Raluca Turcan: 5 milioane de pensii, recalculate într-un an și jumătate. La final, circa 4 milioane vor înregistra o creștere consistentă

Raluca Turcan: 5 milioane de pensii, recalculate într-un an și jumătate. La final, circa 4 milioane vor înregistra o creștere consistentă
Foto: Guvernul României / Facebook

Raluca Turcan, ministrul Muncii, a declarat, marți seară, că speră ca într-un an și jumătate să fie recalculate cinci milioane de pensii. La finalul procesului, în cazul a patru milioane de persoane, pensiile vor avea o creștere consistentă. La acest moment, a mai precizat Turcan, 2,7 milioane de oameni au pensii de 1.500 de lei, ceea ce înseamnă „sărăcie după o viață de muncă”.

Raluca Turcan, despre recalcularea pensiilor

„În aproape două săptămâni am evaluat aproximativ 169.000 de dosare de pensii. Vorbim de evaluare, în perspectiva recalculării. Acest proces trebuia să înceapă din iulie 2019 și, dacă s-ar fi desfășurat măcar în ritmul în care facem noi lucru acesta, s-ar fi apropiat de final.
Nu s-a întâmplat pentru că un articol din lege a fost ignorat. S-a vorbit despre recalcularea pensiilor, ignorând faptul că toate pensiile trebuie să fie într-un format informatic pentru a aplica formule de calcul și a obține pensiile recalculate. E o procedură necesară în vederea recalculării pensiilor”, a declarat ministrul Muncii, pentru TVR 1.

Turcan și-a manifestat speranța că toate cele 5 milioane de pensii vor fi recalculate într-un an și jumătate.

Pe parcurs, se vor folosi bani europeni pentru achiziția de aparatură, iar personalul va fi suplimentat. De asemenea, e nevoie „să motivăm oamenii cărora li s-a dublat activitatea, că ei au și dosarele în plată de urmărit”, a mai spus ministrul.

„E un proces ca se va finaliza cu bine, eu sunt foarte încrezătoare și cred că va revoluționa întregul sistem de pensii. Între 2005 și 2008 s-a mai făcut o evaluare, dar doar pentru un milion de doare de pensii. Noi ne propunem într-un an și jumătate să evaluăm 5 milioane de dosare”, a continuat Raluca Turcan.

Despre faptul că unele pensii sunt extrem de mici, iar altele foarte mari, ministrul Muncii a afirmat: „Recalcularea în sine presupune modificarea legislațieii actuale, astfel încât pensiile mici, în baza unei formule ce aduce mai mulți factori de contributivitate în calcul, să crească mai repede decat pensiile mai mari. Evaluăm ca atunci când vom finaliza procesul de recalculare, din cele cinci milioane de dosare, circa patru milioane să aibă o creștere consistentă, iar restul în funcție de nivelul pe care-l au, să țină cel puțin pasul cu rata inflației”.

„Pe noi ne interesează marea masă a pensionarilor, care au pensii absolut dramatice, aș spune. Avem 2,7 milioane de pensionari care acum au pensia medie de 1.500 de lei. Asta înseamnă sărăcie după o viață de muncă. E dureros”, a mai declarat Raluca Turcan.

Urmăriți B1TV.ro și pe