Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, despre intervenția jandarmilor la Spitalul Foișor: “A fost din proprie inițiativă pentru a asigura protecția celor externați. Firma de pază nu a solicitat sprijin”

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, despre intervenția jandarmilor la Spitalul Foișor: “A fost din proprie inițiativă pentru a asigura protecția celor externați. Firma de pază nu a solicitat sprijin”
Foto: Lucian Bode / Facebook

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat luni că intervenția Jandarmilor la evacuarea cu scandal a pacienților de la spitalul Foișor, vineri seară, a fost din proprie inițiativă. Potrivit ministrului, responsabilitatea asigurării măsurilor de pază de la respectiva activitate revenea firmei de pază, în condițiile în care ei se vedeau depășiți de situație aveau obligația să solicite sprijin poliției și jandarmeriei. Însă nu au făcut acest lucru:

“Am văzut în spațiul public o afirmație nedreaptă la adresa Jandarmeriei Române. Este total incorect să faci trimitere la o instituție fundamentală a statului român, cum este Jandarmeria Română. Eu cât voi fi ministru al Afacerilor Interne, nu voi permite nimănui să pună semnul egal între eventuale derapaje ale unor angajați ai Jandarmeriei Române și această instituție fundamentală a statului, Jandarmeria Română.

În consecință, ca să lămuresc public când și în ce condiții a fost chemată jandarmeria pentru menținerea ordinii publice, responsabilitatea asigurării măsurilor de pază de la respectiva activitate revenea firmei de pază, în condițiile în care ei se vedeau depășiți de situație aveau obligația să solicite sprijin poliției și jandarmeriei. Din păcate, nimeni nu ne-a solicitat acest lucru. Din proprie inițiativă unitatea de jandarmi a decis să participe și să se implice în asigurarea ordinii și liniștii publice fără să fie solicitată la acest lucru. Rolul Jandarmeriei a fost acela de a asigura protecția celor care erau externați în fața spitalului, din proprie inițiativă, fără să fi fost solicitați”, a preciat ministrul Lucian Bode.

Pe de altă aprte, acesta a evitat să vorbească despre responsabilitatea Ministerului Sănătății în acest caz:

“Nu vreau să intru în alte comentarii legate de responsabilitatea Ministerului Sănătății, de responsabilitatea spitalului. Până la urmă noi suntem într-o coaliție cu mecanisme foarte clare de luare a deciziilor”.