Ludovic Orban, despre dosarul Mineriadei: „Nu s-a finalizat pentru că nu s-a dorit. E o mână nevăzută care trage niște sfori când e vorba de astfel de evenimente în care există vinovății la cel mai înalt nivel” (VIDEO)

Ludovic Orban, despre dosarul Mineriadei: Nu s-a finalizat pentru că nu s-a dorit. E o mână nevăzută care trage niște sfori când e vorba de astfel de evenimente în care există vinovății la cel mai înalt nivel  (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat duminică, după ce a depus o coroană de flori în Piața Universității, în memoria victimelor Mineriadei din 13-15 iunie 1990, că dosarul acestui episod sângeros din istoria postdecembristă nu a fost finalizat pentru că nu s-a dorit finalizarea sa. Pe de altă parte, Ludovic Orban și-a exprimat încrederea că lucrurile ar urma să intre pe un făgaș normal, după modificarea Legilor Justiției:

“Au trecut 31 de ani, dosarele sunt instrumentate, în mare parte există mărturii, există probe, există indicii clare, faptul că nu s-a finalizat, se datorează faptului că nu s-a dorit finalizarea. Dar am încredere că lucrurile vor intra pe un făgaș firesc. Noi avem ca obiectiv principal adoptarea Legilor Justiției și vom încerca să adoptăm o legislație cât mai apropiată de reglementările europene de înaltele standarde în materie de drepturile omului, de justiție de la nivel european.

Se lucrează la proiecte. Graba strică treaba. Suntem mai multe formațiuni politice care trebuie să își armonizeze punctele de vedere asupra proiectului de lege”, a declarat Ludovic Orban.

Acesta a precizat că procurorii care instrumentau dosarul trebuiau să adune toate probele, să finalizeze rechizitriul și să îl trimită în judecată pe baza probelor:

“În conformitate cu legea cei care instrumentau dosarul trebuiau să adune toate probele, să finalizeze rechizitriul și să îl trimită în judecată, dar cu toate datele, cu toate probele. Au fost niște tergiversări, trageri de timp, tot feluld e chichițe procedurale voite. Nu s-a dorit cu adevărat pedepsirea vinovaților. E un sistem, o mână nevăzută care parcă trage niște sfori când e vorba de astfel de evenimente în care există vinovății la cel mai înalt nivel și vinovății care nu țin doar de o persoană, ci de oameni care au acționat în mod clar premeditat împotria libertății, împotriva democrației, a vieții și a integrității fizice a românilor”, a mai precizat Ludovic Orban.

Ultima oră
00:13 - CDC avertizează: Varianta Delta a coronavirusului este mai contagioasă decât varicela şi poate provoca forme mai grave de boală
00:05 - Italia: Guvernul intenționează să plafoneze prețul la testele pentru COVID-19
23:43 - Paul Stănescu (PSD): Politica durerii în cot este deviza useristă exprimată perfect de Ovidiu Vizante, directorul CFR. Dacă USR-ului i-ar fi păsat de pasagerii blocați în tren, Vizante era acum acasă
23:40 - Unitatea 2 a CNE Cernavodă a fost reconectată vineri seara la Sistemul Energetic Național
23:15 - Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
23:12 - Alexandru Rafila: Problema noastră majoră – noi avem doar jumătate din numărul cetățenilor vaccinați față de restul țărilor UE. Dacă vor fi îmbolnăviri, ele vor fi în mod evident mai grave (VIDEO)
23:04 - Alexandru Rafila, despre al patrulea val al pandemiei: „Evident, și noi o să fim afectați. Dacă discutăm despre persoane vulnerabile care nu s-au vaccinat, s-ar putea să avem probleme” 
22:48 - Raluca Turcan: Pentru prima dată, anul acesta avem mai mulți copii născuți din părinți români în străinătate decât în România, ceea ce pentru noi este dramatic
22:39 - Detașamentul Sky Guardians al României a luminat cerul deasupra zonei de antrenament Bemowo Piskie din Polonia
22:19 - Alin Stoica, prefectul Capitalei: La medici și profesori ar putea exista cel puțin o recomandare fermă de vaccinare; se poartă discuții la nivel guvernamental. Susțin restricțiile pentru cei nevaccinați (VIDEO)