Parlamentul a respins OUG privind majorarea cu 20% a alocațiilor pentru copii: Dacă legea va fi promulgată de președinte, alocațiile se dublează de la 1 septembrie

Parlamentul a respins OUG privind majorarea cu 20% a alocațiilor pentru copii: Dacă legea va fi promulgată de președinte, alocațiile se dublează de la 1 septembrie
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Camera Deputaților a respins, miercuri, în calitate de for decizional, Ordonanța de Urgență a Guvernului care prevede majorarea cu 20% a alocațiilor pentru copii, începând din 1 august. Decizia a fost luată cu 166 de voturi „pentru”, 63 de „împotrivă” și 29 de abțineri. Săptămâna trecută, și Senatul a respins proiectul de lege. Asta înseamnă că, dacă legea va fi promulgată de către președintele Klaus Iohannis, va rămâne în vigoare dublarea alocațiilor.

Ordonanța de urgență privind creșterea alocațiilor cu 20% de la 1 august, respinsă de Camera Deputaților

Înainte de votul din plen de miercuri, deputații liberali au cerur retrimiterea proiectului de OUG la Comisia de muncă pentru încă două săptămâni, solicitare care a fost respinsă.

Ordonanța de Urgență respinsă de Parlament a fost adoptată de Executiv pe 29 iulie. Actul normativ prevede o creștere a alocațiilor cu 20% de la 1 august. Astfel, copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani ar fi urmat să primească 185 de lei, iar cei mai mici de 2 ani și cei cu dizabilități – 369 de lei. De asemenea, Guvernul a prevăzut alte patru creşteri, cu câte 20 la sută, pentru anii 2021 şi 2022.

Pe 15 iulie, Curtea Constituțională a respins amânarea dublării alocațiilor copiilor. Judecăorii de la CCR au decis atunci, în unanimitate, că este constituțională legea prin care este respinsă Ordonanța de Urgență Guvernului care amâna până la 1 august dublarea alocațiilor. Practic,CCRa respins sesizarea Guvernului cu privire la acest act normativ.

Legea privind dublarea alocațiilor pentru copii a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în luna ianuaruie a acestui an. Ulterior, Guvernula adoptato Ordonanță de Urgență prin caredublarea alocațiilor pentru copii se amână până la 1 august.

Legea inițiată de PSD prevede că alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de: 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art.1 alin.(3); 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap”.

Klaus Iohannis, despre creșterea alocațiilor:Este o majorare atât cât s-a putut acum. Când economia își va reveni se vor căuta soluții pentru majorări ulterioare

În conferința de presă pe care a susținut-o miercuri, la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a declarat că nu este firesc ca pensionarii şi copiii să plătească nota de plată pentru pandemie şi recesiunea economică. Cu toate acestea, Guvernul va majora alocațiile și pensiile în măsura în care bugetul permite acest lucru.

”Eu am spus de la început că nu putem să avem o situație în care categoriile cele mai vulnerabile să plătească nota de plată pentru epidemie și recesiune. Și atunci, cu toate că marea majoritate a economiștilor a repetat că nu se pot mări pensiile și alocațiile, am cerut soluții pentru a fi majorate, atât cât se poate, și iată că au venit cu soluții, majorare etapizată, iar majorarea punctului de pensie se realizează totuși. Este o majorare atât cât s-a putut acum. Când economia își va reveni se vor căuta soluții pentru majorări ulterioare”, a săus Klaus Iohannis.

Ultima oră
00:08 - Alexandru Rafila: PSD nu poate să aibă doar Ministerul Sănătății într-un moment atât de greu. Ar fi boicotat de Dan Vîlceanu. Cum să rezolvi o criză fără să ai resurse?
00:05 - Lora nu mai poate să facă fața emoțiilor: „A murit cu mine”
23:59 - Alexandru Rafila (PSD) cere o lună de „solidaritate națională” împotriva pandemiei: Dacă ne ținem serios de treabă, putem obține imunitatea colectivă spre sfârșitul anului
23:57 - Emma Raducanu, elogiată de către Simona Halep: „Poate să intre în top 10 WTA foarte repede”. Ce i-a atras atenția în mod special fostului lider mondial
23:40 - Marea Britanie: Supermarketurile ascund rafturile goale cu poze cu legume și fructe. „Mmmm, fotografii delicioase cu sparanghel” (FOTO)
23:40 - Alexandru Cicâldău, gol pentru Galatasaray în derby-ul cu Beșiktaș. Internaționalul român a reușit o performanță fără precedent după decembrie 2015 (FOTO, VIDEO)
23:27 - Cosmin Natanticu, pus în fața unei alegeri decisive. Eliza: „Mi s-au promis lucruri și nu s-au mai întâmplat”
23:15 - Pepe, din nou îndrăgostit. A fost surprins de paparazzi cu noua iubită și noul bolid de lux (FOTO)
23:07 - Octavian Jurma: Agresivitatea bolii în ultima vreme face medicii și specialiștii în boli infecțioase să suspecteze că am putea avea de-a face în România cu o nouă variantă Delta (VIDEO)
23:02 - Haos după impunerea certificatului verde COVID pentru accesul în instituții: „Mi-a spus să depun online. Ce e aia?“