Rețete de Crăciun. Cum prepari cea mai bună piftie de Sărbători. Ingredientul secret care o ajută să rămână închegată

Rețete de Crăciun. Cum prepari cea mai bună piftie de Sărbători. Ingredientul secret care o ajută să rămână închegată
FOTO: Pixabay.com

Un preparat plin de tradiție pe mesele românilor este și pftina din porc, sau din curcan. În meniul de Crăciun a ajuns să fie o adevărată vedetă, iar gospodinele se întrec între ele când vine vorba despre ornarea ei, gustul și mai ales consistența. Cum faci ca piftina să fie și bună și închegată atunci când o servești musafirilor? Există o serie de trucuri pe care le-ai putea încerca în bucătărie, iar cu ele nu vei da greș cu siguranță!

Cum alegi carnea de porc pentru piftia de Crăciun

Unul dintre cele mai importante trucuri în prepararea piftiei este modul în care alegi carnea. Bucătoraul Mihai Toma a explicat, pentru Adevărul, la ce trebuie să fii cât mai atentă atunci când cumperi „adidașii” și restul bucatelor din porc.

„Nu puteţi face piftie doar din carne slabă. Nu se va închega. Pentru o piftie de porc este necesar să alegeţi jumătate de cap de poc, şorici şi aşa numiţii adidaşi de porc (adică picioarele). Puteţi adăuga pe lângă acestea şi carne puţin mai slabă. Carnea de pune la fiert pe rând. Întâi capul şi şoricul, apoi picioarele de porc şi în final carnea mai slabă. Foarte important, pentru a nu strica piftia este să fierbeţi totul într-o oală mare şi să puneţi apă din belşug. Carnea trebuie să fiarbă la foc mic 3-4 ore, timp în care nu este recomandat să mai adăugaţi apă deoarece riscaţi să pierdeţi din grăsime şi piftia nu se va mai închega. De aceea puneţi de la început apă suficientă“, a precizat el.

Cele mai bune condimente pentru piftie

Bucătarul Mihai Toma susține că sarea, piperul, foile de dafin și usturoiul nu trebuie să lipsească de la piftia de Crăciun. După gust, mai pot fi adăugați morcovi și pătrunjel.

„Sarea, piperul, usturoiul şi foile de dafin nu trebuie să lipsească. Dacă vă place puteţi adăuga şi puţin ienibahar. Puneţi la fiert şi morcov şi pătrunjel rădăcină pentru aromă. În timp ce carnea fierbe luaţi mereu spuma pentru a nu avea o zeamă tulbure care nu va arăta bine după ce va închega. Oala trebuie să fie mereu acoperită. Luaţi capacul doar atunci când spumaţi”, a mai precizat el.

Zeama se testează pentru a vedea dacă se va închega piftia

În cazul în care vreți să vă dați seama încă de la început dacă veți avea o piftie închegată, ar fi bine să testați zeama, recomandă bucătarii.

„Carnea trebuie fiartă până se desprinde de pe os. Scoateţi totul din oală, lăsaţi acolo doar zeama. Porţionaţi carnea, puteţi tăia morcoul rondele pentru aspect şi aşezaţi totul în vase. Strecuraţi zeama pentru a fii cât mai limpede şi lăsaţi să se răcească puţin. Puneţi pe o farfurie puţină zeamă şi băgaţi repede la frigider. Dacă se încheagă atunci mergeţi mai departe şi turnaţi zeama în vase. Puneţi apoi totul la frigider şi aşteptaţi până a doua zi pentru a gusta piftia. Dacă nu se încheagă apelaţi la gelatină. Se pun 7 grame de gelatină alimentară la 500 de ml de apă. Gelatina se divolvă în apă caldă şi se toarnă apoi peste zeamă după ce aceasta a fost luată de foc. Trebuie să amestecaţi foarte bine pentru a fi siguri că totul s-a omogenizat”, a explicat bucătarul Mihai Toma, pentru sursa citată mai sus.

Cum prepari piftia de curcan

Mai ușoară comparativ cu cea din porc, este piftia de curcan. Aceasta este adesea preferată și pentru mesele de revelion.

„Piftia de curcan se încheagă mai greu decât cea de porc pentru că multă lume pune doar carne. Trebuie să puneţi la fiert şi gâtul şi ghearele, chiar dacă nu le veţi folosi în produsul final. Pe lângă acestea este bine să se mai aleagă aripi. Este pe ele multă carne. Toate se pun la fiert cu tot cu piele într-o oală mare cu apă suficientă. În două ore, la foc mic carnea va fi fiartă. Luaţi spuma constant. Adăugaţi la fel sare, piper, usturoi, foi de dafin, morcov şi pătrunjel. După ce au fiert gâtul şi ghearele se aruncă. Restul cărnii se ia de pe oase şi se aşează în vase. Zeama se strecoară şi se toarnă peste carne. La fel testaţi puţină zeamă să vedeţi dacă se încheagă. Dacă nu se încheagă folosiţi gelatină la fel ca la piftia de porc”, a declarat bucătarul pentru Adevărul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`