Lucian Romașcanu (PSD) și Cristian Băcanu (PNL), contre acide pe tema pensiilor speciale. Romașcanu: „Toată guvernarea PNL ar putea printr-o simplă OUG să rezolve această chestiune” / Băcanu: „E o dezinformare” (VIDEO)

Lucian Romașcanu (PSD) și Cristian Băcanu (PNL), contre acide pe tema pensiilor speciale. Romașcanu: „Toată guvernarea PNL ar putea printr-o simplă OUG să rezolve această chestiune” / Băcanu: „E o dezinformare” (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Senatorul PSD Lucian Romașcanu și Cristian Băcanu, președintele PNL Sector 5, au intrat într-un schimb intens de replici, marți, în direct pe B1 TV, cu subiectul care marchează scena politică românească la ora actuală, pensiile speciale, în rol de temă centrală.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Lucian Romașcanu (PSD) și Cristian Băcanu (PNL), contre acide pe tema pensiilor speciale, în direct pe B1 TV

Întrebat marți seară, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, dacă demersul anunțat de Marcel Ciolacu și preluat de Alfred Simonis se va replica și în rândul altor social-democrați sau va rămâne valabil doar pentru cei doi, Lucian Romașcanu a răspuns: „Sunt mai mult decât cei doi. Am înțeles că și domnul Budăi este printre dumnealor, și mai mulți colegi deputați. Este o chestiune care ține de o abordare personală – nu vine pe linie de ordin de partid acest lucru – iar domnul Ciolacu este la a doua demisie pentru a nu închide mandatul și nu a lua pensie specială. În 2016 a făcut exact același lucru și este un gest, un semnal – dacă vreți – cu putere de exemplu și cu putere de simbol pentru că ne chinuim cu această lege de anulare a pensiilor speciale, care acum iarăși este în continuare la Curtea Constituțională și sperăm să aibă, totuși, o rezoluție cât de curând, în contextul în care cei care strigă cel mai tare, probabil că se gândesc în cheia electorală clasică, le-a luat-o cineva înainte și au rămas dânșii mai pe urmă, domnul Orban și toată guvernarea PNL ar putea printr-o simplă ordonanță de urgență să rezolve această chestiune, iar lucrurile ar fi foarte clare”.

Lucian Romașcanu susține că Marcel Ciolacu a demisionat și în 2016, în același scop. Referitor la faptul că actualul președinte PSD ar fi fost cel care a inițiat legea pensiilor speciale, senatorul social-democrat a explicat: „Legea cu pensiile speciale este nu una singură, sunt mai multe, iar multe dintre ele, începând cu cea a magistraților, este a domnului Stoica, iar ultima a acestui domn supărat pe viață permanent, domnul Roman de la PNL, care a dat pensii speciale celor de la Curtea de Conturi. Deci este o chestiune care s-a perpetuat. Unele categorii socio-profesionale să zicem că merită, altele poate că nu merită. Până la urmă, contributivitatea ar trebui să fie clară pentru toată lumea. Eu vă spun la modul cel mai sincer. Eu, în septembrie, am făcut 35 de ani de muncă pe cartea de muncă. Nu am niciun fel de jenă și nici fugă de o asemenea pensie pe contributivitate. Punctul meu de vedere este ceea ce trebuie să se întâmple. Am votat o asemenea lege, așteptăm să fie lămurită de Curtea Constituțională, să intrăm în normalitate, dar fuga asta permanentă, când ai toate instrumentele puterii în mână cum este domnul Orban, dă, domne`, o ordonanță de urgență și ai scăpat de această problemă”.

Cristian Băcanu, președintele PNL Sector 5, susține că însă că scenariul vehiculat de Lucian Romașcanu – cel al eliminării pensiilor speciale prin ordonanță de urgență – „e o dezinformare”.

„E o dezinformare. Asta cu ordonanța de urgență, prin care să desființezi o pensie, nu este o chestiune viabilă și vă explic și de ce. Avem Curtea Constituțională, care s-a pronunțat că prin ordonanță de urgență nu pot fi restricționate drepturi și libertăți – este o decizie a Curții Constituționale chiar din 6 mai, pe Ordonanța 1/99, când a spus expres, drepturi și libertăți prin ordonanță de urgență nu poți să restrângi. Trebuie să faci aplicarea tu, Guvern, Articolului 115, alineatul 6 din Constituție și să mergi în Parlament cu o lege. Tocmai de aceea așteptăm ca Parlamentul să găsească o soluție. Avem sigur acel proiect de lege care a fost inițiat de către Partidul Național Liberal și care a fost adoptat încă din vară, și care are termen la Curtea Constituțională pe 8 decembrie – pentru mine e foarte greu să înțeleg de ce o soluție trenează de aproape jumătate de an la Curtea Constituțională, pur și simplu nu pot să înțeleg”, a subliniat Cristian Băcanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe