Klaus Iohannis: De cei care vor câștiga alegerile depinde ca școala și spitalul din localitatea în care trăim să fie modernizate, drumurile să fie reparate și problemele de trafic, rezolvate (VIDEO)

Klaus Iohannis: De cei care vor câștiga alegerile depinde ca școala și spitalul din localitatea în care trăim să fie modernizate, drumurile să fie reparate și problemele de trafic, rezolvate (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut,miercuri, o conferință de presă la Palatul Cotroceni. Declarațiile șefului statului vin în contextul în care duminică, 27 septembrie, românii sunt așteptați să voteze în cadrul alegerilor locale, organizate pe fondul pandemiei de coronavirus. De altfel, miercuri, România a înregistrat un nou record negativ în privința cazurilor zilnice de COVID-19. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat 1.767de noi infectări, confirmate în ultimele 24 de ore.

Iată, mai jos, principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

– În această duminică, pe 27 septembrie, mergem la urne pentru a decide cui încredințăm responsabilitatea administrării comunităților noastre. Stă în puterea noastră să alegem. De ce este alegerea importantă: de cei care vor câștiga depinde ca școala și spitalul din localitatea în care trăim să fie modernizate, drumurile să fie reparate și problemele de trafic rezolat. Din cauza pandemiei întregul proces electoral a fost perturbat și au fost necesare condiții speciale.

– Alegerile locale ar fi trebuit să aibă loc cu câteva uni în urmă, dar au fost amânate pentru că atunci ne aflam în faza incipientă a pandemiei, când existau multe necunoscute cu privire la acestvirus. Organizarea, în acele circumstanțe ar fi putut duce la creșterea numărului de infectări.

Pandemia este departe de a se fi încheiat, însă există norme stricte astfel încât să avem alegeri cu riscuri minime: dezinfectarea riguroasă a secțiilor, circuite separate de circulație. Dacă toată lumea va respecta câteva reguli de bază – purtarea măștii, igiena mâinilor, dezinfectarea obiectelor folosite în comun – atunci riscul de infectare este redus la minim.

– În ciuda condițiilor mai dificile, campania electorală a fost una activă. Este un câștig pemtru democrația noastră. Am remarcat multe proiecte electorale bune.Am văzut însă și cum unii competitori recurg la obișnuitele lor tactici retrograde. Sunt politicieni care încă mai cred că oamenii pot fi mințiți.

– Mai mult, aceiași politicieni se folosesc de majoritatea pe care o au în Parlament încă pentru a promova totfelul de legi electoraliste și populiste știind foarte bine că sunt inaplicabile în această perioadă de criză sanitară majoră, în care bugetul de stat este deja pus sub mare presiune.

Iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză prelungită și să condamne generații întregi să plătească aceste costuri imense. Acest mod cinic de a face politică este de domeniul trecutului.

Votul este cel mai important instrument pentru a impune o direcție nouă, pozitivă.

Vă încurajez, dragi români, mergeți la vot în număr cât mai mare și alegeți-i pe cei care pot să facă ceva pentru dezvoltarea orașului sau a comunei în care trăiți.

Dacă se așteaptă o nouă stare de urgență cu izolare la domiciliu: Nu văd motive pentru un lockdown, adică o situație în care cetățenii să stea la domiciliu. Vedem și la noi că numărul de infectări este, din păcate, în creștere. Noi putem să stăpânim epidemia dacă respectăm regulile: purtatul măștii, distanța, evitarea aglomerației și igiena mâinilor. Sunt lucruri atât de simple prin care putem să reușim să stăvilim răspândirea epidemiei.

Despre profesorul de la Oradea care s-a filmat în clasă purtând o mască de carnaval și îndemnându-i pe copii să nu respecte regulile:Din informațiile mele, este un caz singular, reprobabil. Nu putem să tolerăm așa ceva și sunt convins că cei de la Inspectoratul școlar și conducerea liceului vor lua măsurile de rigoare. Este jalnic.

Dacă va promulga legea care presupune majorarea salariilor profesorilor cu 25% și a punctului de pensie: Este de dorit să crească pensiile, să crească salariile profesorilor sau să primească un bonus, sunt lucruri pe care și eu mi le doresc, și Guvernul și le dorește.Deja primii pași s-au făcut, pensiile au crescut cu 14%, alocațiile pentru copii au fost crescute. Chiar dacă ne dorim mai mult, trebuie să ținem cont că suntem în pandemie, suntem în criză economică și bugetul e deja sub presiuni uriașe. Ceea ce ieri a votat o majoritate condusă de un PSD total iresponsabil ar împovăra bugetul pe anul viitor cu 6% din PIB, ar trebui să luăm bani din altă parte, ori de peste tot deja banii au fost reduși la minim.Chiar dacă ne dorim ca acete creșteri să intre în vigoare, trebuie să așteptămmomentul prielnic, care acum, din păcate, nu este.

Avocatul general al CJUE a decis că numirea interimară a șefului Secției speciale și procedurile privind înființarea Secției speciale nu respectă dreptul UE. Cum vede această decizie? – Este o propunere a avocatului general, decizia va fi luată de CJUE, dar aceste propuneri sunt exact lucrurile pe care le-am spus și eu, și PNL, și societatea civilă când PSD s-a apucat să distrugă legile justiției. Mă bucură că avocatul general de la CJUE are exact aceeași opinia pe care am avut-o și eu. Exact acestea au fost argumentele cu care am atacat, la vremea respectivă, modificările împinse de PSD la legile justiției.Este o încurajare pentru noi. Am spus acum câteva săptămâni că legile justiției, în această toamnă, trebuie să intre în discuție și trebuie să fie reparate. Eu voi insista și cred că voi avea oarece succes cadupă alegeri de la Ministerul Justiției să apară propunerile pentru discuția publică pentru a repara legile justiției, pentru a reda viteză luptei anticorupție, pentru a face procedurile transparente și pentru a garanta independența magistraților, prevăzută în Constituție.

Cât de oportună este testarea celor care vin din Diaspora și cine ar urma să suporte costurile: E o chestiune care se va discuta la Ministerul Sănătății și la Comitetul Națaional. Este o măsură care a fost deja introdusă de mai multe țări din UE, acolo unde numărul de infectări este în creștere puternică. Vom analiza dacă pentru România este necesar sau nu. În măsura în care vom constata o creștere a numărului de cazuri, este posibil, dar nu există o decizie, să se introducă o formă de control.

Dacă se iau în calcul măsuri la nivel de regiune precum purtarea obligatorie a măștii sau testare în masă, în condițiile în care miercuri s-a înregistrat un nou record al îmbolnăvirilor: Dacă numărul de persoane infectate crește se pot lua astfel de măsuri, cum am avut deja tot felul de măsuri de acest tip. Sunt adeptul măsurilor luate în plan local sau județean. De când a început pandemia, vedem că răspândirea nu este uniformă și este important să se ia măsurile mai dure acolo unde riscul este mai mare. Este posibil, ca local sau la nivel de județ să se impună anumite măsuri în funcție de evoluția pandemiei.

Cum i se pare faptul că principala temă de discuție în campania pentru Primăria Generală a Capitalei, în 2020, e dacă vom avea sau nu apă caldă și căldură: Avem multe modele de administrații locale de succes, de comunități care în 4 sau 8 ani au conoscut transformări majore în bine, după cum avem exemple în care administrațiile locale au eșuat lamentabil în a ganarnta până și accesul cetățenilor la utilitățile de bază. Ca votant, veți putea să vă dați seama dacă localitatea în care trăiți o duce bine sau e cazul unei schimbări în conducerea administrației.

Despre faptul că Marcel Ciolacu a susținut că după alegeri guvernul intenționează să închidă din nou școlile și predarea să se facă exclusiv online. E posibil acest scenariu? – Acest scenariu nu este posibil. Dacă liderul PSD trebuie să recurgă la astfel de speculații și minciuni pentru a se face auzit, este un semnal îngrijorător. Școlile nu se închid, se trece la învățământ online în zilele dinainte și după votare din motive practice – pentru a permite pregătirile de vot și dezinfecția profundă, după votare. Se trece în online unde sunt secții de votare, după care toată lumea revine la școală. Constat că PSD e nu doar iresponsabil în Parlament, ci se ocupă de împrăștierea de minciuni în public.

Despre faptul că România este fruntașă în clasamentul mortalității COVID-19, cu 28 de decese la un milion de locuitori: Tema spitalelor și a sănătății nu e o temă nouă. Eu am atins această temă de foarte multe ori. Am avut discuții chiar cu persoane din conducerea OMS, am fost în vizită în spitale și, de fiecare dată, am atras atenția unor lucruri care se văd simplu și din statistici: sistemul nostru de spitale nu funcționează bine. Spitalele nu sunt suficient de bine doatate, procedurile nu sunt suficient de clare, prevenția e de multe ori ca și inexistentă. Rezultatul este cel pe care îl vedem – sănătatea publică nu este bună. Avem prea mulți români bolnavi, avem prea puține controale de rutină pentru a putea preveni anumite evoluții care periclitează viața. Toate aceste lucruri trebuie schimbate și ele nu se schimbă de azi pe mâine, ci în ani și ani de reformă a sistemului. Îmi doresc după alegeri un guvern responsabil, solid, care vine cu o politică de îmbunătățire a întregului sistem, lucru care se poate începe într-un mandat de 4 ani, mai bine ar fi un mandat mai lung și o continuitate în reformarea sistemului.

În contextul care rectificarea bugetară a trecut de Parlament, dacă riscă România să aibă fonduri europene suspendate și dacăagențiile de rating ne-ar putea retrograda: Din păcate ambele scenarii sunt posibile. Există nu doar avertismente, există discuții serioade cu înalți responsabili din Comisia Europeană care ne-au spus franc: dacă această rectificare intră în vigoare ni se vor tăia aproximativ 3 miliarde euro din fonduri europene pentru că încălcăm mai multe prevederi ale tratatelor. De asemenea, agențiile derating cu siguranță vor schimba ratingul de țară în mult mai rău. Pentru aceste cheltuieli nu există bani, pur și simplu. Dați-vă seama ce se întâmplă dacă se blochează miliarde de euro, ratingul de țară e retrogradat și noi nici nu mai avem de unde să luăm bani. Este un scenariu pe care l-aș numi de groază. Oricât ne-am dori aceste creșteri, ele pot fi făcute doar după ce ieșim din această criză economică și stabilizăm finanțele țării.

Instanța urmează să se pronunțe, joi, în dosarul de corupție în care este acuzat soțul șefei DIICOT. Dacă va cere revocarea șefei DIICOT: Dacă apare o condamnare, cu siguranță nu va rămâne fără urmări. Ați invocat acel aviz al CSM. Dacă are cineva curiozitatea să citească avizul, avizul negativ nu s-a bazat pe acest lucru. Această posibilă incompatibilitate nici nu a fost menționată în aviz, și totuși dacă se ajunge la acest scenariu nu voi sta să aștept să miște alții rotițele.

Școala a început de mai bine de o săptămână, iar soția sa este profesor. Ce probleme v-a reclamat Carmen Iohannis? – Soția mea s-a bucurat foarte mult că a reînceput școala, merge la școală cu foarte mult entuziasm, copiii sunt bucuroși că școala a reînceput, se respectă toate condițiile șilucrurile merg bine spre foarte bine.

Dacă există un prag privind numărul de infectări de la care se impune revenirea la starea de urgență sau trebuie găsite alte măsuri și nu vom mai reveni la starea de urgență indiferent de cum va evolua pandemia: Este foarte puțin probabil să mai revenim la starea de urgență pentru că disfuncționalitățile au fost majore, disfuncționalistățile care au apăut datorită specificului stării de urenmță. Între timp am învățat multe, știm cum să gestionăm pandemia, știm să aplicăm restricțiilocale, județene, regionale, și am toată speranța că vom reuși să stăpânim răspândirea acestei pandemii fără să reintrăm în starea de urgență. Starea de urgență trebuie să rămână ultima soluție atunci când nimic altceva nu mai funcționează și sper să nu mai ajungem acolo.

Dacă au fost respectate regulile și măsurile de protecție sanitară pe parcursul campanieie electorale și la ce prezență la vot se așteaptă: În mare, au fost respectate normele impuse, au fost câteva excepții, s-au luat măsuri. Lucrurile au evoluat rezonabil de bine. Nu m-aș aventura în a evalua prezența la vot, dar sper foarte mult să fie comparabilă cu alte alegeri de acest tip.

Dacă legea care mărește pensiile va intra în vigoare se poate ajunge la o guvernare împreună cu FMI: Noi tocmai asta vrem să evităm, creșterea taxelor, a impozitelor și vrem, în același timp, să repornim economia, să avem o creștere economică serioasă, sustenabilă, pentru a putea veni cu creșteri de salarii și pensii. Nu s-a vehiculat o colaborare cu FMI.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.