EXCLUSIV // Ce se întâmplă cu deciziile Senatului după invalidarea mandatului lui Meleșcanu? Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, clarificări după decizia judecătorilor Curții Constituționale

EXCLUSIV // Ce se întâmplă cu deciziile Senatului după invalidarea mandatului lui Meleșcanu? Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, clarificări după decizia judecătorilor Curții Constituționale
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea Constituțională a României a decis miercuri cu majoritate de voturi că alegerea lui Teodor Meleșcanu în fruntea Senatului a fost nelegală deoarece acesta a fost propus de grupul PSD deși era membru al ALDE, lucru interzis de regulament.

Astfel, Meleșcanu are mandatul invalidat, iar funcția de președinte al Senatului va deveni invalidată.

Decizia reprezintă o premieră pentru scena politică românească, lucru ce a stârnit întrebări despre soarta deciziilor Senatului și a legilor aprobate în această cameră în mandatul de circa jumătate de an al lui Teodor Meleșcanu.

Contactat de B1.ro, fostul președinte al CCR Augustin Zegrean a subliniat că nicio decizie a Senatului din mandatul lui Teodor Meleșcanu nu se va lovi de invaliditate odată cu decizia CCR privind alegerea acestuia.

Fostul judecător CCR a subliniat că legile și actele Parlament au fost luate prin votul plenul Senatului, în timp ce Meleșcanu a avea rolul de a prezida ședința, iar decizia CCR nu va avea un impact asupra lucrărilor Senatului din mandatul acestuia.

De asemenea, Zegrean a arătat că și actele sau numirile semnate de Teodor Meleșcanu în mandatul acestuia nu vor fi anulate ca urmare a deciziei de invalidare a alegerii acestuia în fruntea Senatului deoarece decizia CCR nu are efect decât strict pe speța procedurii prin care s-a făcut alegerea lui Meleșcanu.

Reamintim că Curtea Constituțională a decis că procedura prin care Teodor Meleșcanu a fost ales în funcția de președinte al Senatului a fost nelegală. Astfel, judecătorii au admis sesizarea de neconstituționalitate a parlamentarilor ALDE, PNL, PMP, UDMR și a unor senatori neafiliați privind alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului.

Între timp Teodor Meleșcanu a fost exclus din grupul ALDE și a intrat în PSD, astfel că o nouă candidură a acestuia pentru președinția Senatului poate să aibă loc. Acest lucru a fost confirmat chiar și de către Meleșcanu care a afirmat că nu exclude să facă acest pas.

Ultima oră
00:15 - Judo: Alexandru Raicu a câștigat medalia de bronz la turneul de Grand Slam de la Paris
23:49 - Mai multe persoane s-au adunat în fața Spitalului Județean Satu Mare pentru a cere explicații despre moartea unei tinere gravide. Medicii spun că starea femeii s-a deteriorat rapid
23:10 - Marius Șumudică a revenit cu victorie în Turcia și a făcut spectacol la conferința de presă, dar e atacat de un fost translator: „Ne insultă țara pe la spate”
22:53 - Beatrice Mahler: Am triplat consumul de oxigen față de valul 3 / Măsurile suplimentare din spital ne creează o stare de confort care a lipsit în trecut
22:31 - Gina Pistol și fetița au plecat din casa lui Smiley
22:14 - Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său