Nicolae Ciucă, discuție cu președintele Germaniei. Printre subiectele abordate, războiul din Ucraina și impactul său regional, situația din energie și aderarea României la spațiul Schengen (FOTO)

Nicolae Ciucă, discuție cu președintele Germaniei. Printre subiectele abordate, războiul din Ucraina și impactul său regional, situația din energie și aderarea României la spațiul Schengen (FOTO)
Foto: Facebook @ Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, s-a întâlnit miercuri cu președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o oficialul german la București. Cei doi au abordat mai multe subiecte importante și, spune Guvernul României, „au subliniat la unison calitatea relațiilor bilaterale, evidențiind potențialul amplu de extindere a cooperării economice româno-germane”.

Ce au discutat premierul Nicolae Ciucă și președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, la București

„Discuțiile s-au axat pe războiul din Ucraina și impactul regional al acestuia. Cei doi demnitari au apreciat importanța unității europene și euroatlantice în asigurarea sprijinului pentru Ucraina și cetățenii săi, respectiv pentru a gestiona impactul situației din estul Europei și al implementării sancțiunilor împotriva Rusiei. Aceștia au apreciat și nevoia sprijinirii refugiaților ucraineni, fiind recunoscut, în context, efortul României”, se arată în comunicatul transmis miercuri de Guvernul României.

Nicolae Ciucă a reliefat importanța cooperării bilaterale și europene pentru asigurarea securității energetice, respectiv pentru a  gestiona problemele generate de blocarea lanțurilor de aprovizionare, mai spune Palatul Victoria.

„A menționat, de asemenea, că sprijinul României pentru Ucraina are în vedere și facilitarea exporturilor  de produse agricole din Ucraina către piețe terțe, afectate în prezent de blocada porturilor ucrainene la Marea Neagră. A arătat că România face eforturi pentru diversificarea surselor de energie, subliniind și demersurile naționale pentru creșterea capacității de exploatare a resurselor de gaz natural”, se arată în același comunicat.

Nu în ultimul rând, premierul român i-a mulțumit președintelui german pentru participarea germană la asigurarea poliției întărite pentru România.

„Premierul a pledat și pentru sprijinul Germaniei în consolidarea securității la Marea Neagră, adresând mulțumiri pentru participarea germană la asigurarea poliției aeriene întărite pentru România”, notează Guvernul.

Calitatea relațiilor bilaterale româno-germane a fost subliniată la unison.

„Șeful Guvernului și președintele german au subliniat la unison calitatea relațiilor bilaterale, evidențiind potențialul amplu de extindere a cooperării economice româno-germane. Premierul Ciucă a  arătat interesul pentru diversificarea investițiilor și cooperării în domenii strategice, precum energie, tehnologie, infrastructură”, potrivit aceleiași surse.

Un alt subiect a fost aderarea României la spațiul Schengen.

„Totodată, prim-ministrul a menționat că România aplică toate standardele pentru aderarea deplină la spațiul Schengen și, mai mult decât atât, asigură de facto și eficient protejarea frontierelor externe în contextul crizei din Ucraina. A subliniat importanța sprijinului Germaniei pentru identificarea unei soluții în scurt timp”, mai susține Guvernul.

Urmăriți B1TV.ro și pe