Ministrul Sportului, pe B1 TV, despre strategia prin care vrea să readucă România în Top 10 mondial până în 2032. Eduard Novak: Copiii, în școli, o să facă sport zilnic. O să stimulăm cluburile să aloce 30% din bugete pe tineri (VIDEO)

Ministrul Sportului, pe B1 TV, despre strategia prin care vrea să readucă România în Top 10 mondial până în 2032. Eduard Novak: Copiii, în școli, o să facă sport zilnic. O să stimulăm cluburile să aloce 30% din bugete pe tineri (VIDEO)
foto: Facebook @ Eduard Novak

Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului, a fost invitatul lui Tudor Mușat la „Actualitatea”, miercuri, pe B1 TV, unde a vorbit despre noua Strategiea sportului, care este în curs de elaborare într-o comisie interministerială și care are trei mari obiective: revenirea sportului românesc în Top 10 mondial, până în 2032; creșterea ponderii de populație care face sport de la 5%, cât este în prezent, la 30%, tot până în 2032; copiii să facă sport în fiecare zi.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ministrul Eduard Novak, pe B1 TV, despre noua Strategie a sportului

Întrebat ce avem de recuperat ca națiune în ceea ce privește sportul și dacă vede practicarea sportului ca pe un imperativ național după un an și ceva de sedentarism provocat de pandemie, ministrul Eduard Novak a explicat că, chiar și fără criza sanitară COVID-19 și efectele sale, „noi stăm foarte prost cu sportul”.

„Chiar dacă nu aveam situația pandemică, noi stăm foarte prost cu sportul, adică momentan, în România, doar 5% din populație face sport, activitate sportivă, asta, mă gândesc, săptămânal de două ori. Nu știu dacă știți, noi acum avem o comisie interministerială în care lucrăm Strategia sportului și avem trei obiective foarte mari – sportul românesc să se reîntoarcă în Top 10 mondial, până în 2032; populația să facă sport până în 30%, până în 2032; copiii să facă sport, activitate sportivă în fiecare zi”, a spus singurul campion paralimpic din istoria României.

El a explicat că, pe baza noii strategii, autoritățile vor stimula cluburile sportive să aloce 30% din buget pentru formarea copiilor.

„În cazul acesta, noi o să creștem o generație care o să facă sport. Copiii, în școli, o să facă sport zilnic, o să se obișnuiască. Noi o să stimulăm cluburile sportive care aplică în proiecte sau sunt cluburile noastre ca 30% din bugetele lor să cheltuiască pe tineri obligatoriu, atunci deja avem o masă largă de tineri care o să facă sport și așa o să implementăm. Desigur, nu se va întâmpla de pe o zi, pe cealaltă, dar eu cred foarte mult în strategia aceasta și, cu siguranță, o să fie ceva foarte complex și din punct de vedere al educației, și sănătății, și al finanțelor, și al sportului, și toate ministerele care sunt în acest protocol, în această comise, se raliază și putem să elaborăm o strategie foarte bună”, a mai spus ministrul Tineretului și Sportului, care a vorbit pe B1 TV și despre revenirea suporterilor pe stadioane.

Întrebat cum ar putea fi convinsă România să facă mai multă mișcare, Eduard Novak a explicat: „Cu siguranță, e mult mai greu să convingi cu orice mijloace masa de 40-60 de ani care toată viața lor n-au făcut sport. Mai mult de atât, trebuie să știm foarte clar că, în România, jumătate din țară este rurală. Credem că dacă reușim să educăm o generație de copii, de la grădiniță, școli primare, ca să facă zilnic sport, atunci peste 8-12 ani o să avem o generație care, într-adevăr, face sport. Ei o să îndemne și părinții să facă mai mult sport, că se simt mai bine, se simt mai fresh, și o să își învețe și copiii în viitor”.

Ultima oră
23:56 - Alertă la Bușteni. Salvamontiștii au intervenit pentru recuperarea unui bărbat căzut într-o râpă
23:47 - Grav accident rutier pe litoral. O femeie a fost lovită de o mașină, în timp ce traversa strada pe trecerea de pietoni. A fost solicitat și elicopterul SMURD
23:46 - Variante pentru începerea cursurilor. Sorin Cîmpeanu: Nu voi intra peste autonomia universitară. Respect deciziile universităților și dacă sunt provaccinare, le și încurajez (VIDEO)
23:29 - MAE, atenționare de călătorie pentru turiștii care merg în Spania: coduri galben și portocaliu de caniculă, vijelii și ploi torențiale
23:11 - Claudiu Năsui: Avem o problemă cu sărăcia. Suntem campioni europeni la sărăcie în muncă / Ce spune ministrul despre măsura Zero taxe pe salariul minim (VIDEO)
22:51 - Emilian Imbri: Toți cei care sunt, în prezent, în ATI nu sunt vaccinați. Sunt și persoane tinere internate (VIDEO)
22:12 - Octavian Jurma, avertisment cu privire la valul patru: Majoritatea cazurilor de COVID-19 sunt cu varianta Delta. Relaxarea este înspăimântătoare (VIDEO)
22:11 - De ce nu sunt desființate pensiile speciale? Claudiu Năsui: Nu e consens în coaliție. USR-PLUS, cu 15% în Parlament, trebuie să mobilizeze 51%. Când vezi votul, vezi adevărata poziționare a unui partid (VIDEO)
21:51 - Turiștii se plâng de prețurile de pe litoral. Cât trebuie să plătești pe un colac și o pereche de papuci de plajă la Mamaia dacă le-ai uitat acasă
21:35 - Claudiu Năsui: Clasa politică a inventat funcții inutile ca să existe salarizare pentru unii. Vrem să schimbăm legislația, să desființăm sinecurile. Cred că românii nu-și dau seama câte sinecuri sunt în statul român (VIDEO)