Ministrul de Externe din România şi omologul său elen prezidează reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe ai UE cu invitați din Albania şi Macedonia de Nord

Ministrul de Externe din România şi omologul său elen prezidează reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe ai UE cu invitați din Albania şi Macedonia de Nord
Foto: Ministerul de Externe / Facebook

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, va co-prezida, joi, împreună cu omogul său elen, Nikos Dendias, videoconferinţa informală a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene (UE). Cei doi îi au ca invitaţi pe miniştrii omologi din Republica Albania, Olta Xhaçka, respectiv din Republica Macedonia de Nord, Bujar Osmani.

Mai exact, la reuniune vor participa şi reprezentanţi ai instituţiilor europene: Olivér Várhelyi, comisarul european pentru vecinătate şi extindere, şi Miroslav Lajčák, reprezentantul special al UE pentru Dialogul Belgrad-Priştina şi alte aspecte regionale din Balcanii de Vest, transmite MAE.

„Reuniunea este organizată ca follow-up al recentei reuniuni a Consiliului Afaceri Externe (10 mai 2021, Bruxelles), care a avut pe agendă o discuție strategică privind regiunea Balcanilor de Vest, la solicitarea României și a altor state membre. Dialogul ministerial inițiat și găzduit de miniștrii afacerilor externe Aurescu și Dendias va prilejui un schimb de opinii privind stadiul reformelor întreprinse de cele două state candidate, obiectivele și așteptările acestora în perioada următoare, precum și perspectivele deschiderii negocierilor de aderare la UE. Totodată, această inițiativă se înscrie în dinamica intensă a contactelor României cu reprezentanții celor două țări, vizând susținerea parcursului european al acestora”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

În cadrul reuniunii, ministrul Bogdan Aurescu va evidenția valența strategică a regiunii Balcanilor de Vest pentru UE și va arăta că procesul de extindere trebuie să rămână o prioritate majoră a Uniunii, având în vedere forța transformatoare a acestei politici europene.