Nașterea Maicii Domnului. Tradiții și superstiții la români

Nașterea Maicii Domnului. Tradiții și superstiții la români
FOTO: Pixabay.com

Nașterea Maicii Domnului este evenimentul prăznuit de către biserica ortodoxă la data de 8 septembrie. În rândul credincioșilor români este cunoscută drept Sfânta Maria Mică, iar în această zi se transmit în general și mesajele și urările pentru cei care își aniversează onomastica.

Este considerată prima mare sărbătoare din noul an ortodox, ce începe la data de 1 septembrie. În calendarul ortodox este o sărbătoare notată cu cruce roșie. Nașterea Maicii Domnului este sărbătorită la aceeași dată atât în calendarul ortodox, cât și în cel catolic.

Nașterea Maicii Domnului

Nașterea Maicii Domnului nu este un eveniment care să apară în Noul Testament, însă momentul este menționat Protoevanghelia lui Iacov, carte ce a fost scrisă în anul 145. În această carte este relaltată originea și copilăria Fecioarei Maria, tatăl ei Ioachim fiind urmaș al Regelui David, iar mama ei Ana, era fiica preotului Matthan, după cum scrie Calendarulortodox.ro.

Mai mult decât atât, Nașterea Maicii Domnului reprezintă și prima mare sărbătoare a unui nou calendaristic, acesta începând în mod obișnuit la data de 1 septembrie.

Reamintim că la data de 15 august este prăznuită de către biserica ortodoxă și Adormirea Maicii Domnului.

Tradiții și superstiții la români, de Sfânta Maria Mică

Odată cu Sfânta Maria Mică, românii ce poartă numele de Maria și Marian își serbează astăzi onomastica. Pe lângă tradiția sărbătorii zilei de nume, în rândul creștinilor români se mai respectă o serie detradiții și superstiții, aducătoare de noroc sau sănătate.

În fiecare casă se spune că trebuie să se aprindă o candelă sau o lumânare, pentru alungarea spiritelor rele, dar mai ales a ghinionului.

Cu ocazia acestei zile, credincioșii împart fructe de toamnă, precum struguri și prune, pentru sufletul celor veșnici, pentru iertarea păcatelor.

În Maramureș se consideră că la data de 8 septembrie se dechide și vremea pentru perioada de toamnă. În cazul în care va ploua în această zi, vremea pe parcursul celor trei luni din acest sezon va fi călduroasă și frumoasă.

În cazul în care merii și perii înfloresc înseamnă că toamna va fi plăcută, iar recoltele vor fi roditoare și mai ales se vor culege ușor.

În preajma acestei sărbători se spune că nu este bine să se aprindă focul în casă în preajma acestei sărbători, pentru că ar fi un semn aducător de boală și mai ales de ghinion.

Nu este bine ca oamenii să lucreze nici în ziua de 7 și nici în ziua de 9 septembrie, dar mai ales în data de 8 septembrie. În tradiția populară se spune că munca și meșteșugurile în aceste trei zile vor fi aducătoare de ghinion, iar lucrul nu va fi unul roditor. Mai mult decât atât, în calendarul ortodox este o sărbătoare marcată cu cruce roșie.

Începând cu data de 8 septembrie, în tradiția populară se spune că nu se mai poartă pălărie. Este momentul care marchează prima zi de vreme rea din calendar, iar doată cu trecerea acestei date, ar urma să vină și frigul.

Ce nume se serbează de Sfânta Maria Mică

Cu această ocazie, ca și în data de 15 august, românii își serbează onomastică. Aproximativ 1,8 milioane de femei din România poartă numele de Maria.

Pe lângă Maria și Marian însă, la data de 8 septembrie se mai serbează și nume precum: Marin; Mioara; Mia; Marina; Marioara; Marin; Marinela sau Marilena.