Premierul Florin Cîțu, întâlnire cu reprezentanții Platformei DA: România și-ar putea extinde Planul Național de Redresare și Reziliență în Republica Moldova

Premierul Florin Cîțu, întâlnire cu reprezentanții Platformei DA: România și-ar putea extinde Planul Național de Redresare și Reziliență în Republica Moldova
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Delegația Platfomei DA, din Republica Moldova a avut o întrevedere cu premierul României, Florin Cîțu, anunță un comunicat de presă. Întrucât România urmează să beneficieze din partea UE de un suport în valoare de peste 29 de miliarde în cadrul Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), delegații Platformei DA au discutat cu Florin Cîțu despre posibilitățile de extindere a PNRR și pentru cetățenii Republicii Moldova.

„S-a convenit să fie identificat un mecanism ca și cetățenii moldoveni să poată beneficia de resursele europene și românești destinate modernizării. Una din soluții ar fi elaborarea unui mecanism de accesare prin proiecte transfrontaliere, care ar putea să reprezinte oportunități pentru Republica Moldova prin mecanisme transfrontaliere sunt sistemul național de gestionare a apei (apă și canalizare, irigații, desecări-drenaje, lucrări de combatere a eroziunii solului și intervenții active în atmosferă etc), împădurirea României și protejarea biodiversității (pe segmentele de frontieră cu Republica Moldova), managementul deșeurilor și economie circulară; energie regenerabilă și eficiență energetică; Fondul de reziliență pentru localități la graniță cu Moldova; Fondul pentru dezvoltare comunitară în rural și zone urbane sărace din zona de frontieră.

De fapt, practic, pe fiecare pilon al PNRR ar putea fi identificate oportunități pentru Republica Moldova: transformarea digitală; creștere inteligentă, durabilă și favorabilă a incluziunii; sănătate și reziliență economică, socială și instituțională; politici pentru generația următoare, copii și tineri etc.”, se arată în comunicat.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a exprimat profunda recunoștință poporului pomân, Guvernului României, condus Cîțu, și Partidului Național Liberal, partenerul Platformei DA în cadrul Partidului Popular European, precum și gratitudinea pentru sprijinul constant acordat pe parcursul mai multor ani R. Moldova de către statul roman pe mai multe dimensiuni cum ar fi: procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană; susținerea dezvoltării economice a Republicii Moldova, inclusiv prin lărgirea accesului la piața românească; simplificarea redobândirii cetățeniei române în rezultatul căreia au beneficiat sute de mii de cetățeni moldoveni; dotarea și echiparea mai multor instituții publice din Moldova; oferirea expertizei românești în mai multe domenii de politici publice.

La fel, Platforma DA a mulțumit premierului român, din partea cetățenilor R. Moldova și pentru suportul acordat în ultimii doi ani, marcați de pandemia Covid-19, prin echipamente medicale, loturi de vaccin și alte contribuții semnificative.

Tot în cadrul acestei întrevederi, calificată de deputații Platformei DA drept extrem de prolifică și sinceră, cu premierul român, Florin Cîțu, au fost puse în discuție mai multe subiecte ce țin de cooperarea Republicii Moldova cu UE, inclusiv despre perspectivele identificării de noi modalități de acces la fondurile structurale ale UE prin intermediul parteneriatelor cu România.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:34 - Germania va livra Ucrainei un sistem avansat de apărare antiaerină în următoarele zile. Christine Lambreht, vizită surpriză la Odesa
23:14 - Un oficial ucrainean a distribuit imagini de la Revoluția Română din decembrie 1989: „Într-o zi, sper că în curând, rușii îi vor face lui Putin ceva similar cu ce i-au făcut românii lui Ceaușescu” (VIDEO)
22:51 - Ion Petrescu: Dacă retragerea rușilor din Liman prefațează o posibilă folosire a armei nucleare tactice în zonă? / Analistul militar, pe B1 TV, despre cele trei zone ucrainene posibile pentru un atac nuclear rusesc (VIDEO)
22:20 - Bombardiere rusești capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare, detectate în apropiere de Finlanda
21:49 - Claudiu Năsui: Virgil Popescu ne spunea înainte de război să stăm liniștiți că o să ne vină gaz prin Nord Stream 2 / Ciolacu și Ciucă nu înțeleg economia suficient cât să înțeleagă că nimeni nu o să facă pierderi voluntare (VIDEO)
21:20 - Un bărbat de 47 de ani a murit prins sub un tractor, în județul Vaslui
20:43 - Două persoane au leșinat după ce ar fi fost ținute aproape o oră într-un avion Wizz Air rămas la sol în Suceava. Aeronava nu a mai decolat, iar pasagerii nu aveau aer condiționat și nu puteau ieși
20:16 - Cel mai bun lunetist din lume se întoarce în Ucraina, cu sarcină nouă: „Vreau să fac mulți Wali dintr-un Wali”
19:49 - Un bărbat de 37 de ani a comis cinci infracțiuni în câteva ore, la Huși. IPJ Vaslui: „Se manifesta violent și era incoerent”
19:28 - Vladimir Putin a vorbit mai degrabă ca un taximetrist nervos decât ca un șef de stat, arată o analiză The Guardian. Discursul președintelui rus, „un set de clișee conspiraționiste incredibil de analfabete”