Ludovic Orban afirmă că se va încerca producerea de Euthyrox în România: ‘Îi rog pe pacienți să nu facă stocuri’

Ludovic Orban afirmă că se va încerca producerea de Euthyrox în România: 'Îi rog pe pacienți să nu facă stocuri'

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, întrebat despre problemele care există privind achiziționarea Euthyrox, medicament folosit de pacienții cu afecțiuni tiroidiene, și faptul că se găsește în cantități mici în farmacii, că va fi încercată o introducere a acestui medicament în fabricație în România, fără a oferi un orizont de timp în care acest lucru se va întâmplă.

Ludovic Orban afirmă că se va încerca producerea de Euthyrox în România

“Cu siguranţă că am discutat acest subiect, dar intrarea în fabricaţie nu este un proces care să se producă de azi pe mâine, există această intenţie. Acum trebuie să vă spun un lucru: cantităţile de Euthyrox sau substanţa echivalentă au crescut în ultimele șase luni. S-a creat criză în anumite judeţe din cauza faptului că pentru a evita deplasările foarte frecvente la farmacii s-a dat posibilitatea funcţionării pe o perioadă mai lungă de o lună. În cazul ăsta sunt unii pacienţi care au luat cantităţi mai mari şi din cauza asta s-a creat o criză, dar cantităţile raportat la cantităţile obişnuite la cantităţile achiziţionate, puse pe piaţă sunt mai mari. Eu am vorbit cu ministrul sănătăţii pe tema asta de mai multe ori şi m-a asigurat că se fac eforturi pentru a creşte cantitatea care este pusă pe piaţă, astfel încât să facă faţă cererii care există. Ce-i rog pe pacienţi: să nu îşi ia chiar în cantităţi atât de mari, să nu își facă stocuri, pentru că există un contract care asigură acest medicament pentru necesităţile evaluate în mod medical şi în mod evident vom încerca să îl introducem în fabricaţie în România”,a precizat premierul Orban.

Premierul Orban nu a precizat însă când va putea fi fabricat Euthyrox în țara noastră.

“Nu sunt specialist, nu cunosc în detaliu procedurile de autorizare, acest răspuns vă poate fi dat de cineva care este de specialitate, de la Ministerul Sănătăţii sau de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale”, a mai spus Orban.

Nelu Tătaru, despre Euthyrox în România: Din informaţiile noastre, sunt cantităţile necesare

Totodată, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat în cursul zilei de marți, 22 septembrie, în timpul unei conferințe de presă la Alba Iulia ce de persistă discontinuitatea în aprovizionarea farmaciilor cu Euthyrox. Nelu Tătaru a explicat că în România ar fi cantități necesare, dar că distribuitorii aleg să meargă în alte țări, unde medicamentul acesta costă mai mult.

„Din informaţiile noastre, pe care le avem în acest moment, sunt cantităţile necesare. Noi rămâne să verificăm în farmacii, dar rămâne să verificăm şi distribuitorii. În condiţiile în care unii optează pentru politică de preţ, creşterea preţurilor, în condiţiile în care la noi plătesc 7 lei şi în alte ţări plătesc 12 euro, acei distribuitori preferă să meargă în partea cealaltă. Mai este şi partea în care, să spunem, de grijă sau de temere, mai luăm şi mai facem şi câte un depozit acasă”, a declarat ministrul Sănătății.