Ministrul de Externe și cel delegat pentru românii de pretutindeni, chemați în fața Parlamentului după primul tur de alegeri

Ministrul de Externe și cel delegat pentru românii de pretutindeni, chemați în fața Parlamentului după primul tur de alegeri

Ministrul de Externe, Titus Corlățean și ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, vor fi chemați în fața Parlamentului, în fața comisiei parlamentare pentru românii de pretutindeni, ca urmare a problemelor cu care românii din diaspora s-au confruntat la primul tur al prezidențialelor.

„După mai multe consultări şi discuţii avute cu ceilalți membri ai Comisiei, am decis să solicit convocarea ministrului Afacerilor de Externe Titus Corlăţean şi a ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, la următoarea şedinţă a Comisiei parlamentare”, se arată într-un comunicat al Camerei Deputaților, semnat de vicepreședintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, Mircea Dolha (PNL).

Totodată, acesta face „un apel către autorităţile competente să îşi ceară public scuze pentru o situaţie fără precedent”.

„În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, solicit public suplimentarea numărului de secţii de votare, a cabinelor şi a ştampilelor de vot în toate oraşele unde s-a dovedit că numărul românilor care doresc să îşi voteze preşedintele este unul important. Totodată, apreciez că persoanele ce se fac vinovate de cozile interminabile şi de umilinţele îndurate de românii care au aşteptat cu orele în ploaie şi frig, fără a ajunge însă să îşi exercite un drept constituţional, să fie demise sau să îşi dea demisia!”, se mai arată în comunicat.

„Imaginile pe care le-am urmărit cu toţii la secţiile de votare din Munchen, Londra, Viena sau Paris nu trebuie să se repete, iar în calitate de membru al Comisiei pentru comunităţile de români de pretutindeni consider că trebuie găsite soluţiile pentru ca la scrutinul din 16 noiembrie, fiecare cetăţean român care doreşte să îşi voteze preşedintele să poată să îşi exprime această opţiune într-un cadru civilizat şi în afara graniţelor ţării”, conchide deputatul.

Ultima oră
07:15 - Furtunile au făcut ravagii în țară. Maramureș, printre cele mai afectate județe (VIDEO)
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)