Prefectul Capitalei, Alin Stoica: „Protestele au fost organizate de un anumit partid şi un lider al acelui partid” / La fel ca la alegeri, George Simion şi ceilalţi lideri AUR au folosit reţelele de socializare pentru a chema lumea la proteste

Prefectul Capitalei, Alin Stoica: Protestele au fost organizate de un anumit partid şi un lider al acelui partid / La fel ca la alegeri, George Simion şi ceilalţi lideri AUR au folosit reţelele de socializare pentru a chema lumea la proteste
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a sugerat marți, că responsabili de mobilizarea celor care au protestat în București și în mai multe orașe din țară împotriva restricțiilor impuse de autorități sunt membrii AUR, în frunte cu liderul lor, George Simion. ”Aceste proteste au fost organizate de un anumit partid şi un lider al acelui partid”, a declarat Stoica.

Prefectul a făcut această precizare, în ciuda faptului că reprezentanții Jandarmeriei, colonelul Ionel-Cătălin Stegăroiu, directorul general al Jandarmeriei Bucureşti, şi comisarul-şef Bogdan Berechet, care conduce Poliția Capitalei, nu au indicat clar un organizator al protestelor

”Ne referim la așa-zișii lideri informali ai acestor proteste de ieri. Nu pot să vă dau nume concrete, decât după ce terminăm investigația”, a fost declarația colonelului Ion Stegăroiu.

Liderii AUR şi-au anunţat participarea la proteste

Anterior, liderii AUR au transmis mai multe mesaje publice prin care și-au anunțat prezenta la protest și au invitat oamenii să li se alăture.Liderii AUR au anunțat încă de luni după amiaza, pe paginile oficiale și pe grupurile de Facebook pe care le controlează, că se alătură celor care au protestat în weekend împotriva restricțiilor și că, începând cu ora 17:00, va organiza, de asemenea,proteste în Capitală și în toate orașele reședință de județ.

Formațiunea politică a făcut un apel la manifestații anti-restricții în fața prefecturilor din toate județele și în Piața Universității din Capitală.

”România fierbe și își vrea libertatea înapoi. Guvernul e surd și mut. Presa corupta tace complice. Astăzi (ora 17:00) ieșim, din nou, în stradă, în fața Prefecturii din fiecare județ. În București ne vom alătura protestului din Piața Universității. Libertate!”, potrivit anunțului AUR.

Printre motiveleprotestelor,AURa enumerat măsurile restrictive, considerate “dictatoriale”, dar și „tirania mediatică pin care se promovează vaccinuri experimentale”.

Cum și-a mobilizat AUR susținătorii la protestele împotriva restricțiilor

Pentru mobilizarea protestatarilor nemulțumiți de restricțiile impuse de autorități, AUR a folosit aceleași mijloace care i-au asigurat creșterea fulminantă la alegerile parlamentare. În doar două luni, partidul condus de George Simion a crescut de la 0,77% la 9%, pe baza unei campanii intense și minuțios targhetate pe rețelele de socializare.

Nu mai este un secret faptul că partidul este o creație născută pe platforme sociale ca Facebook și YouTube, şi mai nou Tik-Tok, unde fiecare postare a lui George Simion sau fiecare eveniment asumat de partid este urmărit în timp real chiar și de zeci de mii de utilizatori.

Așa s-a întâmplat și luni seara în timpul protestelor, când George Simion avea deja 23.000 de privitori pe live.

Anunțuri despre protestele anti-restricții și imagini publicate în timp real au curs pe grupurile de Facebook create pentru evenimente desfășurate la nivel local. Așa a reușit AUR, într-un timp scurt să mobilieze susținători, nu doar din Capitală, ci din mai multe oraşe din ţară unde oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de restricţiile anti-COVID impuse de autorităţi.

Principalele teme rostogolite pe rețelele de socializare de cei de la AUR

Pe aceste grupuri nemulțumirile celor care protestează împotriva restricțiilor sunt permanent alimentate de mesaje critice la adresa autorităților, de discuții anti-mască și anti-vaccinare. O analiză a principalelor mesaje transmise pe Facebook de membrii AUR sau de simplii simpatizanți ai formațiunii scot în evidență principalele arme retorice pe care formațiunea le folosește în această perioadă:

Guvernul perpetuează în România prin măsurile restrictive un climat de psihoză generalizată, drepturile și libertățile cetățenești sunt încălcate, de aici și scandările despre libertate ale protestatarilor, modul în care sunt luate și anunțate aceste măsuri sunt catalogate drept dictatoriale, denunțarea sugrumăriiagenților economici și dezastrul la care a ajuns mediul de afaceri, denunțarea planului autorităților de a pregăti vaccinarea în masă și obligatorie a populației.

Toate aceste teme au fost rostogolite săptămâni bune pe rețelele de socializare de către membrii AUR, prin urmare nu este de mirare că ele au putut fi auzite în weekend și în cursul serii de luni în stradă.

