Nelu Tătaru denunță „excesiva politizare” a spitalelor, care „a dus la scăderea calităţii actului medical” / Ministrul Sănătății: 80% din managementul unităților sanitare „nu corespunde”

Nelu Tătaru denunță „excesiva politizare” a spitalelor, care „a dus la scăderea calităţii actului medical” / Ministrul Sănătății: 80% din managementul unităților sanitare „nu corespunde”
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, marţi, că 80% din managementul spitalelor „nu corespunde”. El a acuzat „excesiva politizare a acestor unităţi medicale”, care „a dus la scăderea calităţii actului medical” și la „o demotivare şi o scădere a atribuţiilor” în cazul Direcțiilor de Sănătate Publică. Ministrul și-a manifestat speranța că în opt – zece luni vor reuși să ajungă în Parlament cu o lege a reformei în Sănătate.

Nelu Tătaru, despre politizarea spitalelor și reforma în Sănătate

„Repetam de multe ori în primele luni de pandemie că 80% din managementul spitalelor nu corespunde, menţin aceeaşi opinie şi o adaptez şi Bucureştiului. Cred că e o patologie, o pandemie, un moment destul de greu, medical vorbind, dar trebuie să ne schimbe şi o optică. (…) Speranţa este ca în opt-zece luni să putem prezenta Parlamentului o lege a reformei în sănătate. Aţi putut vedea că orice lege am încercat să o trimitem în Parlament a ieşit pe cealaltă parte complet modificată şi contestată tot de cei care au modificat-o”, a declarat ministrul, citat de G4Media.

Totodată, Nelu Tătaru a acuzat „excesiva politizare a acestor unităţi medicale”, care „a dus la scăderea calităţii actului medical”.

El a mai afirma că și Direcțiile de Sănătate Publică au fost politizate, fapt ce a dus la „o demotivare şi o scădere a atribuţiilor”.

„Am văzut o reticenţă la tot ce a însemnat acreditarea spitalelor şi în acelaşi timp am văzut distanţare între management şi corpul medical. Cred că legislaţia este cea care va aduce un suflu nou, o legislaţie care să arate că am ars o etapă şi suntem la altă etapă. Păstrarea unei coordonări la nivelul Ministerului asupra unităţilor medicale rămâne esenţială”, a mai spus ministrul Sănătății, citat de News.ro.

Tătaru, despre politizarea conducerii spitalelor: La mangementul pe care l-am avut, orice finanțare ar fi fost considerată subfinanțare

De la izbucnirea epidemiei de coronavirus, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit de mai multe ori despre problemele pe care le-au întâmpinat din cauza faptului că la conducerea spitalelor au ajuns persoane incompetente, dar cu spate politic.

Pe 9 aprilie, Tătaru a susținut că sistemul sanitar românesc are probleme din cauza subfinanțării cronice, dar a ținut să pună un accent mai mare pemanagementul defectuos: „La mangementul pe care l-am avut, orice finanțare ar fi fost considerată subfinanțare”.

„Cât timp o să avem o realizare a unui management doar strict politic, fără a avea un profesionist, nu putem avea pretenţia că ştim să gestionăm banii care vin. Un management slab tot timpul va acuza subfinanţarea”,a spus ministrul într-o altăintervenție.

La începutul lunii iunie, ministrul Sănătății a identificat drept una dintre cele mai mariproblemeale sistemului sanitar „un management al sistemului deprofesionalizat”, el nominalizând aici atât Ministerul Sănătății, Institutul Național de Sănătate Publică, Unifarm cât și Direcțiile de Sănătate Publică.

„Cred că cea mai mare problemă pe care o văd în acest moment este politizarea sistemului”, afirmă ministrul Sănătății”,afirma Tătaru, pe 2 iunie.

Ultima oră
12:22 - Ludovic Orban: Dacă astăzi mi-aș fi depus demisia la Camera Deputaților, cel mai probabil funcția ar fi ajuns la PSD. Nu vreau să fac niciun cadou PSD / Demisia mea nu e la dispoziția premierului pe perioadă nedeterminată
12:19 - Florin Cîțu: Parteneriatul între PNL și președintele Klaus Iohannis, mai puternic ca niciodată. Nu există niciun parteneriat pe persoană fizică (VIDEO)
12:13 - Basistul și fondatorul trupei Status Quo a murit. Alan Lancaster avea 72 de ani
12:01 - Florin Cîțu: Vom vedea în BEX care este cea mai bună soluție pentru PNL în ceea ce privește șefia Camerei Deputaților. Demisia este o decizie unilaterală
11:55 - Municipiul Ploiești, în scenariul roșu. Rata de infectare din oraș a trecut de pragul de 3
11:53 - Nepoata părintelui Arsenie Boca are 90 de ani și a trecut peste un atac cerebral și o formă severă de COVID-19. Zoe Dăian este convinsă că unchiul său o veghează (VIDEO)
11:29 - Ludovic Orban și-a depus demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților la sediul PNL
11:24 - Un cutremur puternic a avut loc în Creta. Mai multe clădiri, avariate după seismul de 5,8 grade
11:19 - Dacian Cioloș, val de acuzații despre alegerile din USR PLUS după ce Dan Barna l-a numit „om al sistemului”: „Au făcut atunci pact cu un om al sistemului?” / „Abia ăsta este «sistemul» de neacceptat, nu calomnii ieftine” (VIDEO)
11:12 - Simona Halep, la 30 de ani. Vestea proastă pe care a primit-o de la WTA, chiar de ziua ei!