Parlamentul European cere prelungirea PNRR cu 18 luni, în toate statele membre UE care au întârziat în implementarea programului. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul Siegfried Mureșan.
Comisiile de specialitate ale Parlamentului European vor vota, marți, 20 mai, Raportul privind implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență, din care este finanțat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru România. Documentul a fost elaborat sub coordonarea europarlamentarilor Siegfried Mureșan (PPE / PNL) și Victor Negrescu, în calitate de coraportori.
Raportul, supus aprobării solicită Comisiei Europene să propună prelungirea cu 18 luni a proiectelor mature din PNRR. Prelugirea ar urma să se aplice tuturor statelor membre, inclusiv României, se arată într-un comunicat de presă transmis de Siegfried Mureșan, într-un comunicat de presă.
„Concret, raportul nostru cere Comisiei Europene să vină cu o propunere privind prelungirea cu 18 luni a proiectelor mature din PNRR. Vorbim de acele proiecte deja începute, de care depind investiții și reforme importante pentru nivelul de trai al oamenilor și modernizarea României și care pot fi finalizate cu o prelungire adecvată, nu foarte mare”, se arată în comunicat.
Votul din Parlamentul European, pentru prelungirea PNRR, va trebui confirmat și de statele membre UE.
În cazul României, o astfel de prelungire, dacă va fi acceptată, ar reprezenta o șansă pentru a atrage cele 27 de miliarde de euro alocate prin PNRR. Sumele au fost suspendate din cauza reformelor întârziate de guvernul condus de Marcel Ciolacu.
Autorii raportului solicită statelor UE să prioritizeze proiectele mature finanțate prin PNRR, pentru a nu risca pierderea banilor.
„În paralel, cerem statelor membre ca, în procesul de implementare a PNRR-urilor, să prioritizeze proiectele mature și să nu riște pierderea banilor prin începerea de reforme și investiții fără șanse reale de a fi duse la bun sfârșit”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan.
Totodată, autorii documentului solicită Comisiei Europene ca sumele necheltuite în termen, din PNRR, să fie redirecționate spre prioritățile UE. Sunt enumerate, în acest sens, consolidarea economică, apărare, dar și investițiile în tehnologii digitale și verzi.
„În cazul în care vor rămâne, totuși, fonduri necheltuite din Mecanismul de Redresare și Reziliență, este important ca acești bani să nu fie pierduți fiindcă ei sunt obținuți în condiții foarte bune. În acest caz, cerem Comisiei Europene să găsească o soluție astfel încât aceste fonduri să fie redirecționate către prioritățile UE, precum întărirea economiei, apărarea, dar și coeziunea Europei, în special prin investiții în tehnologii digitale și verzi, în linie cu scopul inițial al Mecanismului de Redresare și Reziliență”, a mai spus europarlamentarul Siegfried Mureșan, conform comunicatului.