Mirel Curea: Întoarcerea lui Băsescu în politică îl încurcă pe Iohannis și pune în pericol PNL. Fostul președinte e orientat în problemele complexe ale țării și mult mai aproape de interesele cetățenilor ei

Mirel Curea: Întoarcerea lui Băsescu în politică îl încurcă pe Iohannis și pune în pericol PNL. Fostul președinte e orientat în problemele complexe ale țării și mult mai aproape de interesele cetățenilor ei

Fostul președinte Traian Băsescu a rămas, după predarea mandatului de șef al statului lui Klaus Iohannis, activ în problemele complexe ale țării. Mai mult, acesta este mult mai aproape dede interesele cetățenilor decât actualul președinte.

Jurnalistul Mirel Curea este de părere că, în cazul refugiaților arabi, declarațiile ferme ale fostului președinte l-au obligat pe Iohannis la o poziție inițială, “pe care știa clar că nu o va susține până la capăt și în fața mai-marilor Uniunii Europene”.

Acesta amintește într-un articol pentru EVZ că “până la începutul lui septembrie, Iohannis a  jucat personajul decis să fie de partea temerilor cetățenilor săi, mă refer la cei români, nu la cetățeana germană Angela Merkel, și nu contenea: >. După Reuniunea Miniștrilor de Interne din Uniunea Europeană,  cotele atribuite Româmiei au devenit altele, mult mai mari, iar acesta a uitat tot și a revenit, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat: .>>.

Clar, prezența publică a lui Traian Băsescu este în măsură, prin comparație, să-i sublinieze neamțului postura de mormoloc uriaș, mut, abulic și dezorientat spațio-temporal”, adaugă jurnalistul.

În aceste condiții se poate spune că Băsescu îl „încurcă”destul de mult pe Iohannis. Și nu numai pe el. Fostul șef al statului a anunțat că la începutul acestei luni se întoarce în politică, sub sigla PMP, ceea ce anunță “un viitor sumbru pentru partidul prezidențial”.

Un Băsescu în fruntea unui partid, oricare ar fi el, ar însemna dezertarea majoritătii pediste din PNL și trecerea la un PMP care, astfel, ar putea lejer spera la un scor de 14% – 18%, la parlamentarele din 2016.

Nici anunțul făcut de Traian Băsescu, potrivit căruia nu exclude posibilitatea de a candida la funcția de primar al Capitalei, nu face parte din altă strategie. Ea nu a urmărit decât o așezare teoretică, în mintea electoratului, a posibilului candidat Băsescu alături de agaricii anunțați până acum cu pretenții la această funcție, nu a urmărit decât reliefarea profilului acestuia în comparație cu prăpădiții de pe piață”explică Mirel Curea.

Jurnalistul afirmă că atacurile, din ce în ce mai dese, la adresa lui Băsescu nu sunt întâmplătoare. Oamenii din jurul lui Iohannis vor cu tot dinadinsul să-l scoată de pe scena politică.

Sunt convins că SRI, inventatorul președintelui Iohannis cu care a reușit să-și ia țara înapoi, are analize mult mai elaborate pe subiect. Așa se și explică, de altfel, atacurile din ce în ce mai dese la care Traian Băsescu este supus, toate cu iz de cazarmă. Dacă Traian Băsescu nu va ceda, din cât îl cunosc eu n-o va face, sunt sigur că SRI, care este posibil să-l aibă la mână cu chestii chiar grave, nu se va da în lături de la a-i monta una definitivă. Una care să ducă la scoaterea sa din joc, chiar la arestarea sa. La cât au investit în Iohannis și la cât de comod le este cu el, m-aș mira să nu facă orice pentru el și pentru >”, conchide Curea.