Moțiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu (PNL), va fi dezbătută luni, în plenul Camerei Deputaților. Votul urmează să aibă loc miercuri.
Moțiunea simplă, intitulată „Incompetenţa şi minciuna închid lumina în România. Ministrul ‘săptămâna viitoare’ Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României”, a fost depusă în Parlament săptămâna trecută.
Moţiunea a fost iniţiată de 51 de deputaţi USR, iar principalul reproșat adus lui Popescu ține de proasta gestionare a crizei facturilor mari.
Semnatarii îl acuză pe Virgil Popescu de faptul că „a continuat acelaşi dezastru şi aceleaşi combinaţii din ultimii 31 de ani: a promovat în funcţii cheie din companiile de stat în energie mulţi incompetenti cu carnet de partid, a amânat să promoveze legislaţia pentru consumatorii vulnerabili odată cu liberalizarea pieţei, a lăsat pe “săptămâna viitoare” decizii care ne-au crescut dependenţa de gazul rusesc şi ne-au făcut să importăm din ce în ce mai multă energie electrică”.
„Noi investiţii în sistemul energetic sunt blocate din cauza întârzierilor şi blocajelor legislative generate tot de Virgil Popescu. Peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare zac nefolosite din cauza incompetenţei”, mai susțin semnatarii moțiunii.
Vineri, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că le va cere social-democraților să voteze împotriva moţiunii: „Facem parte din coaliţie şi categoric vom vota împotrivă. Aşa voi propune colegilor mei”.
Asociația Energia Inteligentă (AEI) a susținut recent că statul e principalul beneficiar al creșterii facturilor la gaze. Anul trecut, statul a încasat jumătate de milliard de euro din facturile mai mari, iar în 2022 urmează să primească 2,7 miliarde de euro. E practic o creștere a taxelor, a mai transmis Asociația.
Aceasta a demontat și argumentul politicienilor că vina nu e la noi deoarece prețurile cresc în toată lumea: „Este important să vedem statisticile care arată că în anul 2020 când prețurile în Europa scădeau în România acestea creșteau. În a doua parte a anului 2021 când deja prețurile la gaze în România erau pe trend de creștere de 6 luni au început să crească prețul și în Europa”.
„80% din piaţa de energie electrică este dominată de stat. Avem şi la gaz companii de stat, una dintre cele mai mari fiind Romgazul. Statul are acţiuni inclusiv la cel de-al doilea producător, la Petrom”, a declarat Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei,