Ludovic Orban: Comunicăm în criza COVID-19 aşa cum o fac toate ţările europene / Organizarea de alegeri nu creşte riscul de răspândire a coronavirusului, în condiţiile în care sunt respectate regulile

Ludovic Orban: Comunicăm în criza COVID-19 aşa cum o fac toate ţările europene / Organizarea de alegeri nu creşte riscul de răspândire a coronavirusului, în condiţiile în care sunt respectate regulile
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a explicat, vineri, noua organizare a spitalelor pentru tratarea pacienților cu coronavirus. Acesta a mai susținut că obiectivul Guvernului este creșterea capacității de testare COVID la peste 50.000 de teste pe zi. Orban a mai precizat că, în această criză sanitară, autoritățile comunică la standarde europene. Totodată, el a insistat din nou că organizarea alegerilor parlamentare pe 6 decembrie nu are cum să crească riscul de răspândire a SARS-CoV-2 atât timp cât regulile sanitare sunt respectate.

Ludovic Orban explică noua organizare a spitalelor pentru primirea pacienților cu coronavirus

Premierul Ludovic Orban a declarat că autoritățile au stabilit alocarea a 10% din paturile secţiilor ATI din spitalele non-COVID pentru pacienţii cu coronavirus deoarece e nevoie de noi măsuri în lupta cu epidemia, pe lângă cele impelementate deja.

„Deja funcţionează în spitale de urgenţă aceste secţii pentru bolnavii COVID-19. Sigur că ele au circuite complet separate. Nu există posibilitatea interacţiunii cu alte secţii. Acolo unde este posibil, acolo unde managerii spitalelor, Direcţiile de Sănătate Publică pot să identifice posibilitatea separării circuitelor, ele deja funcţionează şi pot să funcţioneze. Obligaţia noastră, ca Guvern, obligaţia Ministrului Sănătăţii şi a reţelei publice de sănătate este aceea de a asigura tratarea pentru toţi pacienţii care au nevoie de tratamentele pentru coronavirus, ca atare, pe lângă soluţiile aplicate până astăzi, noi trebuie să fim pregătiţi să utilizăm şi alte soluţii, care sunt folosite şi în alte locuri”, a declarat Ludovic Orban, citat de Agerpres.

La rândul său, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că, în contextul unui număr tot mai mare de infectați, autoritățile au emis o circulară ce prevede alocarea a 10% paturile secţiilor ATI din spitalele non-COVID pentru pacienţii cu coronavirus. De asemenea, a fost emisă și o circulară „în care 15% din paturile pentru terapie cu simptomatologie medie din spitalele de fază III pentru a fi în rezervă, în condiţiile în care vom avea o adresabilitate crescută”.

Tătaru a insistat că vor fi respectate circuitele din spitale, astfel încât pacienții infectați să nu intre în contact cu ceilalți.

Orban: În criza saitară comunicăm la standarde europene

Ludovic Orban a mai afirmat că modul de comunicare al autorităţilor române în criza COVID-19 e la nivel european.

„Comunicăm aşa cum comunică toate ţările europene. Noi nu avem un mod de comunicare diferit. Acesta e un mod relativ standardizat, care este utilizat pe scară largă, nu numai de ţările europene, dar de ţările europene este utilizat. Sigur că avem nişte restrângeri care sunt datorate GDPR, protecţiei datelor personale. Aici avem o reglementare foarte strictă, inclusiv la nivel european, privind protecţia datelor personale, în rest comunicăm în standardele în care se comunică la nivel european”, a insistat premierul, potrivit Agerpres.

Ludovic Orban a mai precizat că Guvernul pe care îl conduce are în vedere creșterea capacității de testare pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2 și că obiectivul autorităților este ca oamenii să reușească să ducă o viață cât mai apropiată de normal.

Ludovic Orban: Organizarea alegerilor parlamentare nu creşte riscul de răspândire a coronavirusului, atât timp cât regulile sunt respectate

Totodată, șeful Guvernul a insistat din nou că desfăurarea alegerilor parlamentare pe 6 decembrie nu va crește ritmul de răspândire a SARS-CoV-2 atât timp cât regulile de prevenție stabilite de autorități vor fi respectate.

„Din punctul meu de vedere, şi nu numai al meu, ci punctul de vedere al multor specialişti, organizarea de alegeri nu creşte riscul de răspândire a virusului în condiţiile în care sunt respectate regulile stabilite de autorităţi”, a afirmat Orban.

Acesta a enumerat printre reguli limita de 20 de persoane la evenimentele organizate în spațiu închis și limita de 50 de participanți la evenimentele din exterior, păstrarea distanței sociale și folosirea măștii de protecție.

El a mai ținut să precizeze că „democrația înseamnă alegeri prin care cetăţenii hotărăsc cine să-i reprezinte în instituţiile publice”.