Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Măsurile de relaxare de la 1 iulie, amânate din cauza creșterii semnificate de noi cazuri de Covid-19

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Măsurile de relaxare de la 1 iulie, amânate din cauza creșterii semnificate de noi cazuri de Covid-19
Foto: Dan Amariei

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, luni, că cea de a patra etapă de relaxare a unor măsuri, programată de la 1 iulie, va fi amânată. Aceasta este decizia Grupului de suport tehnico-știintific, spune Tătaru,după ce numărul de noi cazuri de coronavirus a crescut accentuat în ultimele săptămâni.

Fără noi măsuri de relaxare de la 1 iulie

„Astăzi a avut loc întâlnirea Grupului de suport tehnico-știintific și s-au evaluat cele două săpămâni, în care am avut o creștere a numărului de cazuri noi, a numărului de decese. Propunerile sunt de a amâna noile măsuri de relaxare (n.r. – care ar fi urmat să fie aplicate de la 1 iulie) (…) O parte dintre concetățenii noștri nu au respectat aceste reguli impuse și am văzut o creștere a transmiterii comunitare, dincolo de focarele din spitale. S-a decis în Grupul tehnic amânarea celei de a patra etape de relaxare”, a declarat Tătaru, la Digi 24.

Între altele, restaurantele rămân închise în continuare.O şedinţă Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, condusă de premierul Ludovic Orban este programată în această seară.

Hotărârile Grupului de suport tehnico-ştiinţific au caracter de propunere către Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), instituţie care va aproba măsurile finale luate de autorităţi. Din Grupului de suport tehnico-ştiinţific fac parte experţi ai tuturor instituţiilor cu atribuţii în gestionarea acestui tip de risc epidemiologic.

Duminică seara, ministrul Sanătății, Nelu Tătaru, anunța tot la Digi 24 că se iau în calcul restricționarea circulației în anumite localități, dacă apar focare decoronavirus.

El a precizat că se analizează situația de pe Valea Prahovei și litoral, pentru că „acolo se respectă cel mai puțin regulile”, dar că nu este cazul de a fi impusă carantina în destinațiile de vacanță.

Nelu Tătaru, avertisment către populația tânără: Tinerii trebuie să înţeleagă că această boală există

Recent, Ministrul Sănătății a făcut referire la atitudinea populației tinere față de epidemia de COVID-19, avertizând că virusul este cât de poate de real, nicidecum o glumă, cum ar fi percepută.

„Am mai avut cazuri de persoane tinere de 30-39 de ani care au dus chiar şi la deces. Avem două faze – una infecţioasă, pe care o trăieşte toată lumea, tuse, dureri în gât, în nas, lipsa gustului, lipsa mirosului, dar avem şi o fază inflamatorie, în care organismul nostru reacţionează. Această fază inflamatorie poate fi cea care duce la o insuficienţă multiplă de organe, inclusiv acele pneumonii cu microtromboze, care pot duce la deces”, a declarat Nelu Tătaru, duminică seara, precizând totodată că afecțiunile provocate de virusul SARS-CoV-2 pot fi mortale, asociate unor complicații.

CORONAVIRUS. 269 noi cazuri de îmbolnăvire și 22 de decese, în ultimele 24 de ore

Alte 269 noi cazuri deîmbolnăvire cu noul coronavirusau fost întregistrate în ultimele 24 de ore, anunță, luni, Grupul de Comunicare Strategică. Astfel, bilanțul total ajunge la 26.582 cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 18.912 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până astăzi, 1.634 persoane diagnosticate cuCOVID-19au decedat, 22 decese în intervalul 28 iunie, ora 10:00 – 29 iunie, ora 10:00. La ATI sunt 210 pacienți