Ludovic Orban: Ministerul Muncii pregătește un proiect de digitalizare a relațiilor de muncă (VIDEO)

Ludovic Orban: Ministerul Muncii pregătește un proiect de digitalizare a relațiilor de muncă (VIDEO)

Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că este absolut necesar procesul de simplificare și digitalizare, astfel încât românii să nu mai piardă atât de mult timp în relația cu statul, pentru a-și rezolva diversele probleme. Orban a insistat că se impune reducerea la maximum a procedurilor prevăzute în reglementările de ordin secundar, căci multe dintre ele sunt inutile.Ministerul Muncii pregătește un proiect de digitalizare a relațiilor de muncă: accesarea drepturilor de salariat, precum șomajul sau șomajul tehnic, a mai precizat șeful Guvernului.

Declarațiille au fost făcute în cadrul celei de-a treia reuniunilunarea Comitetului Interministerial pentru debirocratizare.În cadrul evenimentului, a fost lansat portalul guvernamental simplificare.gov.ro, prin care românii pot trimite sugestiile lor dedebirocratizarea administrației publice.

Ludovic Orban: Ministerul Muncii pregătește un proiect de digitalizare a relațiilor de muncă

Ludovic Orban, despre proiectele Guvernului privind digitalizarea și debirocratizarea administrației publice

„Cu cât mai puține hârtii și deplasări la ghișeu, de preferat deloc, cu atât mai puțin timp petrecut cu rezolvarea problemelor.Trebuie să gândim din perpectiva cetățeanului procesul de simplificare și digitalizare.

Trebuie să analizăm legislația și legislația secundară. Procesul de simplificare trebuie realizat prin reducerea la maximum în reglementările de ordin secundar, mai ales a acelor proceduri care nu sunt necesare, care sunt inutile, care sunt făcute, doar pentru a complica drumul pe care trebuie să facă cetățeanul pentru a beneficia de un serviciu sau de dreptul său.

Trebuie să gândim lucrurile în toate aspectele vieții: certificat de naștere, de căsătorie, pașaportul, permisul de conducere, înmatricularea mașinii, angajare.

Pentru angajare, Ministerul Muncii pregătește un proiect de digitalizare arelațiilor de muncă, un proiect extrem de important pe care foarte mulți oameni îl așteptă; accesarea drepturilor de salariat, precum șomajul sau șomajul tehnic. Șomajul tehnic a fost acordat foarte simplu, prin aplicație online și practic beneficiarul nu a trebuit să efectueze demersuri.

Apoi, discutăm și despre relația cu companiile, organizațiileguvernamentale, profesiile liberale – aceste lucruri trebuie reglementate pentru a fi foarte clare, foarte simple. Digitalizarea reprezintă tratamentul cel mai bun pentru a îmbunătăți relația dintre instituțiile publice și cetățean.

Nu trebuie să gândim numai la cei care pot avea acces digital. Realitatea este că sunt mulți cetățeni români care nu au competențe digitale sau poate nu doresc să folosească această cale de interacțiune cu instituțiile. Gândirea trebuie să fie extrem de largă, iar noi va trebui să facem un set de acțiuni foarte concrete, inclusiv pentru înscrierea la grădiniță, la școală sau pentru toate celelalte interacțiuni.

Am încercat să introducem „Coroma forms”, astfel încât toată comunicarea care se face cu persoanele testate pozitiv să fie online, decizile să fie transmise online, astfel înctâ să reducem cât mai mult posibil procedurile care sunt legate de hârtii.

Avem proiecte foarte clare în sensul acesta, Proiectul Identității Electronice Unice. Am emis deja o Ordonanță de urgență în care am obligat instituțiile publice să furnizeze serviciile online, în cazul în care ele sunt solicitate online. Această reglementare nu este respectată în totalitate. Pentru toate categoriile de servicii pe care le furnizează instituțiile publice trebuie gândite proceduri simple și trebuie un plan de implementare și unul de comunicare cu cetățenii, prin care ei să își cunoască drepturile și să știe că pot accesa aceste servicii să fie cât mai simple”, a declarat Orban.

Ludovic Orban, despre piedicile puse în calea digitalizării

„Noi deja am emis o Ordonanță de Urgență în care am obligat instituțiile publice să furnizeze serviciile online, în cazul în care sunt solicitate online. Sigur că această reglementare nu este respectată în integralitate și, din păcate, mulți s-au întors la vechile obiceiuri, la lucrul cu hârtii și la alcătuirea de dosare”, a mai afirmat șeful Guvernului.

Orban a insistat că Guvernul PNL este hotărâtsă schimbe radical lucrurileîn ceea ce priveștedebirocratizarea, simplificarea șidigitalizarea administrației publice, în ciuda rezistențelor de care se lovește: „Vreau să le transmit partenerilor din societate că suntem foarte, foarte hotărâți să schimbăm radical lucrurile, indiferent câtărezistență întâmpinăm, pentru că ăsta e mersul societății și așa este normal”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
12:04 - Rareș Bogdan și liderul grupului PPE, în drum spre Viena pentru „ultimul asalt” privind aderarea României la Schengen: „Ne vom afla față în față cu Karl Nehammer, cancelarul Austriei”
11:56 - Ayatollahul Khamenei cere reexaminarea sistemului cultural al Iranului, în contextul protestelor fără precedent
11:52 - După protestele fără precedent, China relaxează restricțiile împotriva Covid-19
11:43 - 25 de persoane reținute pentru un presupus complot de extremă dreapta pentru răsturnarea statului german. Au fost efectuate arestări și în Austria, și în Italia
11:40 - O tânără mămică a avut parte de șocul vieții sale după ce a născut. Totul s-a întâmplat de Sfântul Nicolae
11:33 - Sărbători fără colindători? Orașul în care cei care pleacă la colindat riscă amenzi cuprinse între 200 și 1.000 de lei
11:21 - Reacția lui Culiță Sterp la apariția informațiilor conform cărora ar fi omorât un om: „M-ați făcut criminal, asta nu o să rămână așa”. Ce măsuri va lua artistul
11:20 - Surse: România insistă pentru un vot pe aderarea la Schengen în Consiliul Justiție și Afaceri Interne. Țara noastră ar putea fi primită în ciuda opoziției manifestate de Austria, într-o premieră istorică (VIDEO)
11:13 - Cine e Jenna Ortega, actrița principală din Wednesday. Detalii pe care nu le știai despre ea
10:59 - Antonio Guterres (ONU): Omenirea a devenit o armă de extincție în masă. Lăsând la o parte visurile iluzorii ale miliardarilor, nu există o Planetă B / Canada cere o țintă de 30% pentru conservarea naturii