Reuters, analiză înainte de votul decisiv pe aderarea la Schengen. Diplomat UE: Croația poate aștepta o decizie pozitivă. România și mai ales Bulgaria nu vor putea încă să intre

Reuters, analiză înainte de votul decisiv pe aderarea la Schengen. Diplomat UE: Croația poate aștepta o decizie pozitivă. România și mai ales Bulgaria nu vor putea încă să intre
Foto: Pixabay

Opoziția condusă de Austria este pe cale să împiedice Bulgaria și România să obțină joi aprobarea de a se alătura zonei libere de controale din Europa, dar se anticipează că țările membre, 26 la număr, vor primi Croația, relatează Reuters.

Analiză Reuters înainte de votul decisiv privind aderarea la Schengen

Așa-numitul spațiu Schengen – un pact între țări de a aboli controalele vamale pentru cei care călătoresc între teritoriile lor – este printre principalele realizări ale integrării europene. Cu toate acestea, a fost pus sub tot mai multă presiune în ultimul deceniu, deoarece limitează capacitatea statelor membre de a ține sub control migrația și de a urmări eficient amenințările de securitate, susține Reuters.

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat că Viena se opune aderării României și Bulgariei la Schengen, un club alcătuit din 26 de state UE, precum și din Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția.

„Avem nevoie de mai mult timp. În acest moment, avem 75.000 de migranți ilegali neînregistrați în Austria – ceea ce înseamnă că au traversat frontiera externă a UE și au ajuns în Austria. Mai întâi trebuie rezolvat acest lucru”, a declarat oficialul austriac.

Poziția vine în ciuda recomandărilor formulate de Comisia Europeană, Executivul UE, care a explicat că toate cele trei țări îndeplinesc cerințele tehnice necesare din perspectiva controalelor vamale, protecției datelor și politicilor de viză, printre altele.

O sursă guvernamentală din România spune că Bucureștiul este angajat să obțină o decizie în favoarea extinderii la reuniunea miniștrilor de interne din statele UE, programată să se desfășoare joi, la Bruxelles.

„Austria este complet izolată la nivel european. Nu ne vom opri până nu am epuizat toate căile posibile de acțiune pe acest subiect”, a declarat sursa, citată de Reuters.

Olanda nu este nici ea de acord cu aderarea Bulgariei, invocând îngrijorări legate de guvernanță și migrație.

Din moment ce toate țările membre trebuie să fie de acord cu aderarea unui stat candidat la spațiul Schengen, România și Bulgaria se pregătesc pentru o decepție la reuniunea de joi.

„Croația poate aștepta o decizie pozitivă, dar România și mai ales Bulgaria nu vor putea încă se alăture Schengen. Vor fi lăsate pe dinafară pentru cel puțin încă jumătate de an înainte să putem revizui chestiunea”, a declarat un diplomat UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
14:31 - Gigi Becali nu lasă FCSB „moștenire”: „Când mor eu, la revedere! Nu las echipa familiei. O ia Talpan. O iau Pițurcă și Tudorel Stoica”
14:27 - O funcționară de bancă din județul Sibiu este acuzată că a furat sume mari de bani din conturile clienților. Prejudiciul este imens
14:25 - Importurile de carburanți din Rusia, interzise / Șoferii cu mașini pe motorină ar putea plăti mai mult la pompă
14:24 - O bătrână imobilizată la pat din Vaslui a fost lovită, udată și lăsată în ger: „E vorba de o bucată mică de pământ”
14:20 - Tanczos Barna, despre Rabla local: Vom porni programul în martie. Are o finanțare de 240 de milioane de lei
14:06 - Românilor le lipsește educația financiară. Nu știu ce să facă cu banii pe care îi pun deoparte: „Muncești atât de mult pentru a-i face și atât de puțin pentru a le crește valoarea”
14:04 - O femeie a fost dată în judecată de un prieten pentru că nu a vrut să aibă o relație amoroasă cu el. Bărbatul îi cere trei milioane de dolari
14:01 - Adela Popescu, despre o posibilă revenire la „Vorbește lumea”: „Formula de acum este minunată, ei se înțeleg excelent”
14:00 - Donald Trump: Chiar și acum, dacă aș fi președinte al SUA, aș putea negocia o pace între Rusia și Ucraina în 24 de ore. Slăbiciunea și incompetența lui Joe Biden ne-au adus în pragul unui război nuclear
13:56 - 5 sfaturi pentru un stil de viață sănătos / Cum să te bucuri de aspectele vieții tale