabile. Şi atunci, după constultările cu partidele parlamentare am formulat concluziile într-un document pe care l-am propus spre semnare partidelor parlamentare. Un acord naţional pentru consolidarea parcursului european. Şi iată că astăzi ne aflăm aici”, a mai spus șeful statului.

Ultima oră
20:13 - Tanczos Barna, după discuția cu activistul de mediu bătut la Suceava: I-am spus că trebuie să avem tot timpul grijă să nu se întindă coarda foarte mult. Nu vom reuși niciodată să ne substituim organelor de anchetă (VIDEO)
20:00 - Focar de COVID-19 la Primăria Deva: „Au fost luate măsuri de dezinfecție, iar persoanele bolnave au intrat în izolare”
19:49 - Comisia Europeană va lansa un plan pentru ca UE să facă față la creșterile mari de prețuri la energie
19:41 - Irineu Darău, după ce a spus că alegerile din USR PLUS au fost organizate inechitabil, incompetent și anti-democratic: „Nu cred că poți trata un candidat în felul acesta” (VIDEO)
19:16 - ANAF: Şase firme cu sedii în Bucureşti şi judeţul Gorj au vândut cosmetice de 62,5 milioane lei, fără factură
19:12 - Emilian Imbri: Intensitatea pandemiei o creează omul prin comportamentul lui / Nu cred că ține încă de anotimpuri, în alte țări și vara a fost o explozie de infectări / N-ar fi fost nimic dacă relaxarea era dublată de vaccinare (VIDEO)
19:11 - DENT ESTET, parte a grupului MedLife, reconfirmă poziția de lider al pieței de servicii stomatologice din România, anunțând o creștere de 60% a cifrei de afaceri în primul semestru din acest an față de aceeași perioadă a anului trecut
18:53 - Garda de Mediu anunță controale la periferia Capitalei şi în judeţul Ilfov, pentru combaterea arderilor de deşeuri
18:37 - Lista statelor de risc epidemiologic ridicat, actualizată: Croația și Austria au intrat în zona roșie. România, în zona galbenă / A fost crescută limita de vârstă pentru excepțiile aferente copiilor (DOCUMENT)
18:22 - Peste 18.400 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. La aproape 15.646 a fost vorba de prima doză / Peste 10 milioane de doze administrate de la debutul campaniei