Politologul Cristian Pîrvulescu explică de ce România nu poate fi atacată de către Rusia, dar Ucraina ar putea fi supusă unui atac fără precedent

Politologul Cristian Pîrvulescu explică de ce România nu poate fi atacată de către Rusia, dar Ucraina ar putea fi supusă unui atac fără precedent
Sursa Foto: Hepta

Rusia ar putea declanșa un conflict armat fără precedent în Europa, afirmă politologul Cristian Pîrvulescu. Chiar dacă nu va ataca țările care fac parte din NATO, Ucraina rămâne o țintă sigură și este posibil ca invazia să se producă din mai multe zone de frontieră.

„Atacul pe care îl așteptăm e posibil să fie unul necruțător, un atac aerian și cu rachete. Mulți vorbesc despre tancuri, dar va fi probabil pregătit de un atac de război de secol XXI”, a spus politologul Cristian Pîrvulescu la Digi24.

Specialistul spune că liderul rus Vladimir Putin pune acum în aplicare un plan de războiul hibrid, la care se lucrează de deja de ani întregi. Miza ar fi dezbinarea puterilor precum NATO și Uniunea Europeană.

 „Eu cred că această intervenție în Ucraina este pregătită minuțios de foarte multă vreme, de ani de zile, poate chiar de 14 ani, după summitul de la București, când Vladimir Putin a fost pus la curent cu posibila lărgire a NATO și a dat un răspuns foarte dur liderilor occidentali…orientarea proeuropeană și pro-NATO a Ucrainei a devenit evidentă și lucrurile pentru Putin au devenit clare: singura soluție, intervenția militară”, explică Pîrvulescu.

România nu poate fi atacată de către Rusia

Nu exită riscul ca România să fie victimă a conflictului armat rus, însă Vladimir Putin și-ar dori să preia puterea în Europa de Est, dând dovadă de un comportament irațional.

„Nu e posibil niciun război cu România. Putin nu va ataca NATO, va ataca Ucraina. Ceea ce nu știm este cât de adânc va intra în Ucraina….dar acesta țară ar putea fi supusă unui atac fără precedent. Putin și-a și prezentat viziunea spunând că pentru el, Rusia înseamnă tot teritoriul până în Europa Centrală, deci și Ucraina – care este parte a Rusiei -, și Belarusul. Deci nu e vorba numai de, cum spun unii, o reconstrucție parțială a URSS. Este vorba despre o reconstrucție a Imperiului Rus. Vladimir Putin se crede trimisul lui Dumnezeu pentru a salva Rusia. Vorbim acum de un personaj pe care îl estimăm a fi rațional, dar care nu se comportă foarte rațional”, spune politologul.

Federația Rusă a desfășurat sisteme de rachete balistice Iskander la frontierele Ucrainei

Federația Rusă a concentrat peste 127.000 de trupe la frontierele Ucrainei, unde a desfășurat inclusiv sisteme de rachete operațional-tactice Iskander-M, rachete balistice de înaltă precizie ce pot fi dotate chiar și cu încărcătură nucleară. Mișcarea a fost confirmată și de imaginile distribuite pe rețelele sociale, care arată trenuri încărcate cu componente specifice cum se îndreaptă spre marginea vestică a Rusiei.

Armata ucraineană susține că Federația Rusă ar putea folosi armament cu rază medie de acțiune „pentru a distruge obiective vitale” din Ucraina. Rapoartele comunității ucrainene de informații arată că, la jumătatea lunii ianuarie, existau 36 de lansatoare de Iskander în apropiere de frontierele ucrainene.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor
23:25 - Lucian Heiuș, despre controlul uriaș de la „Dragonul Roșu”: Am decis ca inspectorii de la Antifraudă să sigileze depozitele pe care le găsesc cu obloanele trase. În jumătate de oră toate au fost deschise (VIDEO)
22:58 - Șeful ANAF, despre controalele și campaniile de prevenție din țară. Lucian Heiuș: Nu o să trimit niciodată controlul la un profesor, dar și el să înțeleagă că e normal să plătești un impozit pentru veniturile din meditații (VIDEO)
22:24 - Lucian Heiuș, noul președinte ANAF: Vrem să creștem conformarea voluntară și să reducem evaziunea fiscală, un flagel al economiei românești care pare că se accentuează tot mai mult (VIDEO)
21:57 - Startul finalei UEFA Champions League, amânat cu peste 30 de minute. Probleme la accesul pe Stade de France din Paris
21:52 - Drept la replică. Nordis Group spune că nu se pune problema insolvenței și că solicitarea depusă de Weststart este „nejustificată”: „Nu ne afectează lichiditatea și stabilitatea companiei”
21:34 - Ciprian Teleman, primul mesaj oficial după demisia din USR, cea mai recentă controversă din partid: „Nu am vrut să fie public dar a devenit public”
21:17 - Mesaj RO-ALERT în Capitală. Avertizare de ploi abundente și torențiale: „Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție!” (FOTO)
21:00 - Sorana Cîrstea, părăsită?! Mesaje incendiare între Ion Țiriac Jr. și Ileana Lazariuc, în văzul tuturor (FOTO)
20:35 - Un oficial pro-rus din Herson spune că decizia pentru alipirea la Rusia ar putea să vină undeva „spre anul viitor”: „Nu se va întâmpla până în toamnă. Prima noastră sarcină este să restabilim ordinea”