Premierul susține că nu au existat suficiente argumente din partea specialiștilor ca testarea în masă să fie implementată și în România. În cursul zilei de marți, primul-ministru a ținut să precizeze și faptul că nu a fost luată o decizie în ceea ce priveşte organizarea unei testări în masă în România.
„România are o populaţie mare. Încă nu am luat o decizie în acest sens (privind testarea în masă, n.r.). Ce pot să vă spun este că deja am adoptat un act normativ în care am decis achiziţionarea a 3 milioane de teste rapide, la rezerva pe care o constituim. Utilizarea acestor 3 milioane de teste rapide va fi decisă de specialiştii din domeniul sănătăţii publice de la Institutul Naţional de Sănătate Publică din Ministerul Sănătăţii”, a precizat premierul Ludovic Orban, în timpul unei conferințe de presă, susţinute la finalul participării la Topul Naţional al Firmelor 2020.
În timpul conferinței de presă, premierul a precizat faptul că ar fi necesare, în medie 17 – 18 milioane de teste, dar și acordul cetățenilor, pentru a se putea realiza o astfel de procedură.
„Deocamdată, pe toate discuţiile pe care le-am avut cu specialiştii nu s-au degajat suficiente argumente, astfel încât să declanşăm un astfel de proces (testarea în masă – n.r.). În plus, gândiţi-vă că, pentru a putea face o testare în masă, România are nevoie de 17-18 milioane de teste, care sunt foarte greu de găsit, care costă şi până la urmă s-ar putea nici să nu te ducă la obiectivul şi misiunea pentru care faci o astfel de procedură. Plus că mai este şi vorba despre faptul că nu poţi să îl testezi pe om, decât dacă îşi dă acordul. Exact ca la vaccinare. Vaccinarea se face cu acordul cetăţeanului, nu se face cu forţa„, a declarat primul-ministru.
Premierul Ludovic Orban a ținut să reamintească și precizia testelor PCR, în comparație cu testele rapide care oferă un rezultat cât mai precis în momentul în care boala este avansată.
„Testele care îţi dau răspuns în aproximativ 15 minute sunt relevante, adică au precizie mare, numai în condiţiile în care boala este într-o fază în care dă simptome. Sunt foarte multe teste false în faza asimptomaticilor şi e posibil să faci o testare, mai ales la asimptomatici, să nu se identifice că persoana este pozitivă, să se considere sănătoasă din cauza testului negativ şi să se comporte în continuare ca o persoană sănătoasă. Noi avem o situaţie diferită. Uitaţi-vă la explozia de infectări din Austria, uitaţi-vă cu ce s-a confruntat şi Slovacia înainte de decizia de testare! Noi creştem capacitatea de testare pe aparatele RT PCR, care sunt singurele care au precizia necesară pentru a stabili dacă persoana este sau nu este bolnavă şi folosim această metodă”, a ținut să explice premierul Ludovic Orban.