Reuters: PSD ar putea organiza un congres în care îl va schimba pe Ponta. Geoană nu exclude o candidatură la președinția partidului

Reuters: PSD ar putea organiza un congres în care îl va schimba pe Ponta. Geoană nu exclude o candidatură la președinția partidului
Foto: dolj.radicalonline.info

Primul ministru Victor Ponta s-ar putea confrunta cu o provocare privind mandatul de președinte al Partidului Social Democrat anul viitor, partidul părând că-și recunoaște căderea după o înfrângere rușinoasă la alegerile prezidențiale, scrie Reuters.

Oficiali din cadrul partidului au declarat pentru Reuters că PSD ar putea organiza uin congres special în luna februarie sau martie pentru a face bilanțul, după ce Ponta a pierdut un avans din primul tur de 10 puncte procentuale, fiind învins de un candidat mai slab cotat, Klaus Iohannis.

„Structurile politice din PSD ar putea decide să organizeze un congres în următoarele luni. Dacă va fi convenit un congres, sigur că poziția lui Ponta ca lider va fi contestată”, a declarat un oficial PSD, pentru sursa citată.

Un alt reprezentant de frunte al PSD a spus că „ar putea exista provocări pentru actuala conducere a partidului, nimeni nu poate prezice mai multe în această etapă”.

„S-ar putea să fim nevoiți să ne reformăm partidul, pentru a afla de ce tinerii nu sunt cu noi, de ce tinerii încă ne percep ca un partid comunist”, a adăugat acesta.

În ciuda nemulțumirilor de la vârful partidului, nimeni nu s-a ridicat însă, deocamdată, pentru a-l provoca pe Ponta.

În ce îl privește, Victor Ponta a respins discuțiile cu privire la demisia sa și a promis să rămână prim-ministru cât timp partidul va vrea acest lucru. Președintele PSD a respins drept „mizerii politice” unele acuzații ce i s-au adus, precum faptul că ar fi fost spion în anii ’90, dar și că și-ar fi plagiat părți ale tezei de doctorat, mai scrie sursa citată.

Pe de altă parte, Mircea Geoană a afirmat că nu exclude o candidatură la președinția PSD la primul congres al partidului.

„Nu poți să excluzi nimic astăzi, dar în acest moment interesul meu este mai puțin legat de intrarea într-o competiție pentru vârful partidului, ci de o contribuție onestă (…) Pot să vă spun un singur lucru, că voi pune umărul într-o poziție de responsabilitate, nu știu care, la trecerea acestui moment delicat și la transformarea PSD-ului. (…) Nu e obiectivul meu să fiu președinte. Dacă e nevoie de mine într-o funcție de conducere sunt deschis”, a declarat Mircea Geoană, senator PSD.

Mircea Geoană cere în acelaşi timp acutualei conduceri a partidului să dea dovadă de o minimă decență și să ceară scuze românilor care au fost împiedicați să voteze în diaspora. Geoană a criticat în acelaşi timp şi atacurile la persoană lansate de PSD în campania electorală.

„Din punctul meu de vedere, cred că a fost o greșeală să te apuci să te iei de viața privată a cuiva. (…) Revenind la lucrurile mai profunde… trebuie să spun că dacă eu aș fi fost atacat cu tema traficului de copii aș fi fost foarte deranjant. Multe din gafele de comunicare ale echipei PSD trebuie să fie analizate. Vom discuta aceste lucruri în partid pentru a înțelege ce s-a făcut rău și ce s-a făcut bine”, a mai spus senatorul social-democrat.

Ultima oră
20:07 - Cătălin Drulă vine cu explicații despre execuția bugetară la Ministerul Transporturilor, după criticile formulate de premierul Florin Cîțu
19:49 - Tribunalul București a decis. Ce se va întâmpla cu motociclistul care a agresat în trafic un bărbat pe trotinetă electrică
19:38 - Ludovic Orban: Investițiile în comunitățile locale nu au voie să se oprească! Cel puțin 40 de miliarde de lei trebuie prevăzute pentru PNDL 3. De la nivelul Guvernului trebuie să înceapă discuțiile aplicate
19:15 - Turiștii își pot lua adio de la porumbul de pe plajă. Vânzătorii ambulanți, amendați de polițiști
19:11 - Premieră: Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea înfiinţează o companie aeriană locală. Curse regulate către Bucureşti, din martie 2022 / Anunțul făcut de Ilie Bolojan și Florin Birta (VIDEO)
18:42 - Aproape 15.300 de persoane, vaccinate anti-COVID în ultima zi. Peste 11.000 au primit prima doză
18:38 - Permisul de sănătate și vaccinarea îngrijitorilor, aprobate de Consiliul Constituțional din Franța
18:07 - Raed Arafat: La acest moment, întoarcerea la școală e planificată în condiții de normalitate (VIDEO)
17:57 - Moderna anunță că vaccinul său anti-COVID prezintă o eficiență de 93%, chiar și la șase luni de la administrarea rapelului
17:46 - Florin Cîțu dă asigurări că vor fi plătite în continuare facturile aferente proiectelor din PNDL 1 şi 2: Nu e adevărat că au fost întârzieri. Vor fi alocate noi resurse, nu e nicio problemă (VIDEO)