Un partid din Banat propune regionalizarea României și oprirea finanțării cultelor de la bugetul de stat: ”Avem nevoie de un sistem care să ne dea tuturor posibilitatea să trăim civilizat”

Un partid din Banat propune regionalizarea României și oprirea finanțării cultelor de la bugetul de stat: ''Avem nevoie de un sistem care să ne dea tuturor posibilitatea să trăim civilizat''
Foto: Ziua de Vest

O nouă formațiune politică se extinde în tot mai multe orașe din Banat. Este vorba despre Partidul Banatului, cu sediul central în Timișoara și condus de inginerul Iancu Radomir-Gherman.

Printre altele, partidul vrea regionalizarea ţării pe vechile regiuni istorice și tăierea tuturor finanțărilor de la bugetul de stat către culte.

“Partidul Banatul promovează regionalizarea României după regiunile consacrate istoric – excluzând criteriul etnic de regionalizare – însoţită de descentralizarea financiar-fiscală, desfiinţarea judeţelor din regiunile mici, retrasarea judeţelor din regiunile mari dacă aceste judeţe încalecă două regiuni istorice şi cere organizarea unui referendum pe această temă”, se arată în programul partidului, citat de Adevărul. Iancu Radomir-Gherman spune că cei care îi acuză de separatism sunt rău-intenţionaţi.

Potrivit acestui partid, cultele nu trebuie să mai primească bani de la bugetul de stat, pentru ca bisericile să nu mai aibă motive să se implice în jocurile politice. În schimb, statul ar trebui să se limiteze la colectarea banilor de la cei care se declară membri într-un cult şi la virarea acestora către cultul menţionat în declaraţie.

“Cred ca redarea verticalităţii cultelor în raport cu cei care deţin conducerea Romaniei este o datorie. Cred că fiecare cult poate să trăiască foarte bine din donaţiile membrilor şi din activităţile proprii. Din banii economisiţi se pot direcţiona pentru finanţarea unor burse pentru copii săraci. Este un lucru firesc ca orice cult să-şi construiască bisericile cum vrea, dar a învestirea banilor unei ţări sărace trebuie făcută cu multa chibzuinţă”, explică preşedintele PB.

”Noi avem nevoie de cristalizarea unui sistem care să ne dea tuturor posibilitatea sa trăim civilizat”, a mai spus el.

Obiectivul principal al partidului este să promoveze “Rânduiala bănăţeană”: ”Toţi cei care îmbrăţişează Rânduiala Bănăţeană sunt bine veniţi. Cei care nu fac acest lucru nu îşi vor găsi locul pe aceste meleaguri, vor rămâne nişte dezrădăcinaţi şi vor fi excluşi de societate. În fond Banatul nu se făleşte doar cu nativii acestor meleaguri ci şi cu cei înfiaţi. Rânduiala Bănăţeană este definită de: muncă, cumpătare, modestie, justiţie, onoare, credinţă, familie, educaţie, civism şi disciplină într-o societate multietnică, multiculturală şi multiconfesională”.

Modelul de organizare al Partidului Banatului este inspirat după cel al formaţiunilor din Germania și Elveţia. De exemplu, structurile de conducere sunt: Cancelaria, Dieta, Curtea de Juraţi, Notariatul General, Comisia Generală de Cenzori şi Confluxul, un fel de adunare generală a partidului, informează Adevărul.

Inclusiv intrarea în partid se face într-un mod diferit: ”La noi înscrierile se fac în urma unui interviu, pentru că nu intră oricine în partid. Avem sute, chiar pot să spun mii de simpatizanţi, însă abia cum suntem la faza în care structurăm organizaţiile. (…) Prin statutul şi programul nostru plecăm de la europenismul bănăţean cu aplicaţie naţională”, a declarat Iancu Radomir Gherman. El a mai precizat că au simpatizanți și în București și colaborează deja cu asociații și grupuri din celelalte regiuni istorice.