Klaus Iohannis, ședință cu Orban și Predoiu la Cotroceni, în contextul propunerilor de modificare a Legilor Justiției

Klaus Iohannis, ședință cu Orban și Predoiu la Cotroceni, în contextul propunerilor de modificare a Legilor Justiției
foto: Inquam Photos / George Calin

Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni miercuri cu premierul Ludovic Orban şi cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, anunță Administraţia Prezidenţială. Întâlnirea va avea loc la ora 13,00 la Palatul Cotroceni.

Contextul întâlnirii este dat de modificarea Legilor Justiției

Contextul în care se desfășoară această întâlnire este dat de modificările propuse de Ministerul Justiției în ceea ce privește legisla justiției.

Este vorba despre Legea 303 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a anunţat, marţi, MJ. Aceste modificări au loc în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis afirma că Legile Justiţiei au fost „ciuntite” de PSD şi că social-democraţii au vrut să controleze justiţia. Șeful statului a precizat că Legile Justiţiei trebuie corectate şi a solicitat Guvernului şi ministrului Justiţiei să facă acest lucru.

„Însă legile încă nu au fost corectare şi în acest sens am avut solicitarea către Guvern şi ministrul Justiţiei să fie reparate legile justiţiei care au fost duse într-o formă nepotrivită de majoritatea pesedistă. Am mare speranţă că deja vom avea în această toamnă proiectele care să repare legile Justiţiei şi să dea procurorilor, judecătorilor posibilitatea să judece aceste dosare restante”, concluziona preşedintele Iohannis.

Un alt context important este dată de nevoia unei noi numiri la conducerea DIICOT, în condițiile în care Giorgiana Hosu, numită de Iohannis la propunerea lui Predoiu, a fost nevoită să demisioneze după ce soțul său a fost condamnat în primă instanță la închisoare cu suspendare.

Ce spunea Klaus Iohannis despre Legile Justiției

PreședinteleKlaus Iohannisa declaratcă din această toamnă vor începe discuțiile pentru repararea Legilor Justiției, ciuntite dePSDîn încercarea „de a pune mâna pe Justiție”. Șeful statului a precizat că, odată legile îndreptate, lupta anticorupție va prinde din nou viteză.

Declarația vine în contextul în care Avocatul general al Curții de Justiție a UE (CJUE), Michal Bobek, a arătat că înființare Secției Speciale pentru investigarea magistraților încalcă legislația UE. El a criticat și numirea interimară a şefului Inspecţiei Judiciare.

„Este o propunere a Avocatului General, decizia o va lua Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Aceste propuneri sunt, și nu întâmplător, lucruri pe care le-am spus și eu, și PNL și societatea civilă, cândPSDs-a apucat să distrugă Legile Justiției, încercând să pună mâna pe Justiție, Mă bucur că, iată, Avocatul General de laCJUEare exact aceeași opinie pe care am avut-o și eu. Vă aduceți aminte că exact acestea au fost argumentele cu care am atacat atunci modificările împinse dePSDla Legile Justiției. E o încurajare pentru noi.