Lucian Bode a plagiat aproape 20% din textul tezei de doctorat, arată Emilia Șercan: „A introdus în arsenalul metodelor de fraudă folosite în România plagiatul prin traducere”

Lucian Bode a plagiat aproape 20% din textul tezei de doctorat, arată Emilia Șercan: „A introdus în arsenalul metodelor de fraudă folosite în România plagiatul prin traducere”
Foto: Inquam Photos / George Călin

Emilia Șercan a anunțat că a găsit text plagiat în 65 dintre cele 194 de pagini din teza de doctorat a lui Lucian Bode, ministru de Interne și secretar general al PNL. Într-o anchetă pe PressOne, jurnalista de investigație a explicat că politicianul a plagiat cel puțin 18,5% din textul tezei doctorale și a folosit o combinație de tehnici de camuflare a plagiatului.

Lucian Bode a plagiat aproape 20% din textul tezei de doctorat, arată jurnalista Emilia Șercan

Lucian Bode a plagiat cel puțin 18,5% din textul tezei doctorale, spune Emilia Șercan, care a identificat și șase ilustrații complet plagiate și alte 30 incorect citate.

Potrivit jurnalistei, ministrul a folosit o combinație de tehnici de camuflare a plagiatului pentru a fenta softul antiplagiat.

„Lucian Bode a introdus în arsenalul metodelor de fraudă folosite în România plagiatul prin traducere: a tradus cuvânt cu cuvânt din engleză pagini întregi din autori pe care nu i-a citat nici în notele de subsol, nici în bibliografie; în câteva situații a plagiat până și notele de subsol incluse în unele dintre articolele neatribuite și plagiate prin traducere”, a explicat Emilia Șercan.

Ea susține că, deși Lucian Bode a obținut calificativul „Foarte bine” pentru lucrarea respectivă, partea de cercetare proprie, elementul distinctiv al unei teze doctorale, presupune doar trei paragrafe în care este prezentată o pretinsă „simulare” a prețurilor la motorină, gaze și electricitate făcută în luna august 2018 în județul Cluj.

„Deși au existat serioase semnale de alarmă cu privire la teza lui Lucian Bode încă din august 2018, când lucrarea a fost analizată cu softul, îndrumătorul său de doctorat, prof. univ. Adrian Ivan – rector-comandant al Academiei SRI – a dat undă verde pentru susținerea publică”, a adăugat Emilia Șercan.

Emilia Șercan nu exclude posibilitatea ca „o analiză suplimentară să scoată la iveală că teza lui lui Lucian Bode include – pe lângă cele 10.139 de cuvinte pe care le-am descoperit până la publicarea acestui material – și alte porțiuni plagiate”.

Ea a amintit că, recent, Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai a stabilit că doar 2,95% din teza lui Lucian Bode este plagiată, justificând conținutul cu pricina prin „necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare” de către doctorand sau prin „erori de citare”.

Urmăriți B1TV.ro și pe