Tánczos Barna, ministrul Mediului, a reacționat luni la acuzațiile potrivit cărora cantități mari de deșeuri din România sunt transportae pe râuri către Ungaria. Acesta susține că protecţia mediului trebuie lăsată în afara bătăliilor politice.
Reacția vine după ce trei politicieni ai partidului de opoziţie Jobbik au protestat în faţa ambasadei României de la Budapesta cu saci de deşeuri comunale, spunând că râurile transportă în Ungaria deşeuri din ţara vecină vreme de mai multe decenii.
”Problema poluării râurilor este o problemă reală care trebuie combătută cu soluţii concrete. În ultimii doi ani, atât la nivel diplomatic, cât şi la nivelul specialiştilor din România şi Ungaria, am lucrat la găsirea acestor soluţii pentru a stopa fenomenul poluării râurilor transfrontaliere. Rezultatul: în prezent nu există o cantitate semnificativă de deşeuri transportate din râurile din România către Ungaria”, a transmis ministrul Mediului, într-o postare pe Facebook.
Tánczos Barna mai arată că Ministerul Mediului lucrează în continuare pentru a menţine râurile curate.
El afirmă că specialiştii de la Apele Române au dezvoltat o soluţie integrată pentru eliminarea deşeurilor plutitoare de pe cursurile de apă din vestul ţării. Anul trecut la Tulca a fost pus în funcţiune primul colector de deşeuri, iar anul acesta am inaugurat cel de-al doilea sistem la Oradea, instalat pe cursul Crişului Repede. Alte patru colectoare de deşeuri vor fi instalate anul aceste din totalul de zece astfel de sisteme.
De asemenea, la propunerea Ministerului Mediului, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă care prevede că arderea, incendierea sau îngroparea deşeurilor constituie infracţiuni şi se vor pedepsi cu închisoare de la trei la cinci ani. În plus, am clarificat, în lege, definiţia abandonării deşeurilor, pentru care amezile se pot ridica la 20.000 de lei pentru persoane fizice şi 70.000 de lei pentru persoane juridice, menţionează Tánczos Barna.