La protesteau participat mai mulți lideri AUR

La protestul de luni din Capitală au participat mai mulți parlamentari AUR, în frunte cu George Simion. Totodată a fost prezentă și Diana Șoșoacă, ajunsă în Parlament pe listele noii formațiuni, dar care a fost exclusă din partid. Cu toate acestea, Diana Șoșoacă s-a remarcat în ultima perioadă prin participarea la mai multe proteste împotriva măsurilor restrictive și continuă să se bucure de o susținere uriașă în mediul online de electoratul AUR.

„Cum să nu fiu aici? Bucureştiul s-a trezit, Bucureştiul este în stradă, i-a luat cam mult, dar a ieşit. Doamne ajută! Ce plăcut e aerul fără mască”, a afirmat aceasta într-o transmisiune live.

În București, protestatarilor împotriva restricțiilor anti-COVID li s-au alăturat și sindicaliști de la metrou, veniți să protesteze împotriva conducerii Metrorex. Liderul de sindicat Ion Rădoi a ajuns și el în Piața Victoriei, cu mască și steag tricolor înfașurat în jurul gâtului.

Liderul partidului AUR a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook în care îi anunță pe cetățeni cu privire la protestul care se va desfășura astăzi în toată țara la ora 17:00. Acesta îi îndeamnă pe toți cei care îl susțin să participe, reușind împreună să recupereze libertatea pe care cei care ne conduc ne-au luat-o și totodată, de a reuși să intervină împotriva restricțiilor aberante care ni se impun.

„Nu știu dacă vouă v-a ajuns cuțitul la os, dar nouă da. Nu ne-ați votat pentru a sta în băncile din Parlament impasibili la restricțiile pe care ni le impun politrucii în frunte cu Klaus Iohannis. Ce se întâmplă în zilele astea în România este inadmisibil și de asta trebuie, e de datoria noastră, să ieșim în stradă.

Mâine la ora 17:00 nu mai stăm în casă, nu mai e timpul să stăm în case. E timpul să ieșim în stradă pentru drepturile noastre, pentru libertatea noastre, pentru că aceste restricții sunt de-a dreptul aberante”, a transmis liderul AUR într-un live pe Facebook.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a criticat la rândul său guvernul și ultimele restricții impuse de autorități, sugerând că acestea ar trebui regândite sau că nu au fost suficient de bine explicate:

„Guvernul trebuie să stea în casă. Cîțu și Iohannis trebuie să stea în casă. Românii trebuie să stea afară, românii trebuie să meargă la serviciu, românii trebuie să-ți ducă copiii la școală, românii trebuie să-și vadă de viața lor și, mai ales, afecerile lor trebuie să funcționeze”, a precizat Marcel Ciolacu, în contextul protestelor.

Marcel Ciolacu a precizat că restricțiile au creat mai mult haos decât responsabilitate:

„Românii trebuie să își vadă de viața lor, să meargă la muncă, să își ducă copiii la școală. Restricțiile luate au adus mai mult haos decât responsabilitate. Ați văzut ce s-a întâmplat după ora 18 în benzinării. Au distrus parteneriatul dintre guvern și cetățeni și nimeni nu mai are încredere. Este dreptul democratic al românilor să iasă în stradă. Nimeni nu are dreptul să ne facă teroriști când ieșim în stradă”, a declarat Ciolacu.

Manifestanţii au scandat lozinci antiguvernamentale şi au cerut demisii. Protestatarii au criticat măsurile luate de autorităţi în contextul pandemiei şi au cerut ridicarea „de urgenţă” a restricţiilor anti-COVID.

Proteste în mai multe orașe din țară vizavi de noile restricții

La Sibiu s-au strâns circa 200 de persoane în Piaţa Mare. Au venit cu steaguri tricolore, steaguri cu sigla AUR, dar şi vuvuzele şi fluiere. Ei au scandat ”Libertate”, ”Ieşi afară, nu uita asta e şi ţara ta”, ”Ale, ale, ale o dorinţă sinceră, România liberă”. Mai mulţi bărbaţi au dat foc câtorva măşti de protecţie, informeazăNews.ro.

La Cluj-Napoca, zeci de protestatari s-au adunat pe trotuarul din fața prefecturii cu pancarte cu mesaje precum „Cât mai răbdaţi?”, „Jos Guvernul terorist”, „Călcaţi pe cap Pas cu Pas”.

Peste 100 de persoane s-au strâns și în faţa Prefecturii Constanţa pentru a manifesta împotrivanoilor restricții.Ei au pancarte pe care scrie “Libertate te iubim, ori învingem ori murim”, “Demisia Guvernului”, “Demisia preşedintelui”, “Demisia lui Arafat”, “Alegeri anticipate”. Ei scandează “Libertate, libertate”, “Constanţa, trezeşte-te”, “Jos Chiţac”.