Moţiunea simplă împotriva ministrului Virgil Popescu e dezbătută luni. Votul ar urma să fie dat miercuri

Moţiunea simplă împotriva ministrului Virgil Popescu e dezbătută luni. Votul ar urma să fie dat miercuri
Foto: Guvernul României / Facebook

Moțiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu (PNL),  va fi dezbătută luni, în plenul Camerei Deputaților. Votul urmează să aibă loc miercuri.

Moțiunea simplă, intitulată „Incompetenţa şi minciuna închid lumina în România. Ministrul ‘săptămâna viitoare’ Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României”, a fost depusă în Parlament săptămâna trecută.

Moțiunea împotriva ministrului Energiei, dezbătută luni în Parlament

Moţiunea a fost iniţiată de 51 de deputaţi USR, iar principalul reproșat adus lui Popescu ține de proasta gestionare a crizei facturilor mari.

Semnatarii îl acuză pe Virgil Popescu de faptul că „a continuat acelaşi dezastru şi aceleaşi combinaţii din ultimii 31 de ani: a promovat în funcţii cheie din companiile de stat în energie mulţi incompetenti cu carnet de partid, a amânat să promoveze legislaţia pentru consumatorii vulnerabili odată cu liberalizarea pieţei, a lăsat pe “săptămâna viitoare” decizii care ne-au crescut dependenţa de gazul rusesc şi ne-au făcut să importăm din ce în ce mai multă energie electrică”.

„Noi investiţii în sistemul energetic sunt blocate din cauza întârzierilor şi blocajelor legislative generate tot de Virgil Popescu. Peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare zac nefolosite din cauza incompetenţei”, mai susțin semnatarii moțiunii.

Vineri, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că le va cere social-democraților să voteze împotriva moţiunii: „Facem parte din coaliţie şi categoric vom vota împotrivă. Aşa voi propune colegilor mei”.

Experți: Statul, principalul beneficiar al creșterii facturilor la energie și gaze

Asociația Energia Inteligentă (AEI) a susținut recent că statul e principalul beneficiar al creșterii facturilor la gaze. Anul trecut, statul a încasat jumătate de milliard de euro din facturile mai mari, iar  în 2022 urmează să primească 2,7 miliarde de euro. E practic o creștere a taxelor, a mai transmis Asociația.

Aceasta a demontat și argumentul politicienilor că vina nu e la noi deoarece prețurile cresc în toată lumea: „Este important să vedem statisticile care arată că în anul 2020 când prețurile în Europa scădeau în România acestea creșteau. În a doua parte a anului 2021 când deja prețurile la gaze în România erau pe trend de creștere de 6 luni au început să crească prețul și în Europa”.

„80% din piaţa de energie electrică este dominată de stat. Avem şi la gaz companii de stat, una dintre cele mai mari fiind Romgazul. Statul are acţiuni inclusiv la cel de-al doilea producător, la Petrom”, a declarat Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei,

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:14 - O femeie trăia cu 800 de șobolani în apartament / Autoritățile au intervenit, după ce vecinii au reclamat mirosul insuportabil
22:11 - Florin Cîțu: Nu știe nimeni care este impactul bugetar al proiectului de lege aprobat de Guvern pentru pensiile de serviciu. Pierdem zeci de miliarde de euro dacă nu facem acest jalon din PNRR (VIDEO)
22:10 - Mesajul Regelui Charles pentru Turcia: „Gândurile şi rugăciunile noastre speciale se îndreaptă către toţi cei care au fost afectaţi de acest dezastru”
21:50 - Ahmet Eyüp Türkaslan, portarul antrenat de Marius Șumudică sezonul trecut, a fost găsit mort sub dărâmăturile din Turcia: „Oh, dragul meu frate!”
21:38 - George Simion, despre o candidatură la alegerile prezidențiale din 2024: „Mai demult excludeam, acum nu exclud în totalitate”
21:32 - Se menține riscul maxim de producere a avalanșelor în Munții Făgăraș. Până când este valabil avertismentul și care sunt zonele vizate
21:20 - Un bărbat din Satu Mare s-a sinucis! Și-ar fi pus ștreangul la gât în timp ce vorbea la telefon cu cumnata sa
21:20 - Armata română și-a testat noul sistem de rachete sol-aer de ultimă generație împotriva rachetelor balistice și de croazieră
21:19 - Suceava: Două TIR-uri încărcate cu floarea-soarelui, răsturnate pe E85, la Grănicești / Unul dintre șoferi a ajuns la spital
21:02 - Un vicepreședinte PSD pune stagnarea dosarului Schengen pe seama lui Iohannis, Ciucă, Aurescu și Bode. Zetea spune că ministrul de Interne ar putea să devină o vulnerabilitate în cadrul negocierilor