Marilen Pirtea: PNL e adeptul cotei unice și al unei impozitări cât mai mici, mai ales pe muncă. Eficiența ANAF și a colectării este foarte mică, de ce mergem doar pe sursa predictibilă? Marile averi nu s-au făcut din salarii (VIDEO)

Marilen Pirtea: PNL e adeptul cotei unice și al unei impozitări cât mai mici, mai ales pe muncă. Eficiența ANAF și a colectării este foarte mică, de ce mergem doar pe sursa predictibilă? Marile averi nu s-au făcut din salarii (VIDEO)
Foto: Facebook @ Marilen Pirtea

Liberalii sunt adepții cotei unice și ai unei impozitări cât mai mici, a declarat deputatul PNL Marilen Pirtea, miercuri, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.

Marilen Pirtea (PNL), pe B1 TV: Eficiența ANAF și a colectării este foarte mică, de ce mergem doar pe sursa predictibilă?

Întrebat în legătură cu intenția PSD de a introduce impozitarea progresivă, liberalul a spus: „ Este, evident, o discuție a Partidului Social Democrat în coaliție, care două săptămâni are la dispoziție de a pune pe masă mai multe scenarii credibile pentru discuție. Noi Partidul Național Liberal evident că suntem cei care au venit cu cota unică în 2005, suntem adepții cotei unice, suntem adepții unei impozitări cât mai mici, mai ales pe muncă, pentru că în România impozitarea muncii este la un nivel ridicat față de alte țări europene”.

„Putem discuta la un moment dat despre alte tipuri de impozite, dar nu acum, adică pe transfer de avere, impozit pe capital, de exemplu, dar în acest momente de crize nu se pune problema de a vă majora vreo taxă sau impozit, așa cum premierul a spus foarte tranșant”, a adăugat Marilen Pirtea.

Referitor la consultarea mediului de afaceri, el a afirmat: „A consulta pe cineva nu înseamnă a-i și implementa ideile, pur și simplu e o dezbatere publică. Eu cred că impozitarea, prin cota de inflație mare, s-a creat deja suplimentar în cadrul populației (…). Avem o încasare mică la bugetul statului, venituri din impozite și taxe, dar până la urmă, în România, fiscalizarea muncii este la o cotă ridicată comparativ cu alte state”.

„Plătim undeva la 43%, în medie, din salariul brut pe zona aceasta, deci cred că ar fi cazul să nu comparăm doar secvențial anumite zone cu țări ca Olanda, Germania, Franța ș.a.m.d., ci să luăm într-adevăr un întreg sistem care este bine pus la punct, pentru că facem comparații doar când ne convine, și când ne convine, nu. Pentru că, da, avem o zonă de TVA în care avem o colectare deficitară. Eficiența ANAF și a colectării este foarte mică, de ce mergem doar pe acea sursă predictibilă și fără arierate… pentru că, prin stopaj la sursă, impozitarea muncii aduce bani la buget, mulți, puțini, dar nu suntem capabili, și vorbesc aici de ministrul de Finanțe, de a pune la punct acele mecanisme de a colecta din alte zone”, a continuat Marilen Pirtea.

Marile averi nu au fost făcute din salarii, a explicat liberalul.

„La un moment dat, vom introduce declarația globală? Se va dori acest lucru? Pentru că marile averi nu au fost făcute din salarii. De aceea, cred că mai mult este o declarație politică, așa cum s-a spus, și până la urmă mediul de afaceri este important, pentru că el este locomotiva în acest moment a dezvoltării țării”, a mai spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe