Proiect de reorganizare a MAI: Asistenţa medicală de urgenţă ar urma să fie coordonată de DSU / Reacția lui Alexandru Rafila: Sunt gata să-i cedez lui Raed Arafat poziţia de ministru al Sănătăţii

Proiect de reorganizare a MAI: Asistenţa medicală de urgenţă ar urma să fie coordonată de DSU / Reacția lui Alexandru Rafila: Sunt gata să-i cedez lui Raed Arafat poziţia de ministru al Sănătăţii
În imagine: Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, și Raed Arafat, secretar de stat în MAI, șeful DSU. Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul de Interne, condus de Lucian Bode (PNL), a pus în dezbatere publică un proiect de lege de reorganizare a instituției care prevede, printre altele, că asistenţa medicală de urgenţă ar urma să fie coordonată de către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, acum condus de Raed Arafat.

Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a acuzat că instituția pe care o conduce nu se află pe lista instituţiilor avizatoare și nici măcar nu a fost informat despre acest proiect. „Eu sunt gata să-i cedez domnului Arafat poziţia de ministru al Sănătăţii”, a mai spus Rafila, potrivit News.ro.

Ce prevede proiectul MAI care-l nemulțumește pe Rafila

În proiectul de lege pus în dezbatere publică, printre atribuțiile MAI se numără și „gestionarea situaţiilor de urgenţă, de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă; asigură, potrivit competenţelor, activităţi de sprijin aerian şi transport medical de urgenţă”

„Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă coordonează integrat, la nivel naţional, activităţile de protecţie civilă, prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, asigurarea resurselor umane, materiale, financiare şi de altă natură, necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat şi asistenţă medicală de urgenţă”, se mai arată în documentul citat de News.ro.

Reacția lui Rafila la proiectul MAI

Alexandru Rafila a declarat, la România TV, că nici măcar nu a fost informat despre acest proiect de lege: „Am fost surprins când am văzut acest proiect de lege promovat de MAI, eu nu vreau să intru în niciun fel de polemică cu nimeni în acest moment. În mod evident, asistenţa medicală de urgenţă (…) este în dreptul Ministerului Sănătăţii”.

„Mi se pare o chestiune ilogică şi aberantă de a coordona această activitate altcineva decât Ministerul Sănătăţii, asta nu se întâmplă nicăieri. Noi dăm banii pentru aceste servicii”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a insistat că aici nu e vorba despre persoana Raed Arafat: „Aici discutăm de responsabilitate pentru asigurarea asistenţei medicale în România pe termen mediu, nu e o chestiune conjuncturală, iar domnul Arafat dacă doreşte să coordoneze această activitate să vină la Ministerul Sănătăţii, chiar în locul meu, eu nu am niciun fel de problemă”.

„Eu personal nu am de ce să accept o astfel de variantă, pentru că atâta timp cât sunt ministrul Sănătăţii sunt responsabil pentru sistemul de sănătate şi, aşa cum vă spuneam mai devreme, eu sunt gata să-i cedez domnului Arafat poziţia de ministru al Sănătăţii sau să vină ca şi secretar de stat”, a mai afirmat Alexandru Rafila, potrivit News.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe