Ministerul Agriculturii: Modernizarea infrastructurii secundare de irigații și instalarea tinerilor fermieri, printre subiectele abordate marți în consultarea privind Planul Național Strategic

Ministerul Agriculturii: Modernizarea infrastructurii secundare de irigații și instalarea tinerilor fermieri, printre subiectele abordate marți în consultarea privind Planul Național Strategic
Foto: Facebook @ Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Consultarea privind Planul Național Strategic a continuat marți cu noi discuții cu membrii grupurilor de lucru, a anunțat Ministerul Agriculturii, care a precizat că ministrul Adrian Oros, secretarul de stat Marius Micu și conducerea AM PNDR au vorbit despre modernizarea infrastructurii secundare de irigații, instalarea tinerilor fermieri și înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol, respectiv pomicol.

Ministerul Agriculturii: „Consultările pentru elaborarea Planului Național Strategic se desfășoară pe baza unui calendar prestabilit pe tot parcursul lunii noiembrie 2021”

„Astfel, ministrul a precizat că în perioada 2014 – 2020, măsura 4.3 – componenta infrastructura de irigații a avut o alocare de 441 milioane euro. Au fost contractate 429 proiecte, în valoare de 421 milioane euro. Au fost finanțate investiții, atât în modernizarea infrastructurii secundare, în clădirile aferente stațiilor de pompare, repompare sau sub presiune, racordare la utilități, inclusiv construcția și modernizarea ale bazinelor de colectare și stocare a apei pentru irigații”, se arată în comunicatul transmis marți de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Potrivit MADR, bugetul propus pentru perioada 2023-2027 este de este de 400 milioane euro.

Referitor la instalarea tinerilor fermieri, Adrian Oros a subliniat: „Vom continua sprijinul atât în Pilonul I, cât și în Pilonul II. Între 2014-2021, au fost 8 sesiuni de depunere proiecte aferente submăsurii 6.1. Au fost contractate 10.000 de proiecte în valoare de 450 milioane euro. În sesiunea lansată în 2021 au fost depuse 4000 de proiecte. Alocarea pentru perioada 2023-2027 este de 250 milioane euro și include suma de 199 milioane euro, din transfer FEGA Pilonul I către FEADR Pilonul II”.

„Referitor la asociere – înființarea grupurilor de producători în sectorul agricol și pomicol, ministrul a explicat că măsura 9.1 a avut în perioada 2014-2020 o alocare de 21,8 milioane euro, au fost 4 sesiuni de depunere și au fost contractate 38 de proiecte, cu o valoare de 14 milioane euro. Plățile efectuate până la această dată sunt de 5,7 milioane euro. Pentru 9.1a – alocarea a fost de 3,2 milioane euro, cu 4 sesiuni de depunere proiecte, 4 proiecte contractate cu valoare de 1,7 milioane euro, iar plățile efectuate până acum sunt de 0,3 milioane euro. Pentru perioada de tranziție, suma licitată a fost de 6,7 milioane euro, au fost depuse 32 proiecte, cu o valoare de 11 milioane euro”, a mai menționat MADR.

Suma alocată pentru aceste intervenții este de 15 milioane de euro.